KoosyNLs Gamescom-dagboek: Dinsdag

Gamescom

Vanochtend om zeven uur vertrokken, Wesley opgehaald in Woerden waarna we zijn doorgereden naar Ron in Lent. Rond elf uur kwamen we aan in Keulen waar Ron al snel weer weg moest richting de PlayDay van Microsoft. Dat gaf Wesley en mij nog wat tijd om Keulen in te gaan voor wat lekkers. Wereldvreemd als ik ben heb ik voor het eerst genoten van een Subway-broodje. Wat een genot en wat een ervaring. Een snelle tussendoor zal in het vervolg niet meer bij de Mac of Burger King zijn, maar bij de Subway.

Ook nog snel even mijn polsbandje voor de Sony-presser gehaald zodat ik vanavond snel de conferentiezaal in mag en dus lang kan genieten van games als Uncharted 3 en natuurlijk de PlayStation Vita. Daarna hebben Wesley en ik nog een diepte-interview mogen geven aan een Engelse TV-zender, Ginx TV. Deze spraken ons op straat aan omdat we er duidelijk uitzagen als gamers (we zijn er nog niet uit of dit een compliment is). We hebben ze even wat tips gegeven over hoe ze de gamescom-week het beste kunnen overleven en hebben we ze verteld waar we het meeste naar uitkijken. Ook vroegen ze of de geweld in games-discussie net zo hevig is in Nederland als dat die in Engeland is. Wesley wist ze te melden dat we als Nederlanders de "Good Knights of Gaming" (wat dat ook mag betekenen) zijn.

Sony

De Sony-presentatie begon, zoals we van Sony gewend zijn, weer eens te laat. Toch hadden ze het dit jaar een stuk groter aangepakt dan vorig jaar met een groter podium en waren er ook een stuk meer mensen aanwezig. De presentatie zelf ging natuurlijk voornamelijk over de PlayStation Vita. Over deze nieuwe handheld werden een hoop dingen verteld. Zo ligt de nadruk veel op het social aspect van gamen met veel services die dit moeten bevorderen. Zo kun je altijd in contact blijven met je vrienden door middel van cross-game-chat, facebook, twitter, Skype en trophy-synchronisatie.

Daarnaast werden er een aantal nieuwe games aangekondigd. Resistance zal naar de Vita komen met Resistance: Burning Skies waarin je een brandweerman speelt die de chaos van de chimera-invasie van dichtbij meemaakt. Meest opvallende nieuwe game vond ik Escape Plan. Een artistieke puzzel-game waarin je twee figuren, Laarg en Lil door gevaarlijke ruimtes moet leiden om hun vrijheid terug te geven.

Na de persconferentie kregen we uitgebreid de kans om lekker te schransen en de Vita uit te proberen. Ik was erg onder de indruk van het eten, maar nog meer van de Vita. Het scherm is ontzettend scherp en de kleuren spatten er van af. De verschillende games die er te spelen waren wisten allemaal de unieke mogelijkheden van het apparaat goed te benutten. Verwacht de komende tijd previews van onder andere Uncharted: Golden Abyss, Super Stardust en Ruin.

Sony

Na zo'n drie uur had ik het wel gezien en was het tijd om naar het hostel terug te gaan. Morgen begint de gamescom dan echt. Ik heb niet zo'n heel druk programma. Als eerste heb ik een afspraak om Metro: Last Light te checken. Deel één heb ik helaas nooit gespeeld maar hoor dat de game enorm tof is (op een paar irritante bugs na). Dit tweede deel is helemaal opnieuw opgebouwd en de eerste beelden die ervan zijn verschenen voorspellen veel goeds. Daarna heb ik nog een afspraak met uitgever Bigben waarbij ik My Body Coach 2, Cyberbike en Pinball 3DS mag gaan spelen. Ik ben erg benieuwd wat dit gaat worden.