30 jaar Raiders of the Lost Ark

Het is dit jaar alweer 30 jaar geleden dat de lotgevallen van 's werelds beroemdste archeoloog Henry Walton Jones Jr voor het eerst op het witte doek te zien waren. In het kader van de 'Hollywood Classics' gaat Raiders of the Lost Ark opnieuw in de Nederlandse bioscopen draaien en dat is voor Fok! een goede reden om wat dieper in te gaan op deze Hollywood-klassieker.

 Raiders of the Lost Ark

Voor het begin van het Indiana Jones verhaal moeten we terug naar 1977. George Lucas had tot zijn eigen verrassing een enorme hit gescoord met zijn film Star Wars A New Hope. Lucas genoot van een welverdiende vakantie op Hawaï, samen met zijn vriend en vakbroeder Steven Spielberg. Spielberg gaf aan graag een James  Bond-achtige film te willen maken maar Lucas had een beter idee. Lucas had in 1975 samen met schrijver/regisseur Philip Kaufman aan een script gewerkt gebaseerd op de beroemde filmseries uit de jaren dertig en veertig. Het scenario was echter op de plank beland toen Lucas zich bezig ging houden met de eerste Star Wars-film. Nadat Spielberg het script gelezen had nam hij meteen contact op met Lawrence Kasdan om het verhaal geschikt te maken voor verfilming.


George Lucas over het idee achter Raiders of the Lost Ark.

De film speelt zich af in de eerste helft van de 20e eeuw en draait om de archeoloog Indiana Jones die wordt ingehuurd door de Amerikaanse regering om op zoek te gaan naar de mysterieuze 'Ark des Verbonds'. Ook de nazi's zijn op zoek naar de kist, die ook als allesvernietigend wapen kan worden ingezet. 

Raiders of the Lost Ark wordt in 73 dagen opgenomen met een budget van $18,000,000. De film is een groot succes en brengt wereldwijd $384,140,454 op. Oorspronkelijk wilde Spielberg Tom Selleck voor de hoofdrol maar deze kon geen tijd vrijmaken vanwege zijn rol in de serie Magnum P.I. Andere acteurs die vervolgens in aanmerking kwamen voor de rol van de beroemde archeoloog waren Nick Nolte, Steve Martin, Bill Murray, Chevy Chase, Tim Matheson, Nick Mancuso, Peter Coyote en Jack Nicholson. Minder dan drie weken voor de filmopnames zouden beginnen, kozen Lucas en Spielberg voor Harrison Ford in de titelrol.


Harrison Ford in een special over de stunts in Raiders of the Lost Ark.

Zelfs na 30 jaar laat Raiders of the Lost Ark zich nog steeds als een spannend  avonturenboek bekijken. George Lucas liet zich voor de openingsscène in de tempel inspireren door het werk van de legendarische Disney-artiest Carl Barks. Bij het  onderzoeken van een verloren gewaande tempel ontdekken Donald Duck en Scrooge McDuck dat er allerlei boobytraps zijn zoals een koppensnellend kapmes, rondvliegende dartpijltjes en andere valkuilen zoals ook Indiana die aantreft in 'zijn' tempel. In een ander verhaal van Barks, The Seven Cities of Cibola, is eveneens sprake van een grote stenen bal die alles op zijn weg vernield.

In het oorspronkelijke script heette de hoofdrolspeler trouwens eerst Indiana Smith. Op de eerste opnamedag werd de naam echter al snel veranderd in Jones. De naam Indiana kwam van de husky Indiana van George Lucas.


De originele trailer uit 1981 voor Raiders of the Lost Ark.

Vanaf 20 oktober is Raiders of the Lost Ark opnieuw in de bioscopen te bewonderen. Mocht je dus zin hebben in een explosieve actiefilm in de trend van de klassiekers uit de jaren veertig dan zit je bij deze film altijd goed.