De Elfstedentocht van 1986

Deze maand staat FOK!sport in het teken van de Tocht der Tochten, de Elfstedentocht. Vandaag nemen we je mee naar februari 1986 toen voor de veertiende keer de Elfstedentocht werd verreden.

Op de tocht van 1985 had men 22 jaar moeten wachten, maar nu was het een jaar later weer raak. Op 23 februari 1986 sprak Jan Sipkema, voorzitter van de Vereniging de Friesche Elf Steden, de legendarische woorden: "It sil heve." Drie dagen later, op 26 februari, zou de Elfstedentocht verreden worden. Nooit eerder werd zo laat in de winter nog een tocht verreden.

De wedstrijd

Evert van Benthem was de grote favoriet in de veertiende Elfstedentocht. Een jaar eerder was het een verrassing dat de veeboer won, maar nu keek iedereen naar hem. Op het Slotermeer ontstond er een kopgroep waarin Van Benthem ontbrak. Jan Kooiman was ontsnapt, samen met Marten Hoekstra, Hans Bouma en Wout de Vries. De vier namen maar liefst vijf minuten voorsprong. Vlak voor Bolsward zette Van Benthem de achtervolging in en hij kreeg Nanne Semplonius, Rein Jonker, Robert Kamperman en Albert Bakker met zich mee. Het tempo van de achtervolgers was zo hoog dat nog voor Franeker de koplopers waren bijgehaald.

In de nieuwe kopgroep verliep de samenwerking niet goed. Van Benthem vond het tempo te laag en besloot solo weg te rijden. Hij liet zich echter vlak voor Bartlehiem weer inlopen. Een kilometer na deze kruising ging hij er weer vandoor en alleen Jonker kon hem volgen. Samen reden ze richting Dokkum. Op de terugweg naar Leeuwarden viel bij Oudkerk de beslissing. Jonker moest Van Benthem laten gaan die vervolgens alleen naar de overwinning reed. Hij won met een voorsprong van 1 minuut en 7 seconden op Jonker.

De omstandigheden waren goed, maar niet zo gunstig als in 1985. Daardoor kon Van Benthem net niet zijn eigen record verbreken. Hij won in een tijd van 6:55,17.

Toertocht

Voor het eerst in de geschiedenis van de Elfstedentocht kreeg de toertocht waarschijnlijk meer aandacht dan de wedstrijd. Eén van de deelnemers was namelijk niemand minder dan kroonprins Willem-Alexander, die onder de schuilnaam W.A. van Buren de tocht reed. Hij reed lang anoniem mee; het was al donker toen de tv-camera's hem ontdekten. Vervolgens was heel Nederland er getuige van hoe hij de tocht uitreed en bij de finish in de handen van zijn ouders viel.

Cijfers

In totaal deden er 16.999 schaatsers mee aan de veertiende Elfstedentocht. Daarvan wisten 14.989 rijders een kruisje te behalen. Er waren 317 wedstrijdrijders, 115 buitenlanders en 862 vrouwen die deelnamen aan de Tocht der Tochten.

Het weer

Het was koud en er stond een gure noordoosterwind, kracht vier. De gemiddelde temperatuur lag die dag op -6,9 graden Celsius. De maximumtemperatuur in Leeuwarden was -1,0 graden. Het bleef de gehele dag droog.