[Voorbeschouwing] Premier League


Op 14 augustus klokslag vier uur zullen Tottenham Hotspur en Manchester City aan de aftrap staan van de 121ste editie van de Premier League. Al jaren staat deze competitie bekend als een van de beste en aantrekkelijkste competities ter wereld en ook dit jaar zijn de verwachtingen weer hooggespannen.

Sinds 1888 bestaat de Football League in Engeland. De Football League is de organisatie die in totaal 72 ploegen uit Engeland en Wales presenteert en tevens de organisatie achter de oudste professionele voetbalcompetitie ter wereld. Naarmate de tijd vorderde groeide het aantal ploegen in de Football League. In 1959 waren er maar liefst 92 ploegen aanwezig. De terugslag kwam in 1992, toen besloten de 20 grootste clubs uit Engeland een eigen competitie te starten, de Premier League. Dit was voor de ploegen veel aantrekkelijker qua financiën en naamsbekendheid. Op dit moment zijn er nog wel promotie-/degradatieduels tussen de Premier League en de hoogste divisie van de Football League

In Engeland is het altijd dringen geblazen als het om de titel gaat. Arsenal, Chelsea, Manchester United, Liverpool, noem ze maar op. Allemaal willen ze beslag leggen op de belangrijkste positie in de Engelse competitie.

Vorig jaar was Chelsea de gelukkige winnaar en ook dit jaar maken zij op z’n minst kans om dit te herhalen. Chelsea kent sinds het opgekocht werd door Roman Abramovic weer succes. In 2005 en 2006 werden zij tweemaal achtereenvolgens kampioen om het afgelopen seizoen dus weer te flikken. Voorin hebben zij Didier Drogba, altijd goed voor doelpunten, terwijl zij een ijzersterk middenveld hebben met aankoop Yossi Benayoun en topspeler Frank Lampard. Achterin zal Terry weer zijn mannetje staan al zal hij de komende maand het zonder zijn maatje Alex moeten doen, die door een blessure een maand aan de kant staat.

Naast Chelsea zal ook Manchester United zeker een gooi proberen te doen naar de titel. Tussen 2007 en 2009 werden The Red Devils driemaal achtereenvolgens kampioen van Engeland. Ook dit jaar is het Manchester weer gelukt de selectie voor het grootste deel intact te houden met nog steeds Sir Alex Ferguson aan het roer. De ploeg van Ferguson is de laatste jaren weer op hoog niveau aan het voetballen. Zo werd er buiten de drie titels om in de seizoenen 2007/2008 en 2008/2009 de finale van de Champions League bereikt en werd eerstgenoemde finale ook gewonnen na een geweldige safe van Edwin van der Sar op de penalty van Nicolas Anelka. Manchester heeft ook dit jaar Van der Sar weer in de goal weten te houden en samen met namen als Patrick Evra, Nemanja Vidic en Gary Neville zal hij proberen zo min mogelijk tegendoelpunten te ontvangen. Op het middenveld zal levende legende Paul Scholes de boel proberen te regisseren en alles klaar te stomen voor een aanval via Michael Owen, Wayne Rooney of Dimitar Berbatov. De eerste zes weken zullen The Red Devils het zonder Rio Ferdinand moeten doen, maar zelfs dan zullen zij nog bovenin mee kunnen draaien.

Ook Arsenal staat garant voor spektakel. Het team werd in 2004 voor het laatste landskampioen en is op zoek naar het volgende succes. The Gunners staan al enkele jaren onder leiding van Arsène Wenger en was de afgelopen jaren zeer actief in de Champions League. Vorig jaar was het eindstation de kwartfinale, hierin werden ze uitgeschakeld door Barcelona, nadat ze in een poule samen met AZ hadden gezeten. De jaren daarvoor haalden ze achtereenvolgens de halve, kwart en achtste finales. De selectie van Arsenal is sinds 21 juli zonder Eduardo die naar Rusland (Shaktar Donetsk) vertrok. Verder zal Cesc Fàbregas naar alle waarschijnlijkheid ook volgend jaar in het rood-witte shirt van Arsenal voetballen. Fàbregas stond in nadrukkelijke belangstelling van Barcelona, maar het kwam vooralsnog niet tot een transfer. Verdere bekende namen zijn ex-Ajacied Thomas Vermaelen en Robin van Persie, die na een teleurstellend WK weer wil gaan vlammen bij Arsenal. Verder herbergt Arsenal een aantal spelers uit de Franse selectie die opvallend vroeg, na een staking, terugkwamen van het WK. Hieronder vallen bijvoorbeeld Williams Gallas en Bacary Sagna.