FOK! op het spoor van De Mol - Aflevering 1

MrManiak

Het is 25 maart 2010. De finale is gespeeld en Kim Pieters is ontmaskerd als Mol. Weken lang voor de televisie hangen met een kladblok en een pen, geen dag die in die tijd voorbij ging zonder minimaal drie keer aan de Mol te denken. Ik zal het niet snel vergeten wat er daarna gebeurde... ‘het gat'. Om half tien 's avonds waren de mollenstreken bekend, de winnaar en verliezer vertelden hun identiteit. Maar dan is het wachten. Wachten op het volgende seizoen. Het WIDM-forum op FOK! stierf langzaam weer uit, op de site van de AVRO werd het weer rustig en de vaste kijkerskliek had weer tijd voor andere dingen.

Na 287 dagen kun je de aankomende weken geen afspraken meer maken op de donderdagavond. Klap de laptop dicht, sluit de deurbel en telefoon af en gooi de kinderen op bed, we gaan naar El Salvador.

Net zoals vorig jaar analyseren Beaudelaire en ik de aflevering op ieder aspect. Beau doet de algehele kant, ik pak de ‘hints' en opvallende zaken bij de ballen. Ook weer erg leuk is dat er al, voor de uitzending überhaupt begon, flink werd gespeculeerd. Voorbeelden van wat er al ‘te zien was'? Dit jaar viel het nog enigszins mee. Naast de 'Het is X omdat ik dat denk'-argumenten, is er eentje naar boven gekomen die wel heel erg opvallend is.

Het begon bij een opvallend shot, opgemerkt door FOK!ster Catwoman1986. In een video over aflevering 1 kwam er op 0:09 een woord voorbij.  Het woord is de achternaam van Patrick, namelijk Stoof.

Gewoon een montagefout of een slordig verborgen hint? Bij Wie is de Mol is niets meer zeker. Maar na de uitzending is gebleken dat de bliksem inderdaad onderdeel is van de introductie van de kandidaten en ja hoor: Patrick Stoof valt na de bliksem te lezen. Jammer, maar wel goed opgelet.

Erg leuk, Horace heeft zich versproken bij 3FM dat hij nog een aardige tijd in de uitzendig zit. Luister eens goed op 3:33 en verder...

 

"Je zit natuurlijk met z'n vieren...eeeh tienen, en het is gewoon fantastisch."

Nog een pre-afleveringtheorie is er eentje van iemand die... laten we zeggen nogal paranoïde is. Met vriendelijke groeten van het AVRO-forum:

AVRO

Tsja, wat moet je daar nou van denken... Het is in ieder geval origineel verzonnen. Voor de nieuwsgierige mensen: Het Japanse teken staat voor 'sake'.


Hints uit de aflevering: "Vertrouw niemand"

Mensen, wat een aflevering. Vuurwerk, gangen en mandjes met jokers, geld en vrijstellingen. Allereerst is op te vallen dat de format van Wie is de Mol enigszins aangepast lijkt te zijn. Zo klinkt na de intromuziek in gefluister: "Vertrouw niemand...". Nieuw logo, nieuwe opzet van het kandidatenfilmpje, geen Comic Sans meer en geen hints die je uit de executieantwoorden kan filteren. Het is even wennen, maar ook wel weer lekker fris.

Goed, opvallende zaken. Ontvang je de AVRObode? Bij aankoop van het boek 'De stijl van Sophie' krijg je exclusieve Wie is de Mol-teenslippers. Zeer opvallend is het groene bandje.

Wie kwam er de bus binnenlopen met een duidelijk shot op slippers met een groen bandje? Gezien de screencap (met dank aan Tegan) lijken de slippers wel verdacht veel op elkaar, maar de zwarte bovenkant komt niet volledig overeen met de slippers van Art. Het kan nog wel, maar... Misschien word ik zo vroeg in het seizoen al gek.

Als we toch in de bus zijn, er is een hoop discussie over cijfers op de ruggen van de toeristen. Nu gaan er via Twitter geruchten rond dat het kan gaan om '3-3-11', wat in letteraantal overeen kan komen op 'MOL ART ROOIJAKKERS'. Iets té ver gezocht, als je het mij vraagt. Wat ook zou kunnen en rond gaat op Twitter, is dat '3-3-11' de datum van de WIDM-finale gaat worden. Dit wordt 'm ook niet, aangezien dan aflevering 9 zou zijn. Ook de geboortedatum van Anna Drijver schijnt gespot te zijn, namelijk '01-10-83'. Deze is mij totaal ontgaan en zoals je hieronder ziet is het er totaal niet uit te halen, maar naast dat ik denk dat het heel erg gevaarlijk is om in dit vroege stadium al een hint als deze te verbergen.

