Foto's: Rush in Ahoy

Hoe ouder hoe gekker? Rush lijkt dat gezegde zeker waar te maken. De Canadezen Geddy Lee (bas/zang/toetsen), Alex Lifeson (gitaar) en Neil Peart (drums) draaien al decennia lang mee als de grootste en meest succesvolle symfonische rock-act op de planeet, en gisteravond slaagden ze er in om Ahoy helemaal plat te spelen. De fans werden geen moment teleurgesteld, de Time Machine Tour was groter en spectaculairder dan alle voorgaande shows.

Het decor is een enorme tijdmachine waarop filmpjes voorbij razen, niet alleen flashbacks en fotos uit het verleden, maar ook flms waarin de drie bandleden niet onverdienstelijk optreden als acteur. Veel humor en zelfspot, waarmee de band en de fans elkaar direct vinden.

Het concert begon met allerlei versies van The Spirit of the Radio, maar pas als de ultieme versie was gevonden kwam Rush op het podium om de klassieker snoeihard te spelen. In de eerste set van het concert volgden vernieuwde versies van jaren 80 en 90 nummers als Time Stand Still, Presto en Stick it Out, maar ook het compleet nieuwe BU2B, een stevig nummer dat de nieuwe richting die Rush insloeg op hun laatste CD lijkt te bevestigen. Bassist Lee leek het even lastig te hebben met het zingen van wat hoge noten, maar herstelde zich prachtig in Freewill.

De tweede set begon met een ingtegrale uitvoering van het album Moving Pictures, met niet alleen het 'verplichte' Tom Sawyer, Llimelight, YYZ en Red Barchetta, maar ook de tracks Vital Signs en The Camera Eye. De show werd grootser en mooier, met een enorme lichtspin boven het publiek, en bij het nieuwe nummer Caravan zelfs vuurwerk!

Na een prachtsolo van Peart volgde een bewerkte versie van Closer to the Heart (met het middenstuk als blues-versie). De afsluiting bestond uit 2112 en Far Cry, waarna nog twee toegiften volgden: La Villa Strangiatio en Working Man. Rush zette een prestatie van formaat neer, en bewees wat de fans eigenlijk al lang weten: Ondanks hun leeftijd is er live niets beter dan Rush!

FOK! Fotograaf Bart Heemskerk was hierbij aanwezig en maakte voor ons de volgende reportage. Klik op de foto's voor een grotere versie.

 

© FOK.nl / Bart Heemskerk © FOK.nl / Bart Heemskerk © FOK.nl / Bart Heemskerk © FOK.nl / Bart Heemskerk © FOK.nl / Bart Heemskerk © FOK.nl / Bart Heemskerk © FOK.nl / Bart Heemskerk © FOK.nl / Bart Heemskerk © FOK.nl / Bart Heemskerk © FOK.nl / Bart Heemskerk © FOK.nl / Bart Heemskerk © FOK.nl / Bart Heemskerk © FOK.nl / Bart Heemskerk © FOK.nl / Bart Heemskerk © FOK.nl / Bart Heemskerk © FOK.nl / Bart Heemskerk © FOK.nl / Bart Heemskerk