In memoriam: Amy Winehouse

Gisteren is één van de meest toonaangevende zangeressen van het post-2000 tijdperk plotseling overleden. Amy Winehouse, de zangeres die in 2003 doorbrak met haar debuutsingle Stronger Than Me, werd slechts 27 jaar. Genoeg reden voor FOK! om vandaag even stil te staan bij de (veel te) korte maar heftige carrière van Amy Winehouse.

Amy Jade Winehouse wordt op 14 september 1983 geboren als dochter van een taxichauffeur en een apotheker. Als Amy 8 jaar oud is gaat ze naar de Susi Earnshaw Theater School. In 1991 zet ze haar eerste stappen in de richting van een muzikale carrière met het duo Sweet 'N Sour. In 1997 maakt de zangeres haar debuut in het programma The Fast Show. Ze is te zien in een sketch over A Midsummer Night's Dream. Niet veel later zou de onstuimige tiener van de theaterschool worden geschorst vanwege haar niet al te beste acteerprestaties en het feit dat ze een neuspiercing heeft genomen.


Amy Winehouse in The Fast Show

Amy koopt, als ze 13 jaar oud is, haar eerste gitaar. Een tweetal jaren later gaat ze aan de slag als showbizz journalist voor WENN en zingt daarnaast in een jazzband. Ze heeft een knipperlichtrelatie met soulzanger Tyler James. Deze zorgt er voor dat de demo, die Amy heeft opgenomen, bij Simon Fuller terecht komt. Fuller, die eerder furore maakte met the Spice Girls, is erg geïnteresseerd en al snel is er een contract getekend bij Island Records. Winehouse gaat de studio in met hiphop producer Salaam Remi. 

Op 20 oktober 2003 komt het debuutalbum Frank van Amy Winehouse uit. Op het album staan, op 2 nummers na, alleen maar composities van Winehouse en de plaat is een groot succes. In de internationale pers wordt haar stemgeluid vergeleken met zangeressen zoals Sarah Vaughn en Macy Gray. De zangeres ziet haar album beloond worden met diverse prijzen waaronder een Ivor Novello Award. Van het album worden Stronger Than Me, Take the Box, In My Bed en Fuck Me Pumps op single uitgebracht, die stuk voor stuk redelijk succesvol zijn in de UK. Met the Dap-Kings, de begeleidingsband van de New Yorkse zangeres Sharon Jones, duikt Winehouse de studio in voor opnames van een tweede album. Ze zal eveneens gebruik maken van de band tijdens haar concerten. Na het verschijnen van Frank is het anderhalf jaar behoorlijk stil rondom Amy Winehouse. De zangeres geeft aan te kampen met een writers block. In mei 2006 draait Mark Ronson de demo's van You Know I'm No Good en Rehab in zijn radioshow. Ronson neemt contact op met Winehouse en werkt als producer, naast Salaam Remi, aan de opnames van het tweede album van Winehouse. De  aanwezigheid van Ronson heeft een positieve uitwerking op de zangeres. In minder dan een half jaar schrijft ze een volledig nieuw album bij elkaar. Op 30 oktober 2006 verschijnt Back To Black waarop we een nieuw geluid van de zangeres horen. De jazz is wat meer naar de achtergrond verdreven en vervangen door het geluid van de meidenbandjes uit de jaren zestig. Het album komt op nummer 1 binnen in de Engelse charts en wordt later uitgeroepen tot meest verkochte album van dat jaar. Op 8 februari 2007 staat Amy Winehouse in een volgelopen Paradiso, in Amsterdam. Opnames van dat concert zouden later als bonustracks bij de Nederlandse persing van Back To Black worden toegevoegd.


Amy Winehouse live in Paradiso 2007.

Met de 1e single van Back To Black, Rehab, scoort de zangeres een wereldwijde hit. Rehab is de eerste top 10 hit in de UK en wordt door Time uitgeroepen tot het Beste Lied van 2007. Het succes kende echter ook een keerzijde. Winehouse komt regelmatig in het nieuws door haar alcohol en drugsverslaving en de bijbehorende uitspattingen. Zo gaat het optreden van Winehouse op het Pinkpop festival in 2007 niet door omdat de zangeres straalbezopen is, en ook het optreden op het North Sea Jazz Festival wordt geannuleerd. 


Amy Winehouse en haar suikerspinkapsel op MTV EMA festival 2007

Amy trouwt in 2007 met Blake Fielder-Civil, een voormalig video productie assistent met nogal losse handjes. Zo wordt het tweetal in Londen op de foto gezet terwijl ze beiden onder de kneuzingen en bloedingen zitten. De ouders van Amy vrezen voor het leven van het tweetal en Fielder-Civil's vader roept de Winehouse fans op om haar muziek te boycotten. Aan deze oproep wordt echter weinig tot geen gehoor gegeven. In oktober 2007 worden Amy en haar man gearresteerd in Noorwegen vanwege bezit van marihuana. 

In 2008 werd Amy Winehouse 6 keer genomineerd voor een Grammy Award. Ze wint uiteindelijk 5 awards maar kan ze niet persoonlijk afhalen omdat ze, vanwege haar drugsverleden, geen visum voor Amerika krijgt. Uiteindelijk is ze er via een sattelietverbinding toch nog een beetje bij. In april 2008 verschijnt de biografische documentaire Amy Winehouse – The Girl Done Good: A Documentary Review waarin diverse vrienden en bekenden over de opkomst en het succes van de zangeres spreken. 

De zangeres wordt in juli 2008 opeens opgenomen in een ziekenhuis. Haar man Fielder-Civil zit op dat moment een gevangenisstraf uit in verband met zware mishandeling van de zangeres. Ze zal in juli 2009 van hem scheiden. Gedurende de rest van 2008 en begin 2009 is de zangeres in diverse afkickcentra te vinden. Winehouse trekt zich terug op het eiland Santa Lucia om inspiratie op te doen voor een nieuw album maar komt niet veel verder dan een handvol demo's. 

In juli 2010 doet Winehouse weer een optreden met Mark Ronson. De zangeres doet een poging om Valerie te zingen maar is een deel van de tekst vergeten. Een optreden in Dubai, in februari 2011 wordt afgebroken nadat het publiek de zangeres van het podium afjoeld. Bij een concert in Belgrado is de zangeres zo dronken dat ze niet kan optreden. Winehouse was de naam van de stad vergeten, vergeet stukken tekst en kan zelfs de leden van haar begeleidingsband niet bij naam noemen tijdens het concert. De complete tournee wordt afgelast. 

In 2010 lekt een opname van Winehouse uit. Ze werkt mee aan een verzamelalbum van Quincy Jones waarop ze een cover van de Lesley Gore hit It's My Party zingt.


De laatste officiële opname van Amy Winehouse met Quincy Jones

Op 23 juli 2011, een druilerige zaterdagmiddag, om 16.54 uur worden 2 ambulances opgeroepen om naar Winehouse's huis in Camden, Londen te komen. Niet veel later wordt de flamboyante zangeres dood verklaard. Wat de exacte doodsoorzaak is, is nog onbekend, maar Amy Winehouse kan zich aansluiten in het rijtje van Robert Johnson, Jimi Hendrix, Brian Jones, Jim Morrison en Janis Joplin, die ook allen op 27-jarige leeftijd het tijdelijke voor het eeuwige verruilden.