Saw Special



Vandaag (31 oktober) is het Halloween in Amerika en is het weer tijd voor de kinderen om langs de deuren te gaan in enge kledij. In Nederland is Halloween nog niet echt populair en heeft het wellicht nog tijd nodig om over te waaien. Naast Halloween duurt het met bioscoopfilms soms ook een tijdje voordat ze in Nederland verschijnen. Zo ook met Saw 7 die in 3D het verhaal af moet maken. De horror met Jigsaw komt in Amerika vandaag uit, maar in Nederland moeten we nog wachten tot december. Om de tijd te overbruggen en om alles een beetje goed op een rijtje te krijgen, is hier een special over de nieuwste Saw en een terugblik op de vorige zes Saw's.

Leeswaarschuwing: onderstaande tekst bevat spoilers over de gehele Saw-reeks


Saw's in het kort

Twee mannen (Adam en Dr. Lawrance Gordon) worden wakker in een badkamer en ze zijn vastgeketend. In het midden van de kamer ligt een bebloed lijk met een cassetterecorder. Op het bandje wordt er een opdracht verteld die luidt dat Dr. Lawrence Gordon Adam moet vermoorden. Als Adam na 8 uur tijd nog niet dood is, dan sterven ze allebei. Ook worden Gordons vrouw en dochter dan neergeschoten. Maar Gordons vrouw weet te ontsnappen aan de kidnapper. Ondertussen zit ook politie-inspecteur Tapp achter de kidnapper, Zepp, aan. Tapp volgt de kidnapper naar het gebouw waar de badkamer zich bevindt. Eenmaal in het bouw schiet Zepp de politieinspecteur dood en opent de deur naar de badkamer. In de badkamer zaagt Gordon zijn voet eraf om hulp te halen. Als Zepp de kamer binnenkomt, wordt hij doodgeslagen door Adam. Dan blijkt dat niet Zepp, maar het lijk midden in de badkamer de dader te zijn. Hij laat Adam in de kamer achter, wiens sleutels van de handboeien zijn doorgespoeld in het bad. De man blijkt Jigsaw te zijn. 

Acht mensen zitten gevangen in een huis en ze kennen elkaar niet. Het huis loopt vol met een giftige stof en ze kunnen alleen ontsnappen als ze naar Jigsaw luisteren. Ze krijgen twee uur de tijd en Jigsaw houdt ze via camera's in de gaten. Ondertussen heeft de politie lucht gekregen van de kidnapping en zijn op weg naar de verblijfsplaats van Jigsaw. Daar blijkt dat de zoon van detective Matthews ook in het huis zit. Om zijn zoon in leven te houden, moet Matthews luisteren naar Jigsaw. Na een tijdje rijden ze samen naar het huis toe, maar ondertussen heeft de politie gevonden waar het videosignaal van de camera's vandaan komt. De politie komt erachter dat de videobeelden eerder opgenomen waren en dat de gebeurtenissen al geweest zijn. In Jigsaws verblijfsplaats gaat een kluis open met Matthews' zoon erin, maar zijn vader is er niet. Matthews en Jigsaw gaan het huis binnen en zien Amanda, een eerder slachtoffer van Jigsaws praktijken. Het blijkt dat Amanda samenwerkt met Jigsaw en zij sluit Matthews op in de badkamer uit film 1.

Jigsaw ontvoert dokter Lynn Denlon om hem in leven te houden. Hij heeft namelijk een hersentumor en Lynn moet ervoor zorgen dat hij ervan geneest. Ze heeft een machine om haar nek dat haar hoofd laat exploderen als Jigsaw overlijdt. Daarnaast speelt Jigsaw ook een spelletje met Jeff. Zijn zoon heeft een auto-ongeluk gehad en wil nog altijd de dader wraken. Als Jeff alle tests doorstaat, komt hij oog in oog te staan met de dader. Na de tests bevindt dader zich in een werktuig die zijn botten gaat breken. Jeff vergeeft de dader zijn zonden, maar het is al te laat en de man overlijdt. Daarna loopt Jeff de kamer binnen waar Jigsaw wordt geopereerd en blijkt dat Jeff en Lynn getrouwd zijn. Amanda schiet Lynn neer, waarop Jeff Amanda neerschiet. Jigsaw vertelt voor Amandas dood, dat juist zij het slachtoffer is van het spelletje van Jigsaw. Als Jeff Jigsaw vermoord met een cirkelzaag, is het te laat voor Lynn. Door de lage hartslag van Jigsaw overlijdt Lynn. Aan het eind zet Jigsaw een cassettebandje aan waarop te horen is dat Jeff gefaald heeft en dat zijn dochter nog ergens verstopt is in het gebouw. Alleen kan Jeff haar niet vinden, omdat Jigsaw overleden is.