Andere opvallende dingen: In de bus hing boven de ingang een sticker met de tekst 'Jesus Christos' met daarnaast nog een sticker die verwijst naar Jezus. Op het shirt van Horace staat een plaatje van Jezus (met een zweetband). Ook hangt over de stoel van de buschauffeur een shirt van FC Barcelona. Volgens sommigen van het forum en via Twitter valt dit allemaal te verbinden met 'de redder' ofwel El Salvador: Johan Cruijff. Interessant, of niet?

Ook Horace leek iemand 'met een pruik' te zien, maar dit leek niet bijzonder genoeg te zijn om het beter te bekijken. Miryanna probeerde wel door te lopen, maar werd tegengehouden. Haar motivatie was alleen dat ze naar de kippen wilde gaan. Horace was de enige die een opvallend persoon in de bus zag... Maar in de montage is veel mogelijk, dus Horace zelf kan ook met een pruik (die hij als enige omschreef) achterin hebben gezeten. Opvallend dat Horace ook als hardste schreeuwde dat ze dan maar 'niets moesten zeggen', zodat er geen geld bij, maar ook niet af gaat van de pot. Art benadrukt het ook net iets té duidelijk dat iedereen kan worden gezet onder het kopje 'ongelofelijke kneuzen'.

Karin begon natuurlijk wel enorm te blunderen. Ik kan het me voorstellen dat je onder stress vier talen tegelijkertijd spreekt, maar 15 kilometer en 15 mijl per uur... het is een nog relatief goedkope verspreking, maar het maakt haar wel weer verdacht. Toch is er ook wel een verdediging te vertellen over Karin: Ze was de enige die de snelheidsvraag aan de chauffeur vroeg, terwijl de rest dit aan passagiers vroeg.

Nog een laatste screencap van de bus. Volgens FOK!ker en screencapmaker Corkscrew is hier de Mol te zien. Blond is zeker geen local haarkleur, dus ik begin zelf ook aardig na te denken wie dit zou kunnen zijn. Anderen hebben overigens Anna met een sjaal gezien, ik hoop dat dit met een screencap uitgebeeld kan worden.

En wat een groots feest wat het in het El Salvador-voetbalstadion. Horace kwam met een geniaal idee, om vervolgens Patrick er overheen te laten rollen met een beter idee (gelukkig). De boel werd echter verziekt door Anna. Lidwoorden, zelfstandig naamwoorden....Wat? Naast het rap 'afgesproken' systeem zijn er twee personen die zeker weten hoe de boel werkt, Patrick en Art. Beiden gaan in een ander team, maar een Russische tekst blijft over. De Mol hoefde weinig te doen, maar was er iets opvallends? Jan roept alle kleuren die hij ziet (of niet ziet), Karin is nachtblind en kan haar kaartje niet lezen, Patrick schrok zich 'de vinkentering', Anna en Hanna drukten heel vrolijk knoppen in maar het leek er niet op dat ze het goed deden en Art knalt teveel groen in de lucht. Overal zat men te falen, niet op te letten en druk te doen.

Tegen het einde aan, de hal. Pepijn zat te zieken met het laatste mandje waardoor Soundos niks ophaalde. Kun je ook weer spiegelen met Soundos: Als Mol weet je de inhoud van de mandjes. Even kort overzicht: Wie heeft wat gepakt?

- Anna: Vrijstelling aflevering 5
- Hanna: Vrijstelling aflevering 3 + vrijstelling voor Anna (?)
- Horace: Drie jokers voor aflevering 2
- Jan: Jokers voor aflevering 4
- Pepijn: Vrijstelling voor aflevering 1 + groepsvrijstelling
- Karin: €3000
- Art: Vijf jokers (minus 1 voor Jan)
- Patrick: Vier jokers (minus 1 voor Art)
- Miryanna: €3000 euro
- Soundos: Niets

Maar heb je goed opgelet? Pieter-Jan zei dat er €10.000 met de opdracht verdiend kon worden. Karin en Miryanna hebben samen €6.000 binnengesleept, dus €4000 euro is...ergens. Patrick zei dat er nog twee mandjes met €1000 euro waren, dus €2000 euro is verdwenen? Misschien dat ik iets over het hoofd zie (en zo ja, zeg het dan even), maar ik ga me sterk afvragen welke kandidaat geld achterover heeft gedrukt.

Op het forum is er qua screencaps, hints en opvallende zaken zeer weinig voorbij gekomen. Via Twitter kreeg ik wel een tweet door waarvan ikzelf denk: Het is nog goed mogelijk ook. Iets om bij aflevering twee even naar te kijken.

Aparte en/of totaal ongeloofwaardige hints

Twitter knalde vol met idiote tweets. Een paar 'hints' op een rij:

Teken op shirt Art betekent Kuifje. Naam vd geit is TienTien, En zie hier de bekende strip #widm twitpic.com/...  ---> Japanse teken = sake, TienTien is niet de naam van Kuifje, maar Tin Tin... En wat dan nog?

