FOK! op het spoor van De Mol - Aflevering 6

 

Net als vorig jaar gaan reviewers MrManiak en Beaudelaire op zoek naar De Mol in het AVRO-programma Wie is de Mol?. Zij proberen samen én tegen elkaar de identiteit van De Mol te onthullen. MrManiak belicht de theorieën en hints en Beaudelaire neemt de aflevering onder de loep. Dit jaar wordt het iets breder aangepakt: ook andere crew van FOK! proberen De Mol te onthullen. Wie zal dit jaar het aan het juiste eind hebben en belangrijker: Wie is de Mol?

Vorige specials:

FOK! op het spoor van De Mol - Inleiding 
FOK! op het spoor van De Mol - Aflevering 1 
FOK! op het spoor van De Mol - Aflevering 2 
FOK! op het spoor van De Mol - Aflevering 3 
FOK! op het spoor van De Mol - Aflevering 4 
FOK! op het spoor van De Mol - Aflevering 5 


MrManiak

We gaan naar Léon. Nou ja, de kandidaten gaan, wij mogen genieten van de regen die continu lijkt te vallen daar. Het is aflevering zes, de naam is 'Lot In Eigen Handen'. Deze titel slaat logischerwijs op opdracht drie, waar de kandidaten zelf hun lot bepaalden door Mastermind met handdoeken te spelen. Ook deze aflevering was in mijn ogen zeer matig qua hints en aparte en/of opvallende zaken. Er werd bij opdracht twee zeer goed gewerkt als een team, het stukje lopen door Léon stond wel bol van idiote dingen en het Mastermind spelen leek zo onschuldig als wat. Maar is er toch nog iets gevonden?

Opdracht 1: Schrijven en lezen op straat

Lopen door Léon. Leuk, maar in de stromende regen is het iets minder fijn. Het wordt echter lastiger als je een woord moet gaan lopen. Waar zaten de Mollenstreken?

 • Het blijft iets typisch voor Wie is de Mol?: Telefoneren. Karin ziet op haar telefoon dat ze niets gemist heeft, terwijl Pepijn toch echt heeft gebeld. Maar ook Pepijn en Art lopen ontzettend te klooien met het toestel.
 • Waarom heeft Anna als enige zo'n dof geluid bij haar biecht, terwijl het bij de anderen goed klinkt?
 • Het gekozen woord is 'executie', op aanraden van schrijfster Anna. Hoe je in hemelsnaam een X moet schrijven in een vierkant overzicht is mij een raadsel. Hun oplossing was een plusje.
 • Karin: "De derde zijstraat rechts." Art: "De vierde zijstraat rechts?" Art, je bent de Mol niet dus gedraag je ook niet als eentje.
 • Pepijn belt toch vanuit de derde straat rechts. Hoe kan dit?
 • Pepijn heeft als eerste door dat ze letters moeten lopen, omdat de route wel erg apart is. Zou je dat echt zo snel doorhebben? In WIDM kan het ook iets totaal anders betekenen dat je een aparte route loopt (markeringen, posters, kleuren, tekeningen etc.)
 • Waar zijn de Lezers (Art, Pepijn, Soundos) in hemelsnaam mee bezig? Pas na 50 / 55 minuten hebben ze de E en een stukje van de + gemaakt.
 • Karin en Anna weten zeker dat ze een tijdslimiet hebben gezegd tegen de Lezers en dat zij moesten opschieten.
 • Er staat de letter 'E' en het +-teken met een grote streep er onder. Art en Pepijn negeren het goede advies van Soundos ("is het niet 'executie?') en gaan voor het woord Mol, met Pepijn als initiatiefnemer.
 • Art rekent uit dat het woord 8 letters moet hebben, toch kiest hij voor Mol. He?

Winkelen

Regen! Om goed te kunnen lopen zijn regenlaarzen handig. Op aanraden van niemand minder dan Pepijn worden laarzen gekocht, iets dat later 100 euro uit de post gaat kosten (met dank aan bloempje-moi voor de hint).

Opdracht 2: Plankjes en plateau's

Het lijkt zo makkelijk, ga van A naar B binnen tien minuten. Het is eigenlijk een zeer makkelijk puzzeltje die je binnen twee minuten kan oplossen (zoals je aan het einde van de opdracht kon zien).

 • De opdracht wordt uitgelegd. Maar wat doet Pepijn hier nou? Hij staat met Art regelmatig in groepsfoto's met aparte gebaren, maar dit is wel erg vreemd (met dank aan bloempje-moi voor het plaatje en de hint).
 • Soundos begint goed met de plankjes, maar wordt voornamelijk door Patrick, Art en Pepijn onderbroken omdat zij het beter weten.
 • Art sprint er met de lange plank vandoor en komt zo uit in een buitenbocht. Hier blijft hij staan klungelen met de plank voor een aardige vijf minuten.
 • Anna laat Patrick terug naar het 'thuisplatform' komen, om bij aankomst te zeggen dat het niet kan.

Opdracht 3: Executie zelf bepalen

Hier komt het op aan. Het lot in eigen handen hebben, des te meer pogingen met handdoekMastermind, des te meer schermen er geopend moeten worden. Valt er te Mollen?

 • Niet zozeer tijdens de opdracht, maar wel ervoor en erna. Karin gaat als eerste de test maken. Natuurlijk is het al verdacht als je je zomaar opoffert om een onverwachte test te doen, maar dat terzijde. Het viel mij op dat toen karin over het strand liep, je de volgende tekst zag:

Coen coconuts

Coen loves coconuts? Coen Swijnenberg misschien, een kandidaat uit seizoen 8? Wie kan me helpen om dit raadsel op te lossen?

 • Ging Art zijn telefoon nou af tijdens de biecht? Is het de telefoon die hij kreeg aan het begin van de aflevering? Je hoort zeer duidelijk een ringtone.
 • Pepijn is wel HEEL erg zeker van zijn zaak, omdat hij als eerste kandidaat zijn scherm wil zien.
 • Pepijn: "Ik wil weten of het goed is." Patrick: "Tenzij je de Mol bent." Dan volgt er een biecht met Pepijn. "Tsja... Dat laat ik in het midden."

Conclusie

Ik ben heel erg gaan twijfelen. De afgelopen weken zat ik zonder twijfel op Patrick, maar na deze aflevering ben ik daar niet meer zo zker van. Veel aanwijzingen en aparte zaken wijzen richting Pepijn. Patrick heeft net, net zoals Soundos en met vlagen Anna erg goed gedaan. Hij liep wel lekker te schreeuwen bij de planken, maar hij wilde wel de telefoon van Karin afpakken omdat ze met de aanwijzing vager werd.

Moeilijk...Moeilijk... Ik ga voor deze week toch weer even een uitstapje naar mijn eerste Mol. Bloedfanatiek, maar ook vaak verdacht, zit te zieken en doet vaag op aparte momenten. Zoals ik het zo verwoord klinkt het vreemd, maar ik onderbouw mijn keuze met de hints en zaken zoals hierboven omschreven. Wie is mijn Mol na Aflevering 6? Op de tweede plaats Patrick, op één...

Pepijn

PS. Voor de liefhebber is hier een stukje dagboek van Anna.