Miljoenennota 2012: Een samenvatting

Zoals bijna iedereen al weet, is de miljoenennota van het kabinet Rutte donderdag vervroegd online gepubliceerd. Net zoals vele andere media, heeft ook FOK! de moeite genomen om de stukken te lezen en voor jullie samen te vatten.

In de berichtgeving op de Frontpage is er al het één en ander aan nieuw beleid doorgegeven. In deze special gaan we wat dieper in op de materie. We proberen een zo volledig mogelijk overzicht te geven van de begroting voor het komende jaar.

Aangezien niet alleen de begroting voor het komende jaar impact zal hebben op de levens van velen, hebben we ook een blik geworpen in de Macro-Economische Verkenning van het Centraal Planbureau (CPB). Het CPB heeft deze naar aanleiding van het lekken van de miljoenennota ook gepubliceerd. In dit document wordt er gekeken naar de plannen van het kabinet en welke impact deze zullen hebben op de economie.

In beide documenten wordt een somber beeld geschetst van de komende jaren. Inleveren lijkt het devies te worden.

Algemene Zaken
Net als de miljoenennota zelf, zal deze special beginnen met het geven van een overzicht van de lopende rekening. Het was al bekend dat de regering voor het komende jaar geen sluitende begroting kon maken. In totaal verwacht de regering 244 miljard euro binnen te krijgen. Daar staan 257,4 miljard euro aan uitgaven tegenover. Naast deze directe uitgaven, kampt de overheid ook met een tekort op de balans van de lokale overheden van 4,4 miljard euro. Hiermee komt het totale financieringstekort (EMU-saldo) uit op 17,8 miljard euro. Dit is 2,9 procent van het Bruto Nationaal Product (BNP), wat hoger is dan de eerder verwachtte 2,7 procent. De EU heeft als norm 3 procent gesteld, waar Nederland net onder blijft.

De grootste inkomstenposten voor de overheid bestaan uit de premies voor werknemersverzekeringen (52,3 miljard), loon- en inkomstenbelastingen (48,1 miljard) en omzetbelasting (42,3 miljard).


Inkomsten van de overheid in 2012, bron Miljoenennota

De grootste kostenposten zijn de zorg (74,5 miljard), sociale zekerheid en arbeidsmarkt (69,9 miljard) en onderwijs, cultuur en wetenschap (31 miljard). De jaarlijkse rentelasten op de overheidslening zullen in 2012 10,4 miljard euro bedragen.


De uitgaven voor 2012, bron Miljoenennota