Geit heet 10-10, op poort stadion staat 3-3. 10+3=13, letter M. Volgende aflevering weer op dubbele getallen letten? #widm ---> Nee... Gewoon nee..

Het is H.Cohen. Draai Cohen om, wordt Nehoc, dat is in het Mingreels 4, Het 4de dier dat op de Ark van Noach ging, een mol. #widm” ---> Whut?

Ik eindig met een tweet in de categorie: Dat zou nog wel eens heel goed kunnen:

Art is 't, redelijk duidelijk als je op 'm let. Klein voorbeeld: kijk de afl terug en tel hoeveel shots met kunst (= art) je ziet. Véél! - Rick

Mochten er in de loop van de week nog opvallende dingen voorbij komen, dan post ik dit in de volgende special.

Schiffers.FM ---> Roodshow

Omdat er niemand was afgevallen, deze keer geen interview met de afvaller. Naast dat is Schiffers.FM niet meer de 'leverancier' van de Mol-hints en interviews, maar nu is de eer aan een andere show op Radio 2. Vanaf nu is dat 'de Roodshow' met Jan-Willem Roodbeen. Hier belde de Mol naar de uitzending. Een zwaar verdraaide stem klonk waar totaal niets uit op te maken is.

Jan-Willem: ''Je gaat iedere week een hint geven? Hoe gaat dat in zijn werk?''

Mol: "Ten eerste...."

Opgehangen.

Doe er mee wat je wilt.

De theorie van MrManiak: #1: Groepsfoto-theorie

Groepsfoto-theorie
Ik heb vanaf seizoen 1 de groepsfoto's die officieel aan de pers zijn uitgegeven goed bekeken. Dit is het patroon van mijn bevindingen:

Nu kijken we naar de foto van 2011.

Op basis van de voorgaande foto's (en met de kennis dat Pieter-Jan de presentator is) zouden twee kandidaten al direct afgeschreven kunnen worden. Miryanna en Jan staan namelijk op de plaats waar in elf seizoenen nog nooit een Mol heeft gestaan.
Dit kan ook op een andere manier bekeken worden. De persoon in het midden, achteraan, staat op de locatie van twee Mollen. Dit geldt ook voor de persoon op de achterste rij en de tweede van rechts op de voorste rij. Ik twijfel een beetje over de #5, ik zou die denk ik eerder (achteraf gezien) bij Art willen plaatsen dan bij Hanna, waardoor Hanna ook weer een afvaller kan zijn.

Hieruit zou je kunnen zeggen: De hoofdverdachten zijn Patrick, Art en Pepijn (waarvan Pepijn, als je de #5 mee wil tellen, op nummer 1 van de verdenkingenlijst staat).
Overigens (maar dat heeft niet met de theorie te maken) ben ik van mening dat de Mol een beetje slim/snugger op de foto staat. Dan valt bij mij Miryanna al meteen af.

Conclusie

Art is mij veel te opvallend. Kijk hier dan eens naar.

Een geel t-shirt, in het midden, een handgebaar die zowel kan lijken als een Iepenburg-hint, de vorm van het pistool zoals ook linksboven op het verkeersbord. Bij aflevering 1 ook een apart shirt dragen met een Japans teken... Nee, Art doet wel lekker z'n best, maar hij is het echt niet. Het ligt zo erg voor de hand dat hij het is, dat het jammer zou zijn. Maar over de foto valt wel iets te zeggen. Waarom kijkt Hanna alweer het beeld uit? Waarom staat Pepijn met zo'n gesloten houding in beeld? Jan is de enige met een (zwarte) zonnebril? Er valt zoveel anders uit de foto te halen, het is gewoon de zoveelste afleiding.

Wie is mijn Mol?

Ik durf het niet goed te zeggen, omdat ik geen tunnelvisie wil krijgen. Mijn top drie is 'Pepijn, Horace, Anna'. Toch ga ik, naast wat hierboven allemaal voorbij kwam, voor Pepijn. Ik werd helemaal overgehaald door zijn keuze dat het hele team naar aflevering 2 mag gaan. Een kandidaat probeert juist mensen uit het spel te houden, de Mol maakt het niet zo heel erg veel uit. Naast dit feit: Pepijn is nu de held van het hele groepje. Als er iemand juist niet verdacht is, dan is hij het wel. Dus als ik voor deze aflevering maar een enkele naam mag zeggen:

Pepijn

Wie is jullie Mol?

Pepijn

Bovenstaande grafiek is tot stand gekomen door de Wie is de Mol-prono 2011. Doe mee en laat jouw stem meetellen!

(met dank aan Tegan voor meerdere screencaps)