[Voorbeschouwing] Topklasse

Morgenavond begint de Topklasse. Deze nieuwe competitie, die tussen de Jupiler League en Hoofdklasse is geplaatst, trapt af met een wedstrijd uit de zondagafdeling. FC Oss, de degradant uit de Jupiler League, neemt het op eigen veld op tegen De Treffers, de succesvolste zondagamateurclub aller tijden. Na jaren onderhandelen heeft de KNVB de Topklasse eindelijk kunnen realiseren. Er zijn nog altijd net zoveel tegenstanders als voorstanders. De nieuwe afdeling zal dit seizoen dan ook met argusogen worden bekeken.

Hoe zit de Topklasse in elkaar?

Het afgelopen seizoen stond in het teken van plaatsing voor de Topklasse. De competitie bestaat uit 32 clubs, verdeeld over een zaterdag- en een zondagafdeling. Vorig seizoen plaatsten de beste vier ploegen uit elke afdeling zich voor de Topklasse. Dat betekende dat er twaalf zaterdaghoofdklassers en twaalf zondaghoofdklassers via de ranglijst promoveerden. De nummers vijf en zes uit elke afdeling speelden play-offs. De winnaars van deze tweekampen plaatsten zich ook. Dit leverde nog eens drie zaterdag- en drie zondagclubs op. Er was dan in beide afdelingen nog één plaats te vergeven. De KNVB had bepaald dat deze naar twee degradanten uit de Jupiler League zouden gaan, maar het faillissement van Haarlem gooide roet in het eten. De verliezers van de play-offs speelden dus nog een halve competitie, waarna de winnaar van de zaterdag tegen de winnaar van de zondag speelde om de laatste plaats in de Topklasse. ARC wist zich als laatste te verzekeren van deelname, door Be Quick 1887 te verslaan na het nemen van strafschoppen. De eerste ploeg die zich verzekerde van promotie was Capelle. FC Oss nam, als degradant uit de Jupiler League, plek 32 in. Doordat ARC een zaterdagclub is, werd automatisch bepaald dat de Ossenaren in de zondagafdeling van de Topklasse moesten gaan spelen.

Komend seizoen spelen de teams een volledige competitie, volgens de normale regels. De kampioen van de zaterdag speelt tegen de kampioen van de zondag om het landskampioenschap bij de amateurs. De winnaar van dit duel mag promoveren. Wil deze club niet, dan mag de verliezend finalist gebruik maken van het promotierecht. Weigert deze ook, dan zal er geen club degraderen uit de Jupiler League. Voor 1 februari moeten de Topklassers al aan de KNVB laten weten of ze eventueel willen promoveren. De onderste drie teams per afdeling degraderen naar de Hoofdklasse. De kampioenen van de drie zaterdag- en de drie zondaghoofdklassen nemen hun plaatsen in. De nummers dertien van de Topklasse strijden in een nacompetitie met drie Hoofdklassers om lijfsbehoud. Mogelijk degradeert dus een kwart van de competitie.

Waarom voor of tegen?

De kampen waren duidelijk verdeeld. Of je was voor de Topklasse of je was tegen. Voorstanders wezen erop dat het niveau zou stijgen en grepen de doorstroming in het Nederlands voetbal aan als argument om voor te zijn. Tegenstanders noemden de langere reisafstanden, die hogere kosten met zich meebrengen en mogelijk het toeschouwersaantal verlagen, als voornaamste reden om tegen te zijn. Ook het verlies van de derby’s werd aangevoerd. Komend seizoen zal uitwijzen wie er gelijk had. Gaan er meer mensen naar wedstrijden in de Topklasse of trekt de Hoofdklasse gemiddeld meer toeschouwers?

Zaterdagafdeling

In de zaterdagafdeling zitten zestien voormalig Hoofdklassers. Zes ploegen uit de Hoofdklasse A (regio Rotterdam en Duin- en Bollenstreek), vier ploegen uit de Hoofdklasse B (Midden-Nederland en Zeeland) en zes ploegen uit de Hoofdklasse C (Oost- en Noord-Nederland) wisten zich te plaatsen. Het is lastig in te schatten hoe de verhoudingen liggen. Vaak werden de ploegen uit C als mindere goden gezien, maar op basis van de verdeling zou B juist zwakker zijn. De absolute favoriet voor het eerste kampioenschap is uiteraard IJsselmeervogels. De succesvolste amateurclub aller tijden werd in juni landskampioen bij de amateurs en is alleen al op basis van de historie en uitstraling favoriet. Belangrijke concurrenten lijken Rijnsburgse Boys, dat de broers Jeffrey en Kevin Winter bij de Vogels weghaalde, aartsrivaal Spakenburg, het Friese Harkemase Boys en Barendrecht, dat kampioen werd in de alom als zwaarste beschouwde Hoofdklasse A. Ook het Zeeuwse Hoek investeerde flink in de selectie. De overige deelnemers zijn Capelle, FC Lisse, Katwijk, ARC, Sparta Nijkerk, Excelsior '31, CSV Apeldoorn, Flevo Boys Emmeloord, SC Genemuiden en HHC Hardenberg.