De film begint met een autopsie van het lichaam van Jigsaw. Detective Hoffmann vindt een cassettebandje in zijn maag, waarop gezegd wordt dat de spelletjes nog maar net begonnen zijn. Dit keer is luitenant Rigg het slachtoffer, want hij krijgt anderhalf uur de tijd om, de nog levende, detective Matthews te redden. Als Rigg zijn tests doorstaat, blijkt dat het verhaal iets anders is. Advocaat Art Blank houdt agent Hoffmann en agent Matthews gevangen. Matthews hangt aan een strop en staat op een ijsblok. Als hij uitglijdt, hangt hij zichzelf op. Ook bevinden zich twee ijsblokken boven zijn hoofd, die zijn hoofd vermorzelen als binnen anderhalf uur de deur opengaat. Als Rigg toch de deur opent, terwijl Matthews hem probeert te waarschuwen, overlijdt Matthews door de ijsblokken. Rigg schiet Art neer, maar ook Art blijkt deel uit te maken van Jigsaws spelletjes. Detective Hoffmann blijkt degene te zijn die Jigsaws werk overneemt en laat de stervende Rigg achter.

Agent Strahm heeft onderzoek gedaan in de kamer waarin Jigsaw geopereerd is. Hij is door detective Hoffmann in film 4 daar opgesloten. Strahm verlaat de kamer en wordt overvallen door iemand met een varkensmasker op. Hij wordt wakker in een glazen bak die langzaam volloopt met water. Hij steekt een lege huls van een pen in zijn hals, zodat hij kan overleven. Ondertussen zitten vijf mensen opgesloten in een kamer. Voor hen zitten vijf bakken met sleutels, maar slechts vier van hen kunnen door naar de volgende kamer. In de volgende kamer gaat over drie minuten een bom af en om zichzelf te redden, moeten ze naar sleutels in flessen zoeken. Drie mensen vinden een sleutel en kunnen schuilen, maar de vierde explodeert door de bom. In de derde kamer moeten ze een stroomcircuit maken, zodat de deur opengaat. Door iemand te vermoorden, in een bad te leggen en aan te sluiten op het stroom, gaat de deur open. Daar moeten de laatste twee bloed opofferen door een hand te steken in een cirkelzaag. Als de deur geopend is, hebben ze zoveel bloed verloren dat ze nauwelijks kunnen ontsnappen. Ondertussen is agent Strahm achter Hoffmann aan, die door Strahm ontmaskert is. Strahm wordt naar een kamer gelokt met een glazen kist met glasscherven. Als Hoffmann eraan komt, ontstaat er een worsteling tussen die twee. Hoffmann gaat in de glazen kist zitten en de deur van de kamer sluit zich. De kist sluit zich en de kamer wordt steeds kleiner. Strahm probeert te ontsnappen, maar wordt vermorzelt tussen de twee muren en Hoffmann ligt veilig in de glazen kist.

De FBI staat op het punt om detective Hoffmann te arresteren, maar niet voordat Hoffmann een nieuw spel in werking heeft gezet. William Easton, een onmenselijke directeur van een verzekeringsbedrijf, wordt dit keer onderworpen aan een paar tests. Bij elke test wordt duidelijk dat William gestraft wordt, omdat hij in vele gevallen de mensen niet wil helpen aan een verzekering. Ondertussen lokt Hoffmann politieagenten Perez en Erickson in de val. Zij denken nog steeds dat Strahm Jigsaws opvolger is. Maar als ze Hoffmanns stem herkennen op de cassettebandjes, worden ze neergeschoten door Hoffmann. Ergens anders in het gebouw zitten Tara en Brent, zoon en vrouw van een man die overleed, omdat William geen lening wou afsluiten. In een kooi vlakbij zit reporter Pamela opgesloten. Als William verschijnt tussen de twee kooien in voor zijn laatste test, is duidelijk dat hij geen invloed heeft op het verloop. Brent besluit om William te vermoorden en zet een hendel op "Dood", waardoor er naalden in zijn rug schieten en zijn vlees wordt opgegeten door zuur. Tegelijkertijd heeft Jill, Jigsaws weduwe, een val op Hoffmanns hoofd gezet. Hij krijgt 45 seconden om te ontsnappen. Hoffmann kan net op tijd ontsnappen, maar er is wel een deel van zijn hoofd weggescheurd.

Op pagina 2 staat een vooruitblik naar het laatste deel uit de Saw-reeks