[Voorbeschouwing] Duitsland


Volgende week vrijdag half negen zal de Bundesliga in Duitsland weer aanvangen. Dit keer hebben FC Kaiserslautern en Bayern München de eer om als eerste tegen elkaar uit te komen. Het zal alweer de 47ste editie van de Duitse nationale competitie zijn.

 /></div>
<div style=

Sinds 1963 wordt er in Duitsland op nationaal niveau tegen elkaar gevoetbald. Daarvoor was het samen met Noorwegen het laatste land dat nog regionale klasse had. Na de Tweede Wereldoorlog werd de Oberliga in het leven geroepen. Noord, Zuid, West, Zuid-west en Berlijn hadden allen een aparte competitie. Van deze competities plaatsen acht ploegen zich voor een eindronde die bestond uit een groepfase en een finale. Beide winnaars van de poules kwamen in de finale tegen elkaar uit en de winnaar hiervan mocht zich kampioen van de regio noemen. In 1962 werden de eerste plannen gemaakt voor een Nationale competitie. Op 28 juli van dat jaar werd besloten de opzet vanaf 1963 in te voeren. Eerst begon de competitie met 16 ploegen, maar een seizoen later werd dit al uitgebreid naar 18 ploegen. In 1991 kwam Oost-Duitsland weer bij West en werd de Oost-Duitse Voetbalbond (DFV) samengevoegd met de DFB. FC Hansa Rostock en Dynamo Dresden kwamen ook mee en zo werd het een competitie van 20 ploegen, dit zou echter maar een seizoen zo blijven.

 /></div>
<div style=


Ook dit jaar zijn er weer enkele teams die aanspraak zullen gaan maken op de Deutsche Meisterschale. Wie de allergrootste favoriet is, is niet moeilijk te raden. Eén ploeg uit Beieren zal ook dit jaar weer proberen de titel in de wacht te slepen.

Vraag tien willekeurige Duitsers de vraag wie er kampioen in Duitsland wordt en meer dan de helft zal Bayern München zeggen. Dat Der RekordMeister zo vaak genoemd zal worden is niet zo gek. De ploeg van trainer Louis van Gaal staat momenteel op 22 titels en hoopt er dit jaar weer een bij te kunnen schrijven. De ploeg uit Beieren is ook één van de vier ploegen ter wereld die alle grote Europese prijzen binnen wist te halen. Afgelopen seizoen werd er een zeer boeiende titelstrijd uitgevochten met Schalke 04, die uiteindelijk gewonnen werd. Eerder dat seizoen werden Ivica Olic, Mario Goméz en sterspeler Arjen Robben aangetrokken om zo het aanvallend aspect sterk te verbeteren. Europees gezien presteert Bayern afwisselend. Vorig jaar werd nog de finale van de Champions League gehaald, die met 0-2 van Internazionale werd verloren. Een jaar daarvoor was FC Barcelona in de kwartfinale te sterk. De huidige selectie staat bol van de kwaliteiten. Achterin staan spelers als Daniel van Buyten, Phillip Lahm en Martin Demichelis terwijl het middenveld onder leiding staat van Nederlander Mark van Bommel. Voorin zal Arjen Robben de goals moeten maken, samen met Mario Goméz en Miroslav Klose.

Naast Bayern is ook Schalke 04 een kandidaat voor de titel. De ploeg uit Gelsenkirchen vocht vorig jaar tot aan de laatste speelronde om de titel, maar moest het uiteindelijk afleggen tegen Bayern München. De ploeg van Felix Magath kende rond de jaren tachtig een uitermate slechte tijd. Het daalde maar liefst drie maal af naar de 2. Bundesliga in tien jaar tijd en wist in 1991 zich weer voor langere tijd te vestigen in de Bundesliga. In 1997 werd daarna de UEFA Cup ten koste van Internazionale. Na de millenniumwisseling ging het weer voor de wind met de ploeg. Vanaf toen vestigde de club zich permanent in de bovenste regionen. In de afgelopen tien jaar werd twee keer de Nationale beker gehaald en eindigde het maar liefst viermaal tweede. Bekende namen uit de selectie van Magath zijn Raúl, die deze zomer overkwam van Real Madrid, ex-PSV’er Jefferson Farfan en de verdediger Christian Pander