Lee Seung-Yeoul, de groeibriljant uit het zuiden van Korea

Tijdens een WK komen we elke keer weer landen tegen waar we qua voetbal maar weinig van weten, en meestal van hun internationals nog minder. Zo ook Lee Seung-Yeoul, een 21-jarige Zuid-Koreaan met inmiddels 5 caps op zijn naam. Lee wordt gezien als het exportmiddel van Zuid-Korea.

Naam: Lee Seung-Ryul
Leeftijd: 21
Positie: Aanvaller
Huidige club: FC Seoul

Lee Seung-Yeoul wordt gezien als een van de grootste talenten uit zijn land. De Koreaan komt al lang via verschillende jeugdteams uit voor het nationaal elftal en is op meerdere plaatsen inzetbaar. Zo kan Lee als aanvaller spelen, hij kan ook uitstekend op de vleugels overweg en heeft bij zijn eigen voetbalclub FC Seoul ook al enkele keren als creatieve middenvelder opgetreden.

De potentie van Lee is zeer hoog, hij wordt gezien als het grootste talent van de huidige generatie en heeft op 21-jarige leeftijd al vijf duels gespeeld in het hoogste nationaal elftal, en speelde bij het elftal onder de 18 en onder de 23. In het nationaal elftal heeft hij inmiddels al twee keer doel getroffen. Zijn debuut maakte Lee tegen Zambia, hierin wist hij te overtuigen en mocht zo vaker in de basis verschijnen. Zijn eerste doelpunt mocht hij opschrijven tegen Hong Kong. Een wedstrijd die overigens met 2-1 gewonnen werd door de Koreanen.

Zijn carrière begon op de Shin-gal High School, hier mocht hij het elftal van de school vertegenwoordigen en werd vanuit daar opgepikt door FC Seoul, de club waar hij sinds 2008 actief voor is. In dat jaar kwam hij meteen 31 keer in actie voor zijn ploeg: in de nationale competitie, de K-League, maar ook in de Hauzen Cup. In deze 31 wedstrijden wist hij vijf keer te scoren en mede hierdoor won hij in zijn eerste seizoen de Rookie of the Year-award, de prijs voor de beste beginnende voetballer.

In 2009 was Lee verantwoordelijk voor de eerste goal van het seizoen. Tegen rivaal Chunnam Dragons was hij de eerste die doel trof. De wedstrijd werd uiteindelijk met 6-1 gewonnen, en in dat seizoen speelde de Koreaan 22 wedstrijden en wist wederom vijf maal te scoren.

Voor zijn land kwam hij voor het eerst uit in het elftal onder 18 jaar. Hij zat in de voorselectie voor de Olympische Spelen van Bejing, maar wist deze helaas niet te halen. In 2009 werd hij wel voor het WK onder de 20 jaar geselecteerd. Tijdens dit WK heeft hij zich in de kijker gespeeld bij toenmalig bondscoach Hong Myung-Bo die hem vervolgens voor het nationaal elftal selecteerde.

Dit WK heeft hij bij het schrijven van deze special er al één optreden opzitten. Tegen Griekenland mocht Lee in de basis beginnen. De wedstrijd die overigens redelijk makkelijk met 2-0 werd gewonnen tegen een ontzettend zwak Griekenland. Of ze verdergaan na de poulefase is nog onzeker, maar Zuid-Korea mag blij zijn dat Lee niet in het noorden van Korea geboren is.