Zondagafdeling

In de zondagafdeling spelen vijftien voormalig Hoofdklassers en FC Oss, dat uit de Jupiler League afkomstig is. Zes teams uit de Hoofdklasse A (Randstad), vijf teams uit de Hoofdklasse B (Noord-Brabant en Limburg) en vier teams uit de Hoofdklasse C (Oost- en Noord-Nederland) kwalificeerden zich. Opvallend is dat de Hoofdklasse C altijd als sterkste werd gezien, maar deze afdeling levert de minste deelnemers. Toch lijken de grootste favorieten wel uit deze afdeling te komen. De Groesbeekse rivalen De Treffers en Achilles '29 zullen hoge ogen willen gooien, net als FC Lienden. Deze club wordt getraind door Hans Kraay junior en investeerde flink. Zondagkampioen Gemert zal willen laten zien dat de titel geen toeval was. Ook Baronie, het door de nodige ex-profs versterkte Dijkse Boys en de afdelingskampioen van de Hoofdklasse A, AFC, worden regelmatig getipt. En FC Oss natuurlijk, waarvan niemand echt kan inschatten waar de ploeg staat. Het deelnemersveld wordt gecompleteerd door FC Hilversum, Argon, VVSB, Hollandia, Haaglandia / Sir Winston, EVV, Quick '20 en JVC Cuijk.

Ex-profs

Vaak werd gezegd dat de Topklasse overspoeld zou gaan worden door ex-profs. De praktijk leert dat dit nog niet zo’n vaart loopt. Uiteraard hebben de clubs veel spelers gehaald van BVO's, maar dit waren lang niet altijd de opvallendste spelers. Toch hebben zich wel diverse voetballers van naam gemeld bij een Topklasser. Zo is Veendam-buitenspeler Tjeerd Korf teruggekeerd naar zijn oude club Flevo Boys Emmeloord, koos Excelsior-vleugelspits Michel van Guldener na een lange revalidatie voor Capelle, liet RBC-middenvelder John Schot zijn contract ontbinden voor een terugkeer naar Hoek en kozen ook Cambuur-verdediger Jos van Nieuwstadt en Heracles-reservegoalie Jörg van Nieuwenhuijzen voor de Zeeuwse Topklasser. IJsselmeervogels haalde alleen maar spelers uit het betaald voetbal, van wie Cerezo Fung A Wing (De Graafschap) de bekendste is. Dorpsgenoot Spakenburg kan beschikken over spits Hans van de Haar (Dayton Dutch Lions), vleugelspits Sebastiaan Steur (Heracles Almelo) en verdediger Geoffrey Meye (Cambuur).

In de zondagafdeling vallen voormalig ADO-doelman Barry Ditewig (Achilles '29), FC Den Bosch-verdediger Benny Kerstens (Baronie) en Volendam-routinier Mathieu Boots (Hollandia) op. Dijkse Boys uit Helmond haalde met Paul Jans (FC Den Bosch), Youssef Chida (Helmond Sport) en Nyron Way (Dunajská Streda) zelfs een complete voorhoede uit het betaald voetbal, terwijl FC Lienden voormalig Dordrecht-spits Eddy Putter wist te strikken. De Treffers sloeg toe met Erwin Koen (Telstar) en Koen Garritsen (AGOVV), maar kent in Patrick Pothuizen (NEC) de grootste blikvanger. De 38-jarige verdediger wilde graag in de Topklasse spelen en doet wellicht wel een aanval op het gele kaarten record.

Aandacht

Het is de bedoeling dat er komend seizoen ook aandacht voor de Topklasse zal zijn op televisie. Hoe en wat moet nog definitief worden ingevuld, maar zeker is dat de nieuwe competitie de nodige belangstelling trekt. Vermoedelijk zal de start van de Topklasse slechts op de regionale zenders te zien zijn, nu onderhandelingen met Eyeworks en RTL 7 vast lopen op de enorme eisen die zij aan de clubs stellen. Diverse websites zijn al op de Topklasse gedoken, voetbaltijdschriften gaan over de Topklasse berichten en ook FOK!sport zal de nieuwe competitie gaan volgen. Wekelijks zullen de uitslagen en standen gepubliceerd worden en ook het belangrijkste nieuws is via onze site te volgen.