WK 1998: Nederland - Argentinië

Iedere generatie heeft wel zijn mooiste WK-wedstrijd. Zo zal Nederland - Brazilië of zelfs Nederland - West-Duitsland van het WK in 1974 bij veel 'ouderen' hoog op het lijstje staan. Bij de jongere generatie is er waarschijnlijk één wedstrijd die er bovenuit springt. Namelijk Nederland - Argentinië in 1998. FOK!sport kijkt middels deze special terug op deze wedstrijd.

Nederland was voor het wereldkampioenschap voetbal in 1998 in Frankrijk begon nou niet echt één van de favorieten. De kwalificatie werd echter wel vrij eenvoudig doorlopen, al schoot de gemiste penalty van Clarence Seedorf in de uitwedstrijd tegen Turkije bij velen wel in het verkeerde keelgat.

De loting wees uit dat Nederland in groep E werd ingedeeld, bij Mexico, Zuid-Korea en België, dat in de kwalificatie twee keer succesvol opzij werd gezet. Maar de wedstrijd tegen de Rode Duivels verliep op het WK minder soepel. Het werd een bloedeloze 0-0 en erger nog, topscorer Patrick Kluivert kreeg een rode kaart na een elleboog uitgedeeld te hebben aan Lorenzo Staelens.

In de daarop volgende wedstrijd tegen Zuid-Korea moest bondscoach Guus Hiddink enkele omzettingen doen. Deze pakten goed uit en er werd met 5-0 gewonnen. In de laatste groepswedstrijd tegen Mexico liep het eerst van een leien dakje, maar in de slotminuten werd een zekere 2-0-winst weggegeven en werd het uiteindelijk nog 2-2. Desondanks werd Oranje op doelsaldo wel groepswinnaar en moest het in de achtste finale aantreden tegen Joegoslavië.

Ook deze wedstrijd ging niet makkelijk. Oranje stond bij rust 1-0 voor door een goal van Dennis Bergkamp, maar Slobodan Komljenovic maakte na rust gelijk en niet veel later kregen de Joegoslaven zelfs een penalty na verkeerd ingrijpen van Jaap Stam. Maar Predrag Mijatovic schoot op de lat en bleef een achterstand uit. Nadat Bergkamp geen rode kaart kreeg omdat hij op een speler ging staan, scoorde Edgar Davids in de blessuretijd de winnende treffer en mocht Oranje aantreden tegen Argentinië, wat in de ogen van het volk de wedstrijd van de eeuw werd.

Oranje begon fel aan de wedstrijd en zette de Argentijnen direct onder druk. Het resulteerde in een schot van Wim Jonk dat uiteen spatte op de paal. Niet veel later was er een mooie actie van Ronald de Boer die met hulp van het hoofd van Bergkamp Kluivert vrij zette voor de goal. Kluivert aarzelde niet en scoorde in de twaalfde minuut de 1-0.

De Zuid-Amerikanen begonnen direct aan een offensief. Eerst was het Juan Veron die net niet zijn voet tegen de bal kreeg. Direct daarna werd Claudio Lopez vrijgezet voor Edwin van der Sar. De Argentijn schoot de bal tussen de benen door van de huidige recordinternational en zette de gelijke stand op het bord. Een stand die ondanks diverse kleine kansjes voor beide ploegen ook tot de rust nog intact bleef.

Dit spelbeeld bleef ook na de rust, maar geen van beide partijen bleek in staat om het verschil te maken. Arthur Numan bracht Nederland in een ondertalsituatie door tegen zijn twee gele kaart aan te lopen. Hierdoor wachtte Oranje nog een heet laatst kwartiertje.

De Argentijnen waren daarna wel dreigend, maar wisten niet te scoren. Ariel Ortega dacht zichzelf een goede kans te gunnen door over het been van Jaap Stam te vallen. Niet alleen scheidsrechter Arturo Brizio Carter doorzag het theater, maar ook Van der Sar. Die ging verhaal halen bij de spits, die daarbij direct opstond en de keeper een kopstoot leek te geven. Maar Van der Sar hield ook wel van een stukje theater en ging liggen zonder dat hij echt geraakt werd. Brizio Carter zag dit niet en gaf Ortega een rode kaart voor zijn actie.

Het leek met 10 tegen 10 af te gaan stevenen op een verlenging, maar daar dacht het Nederlands elftal anders over. Nadat een aanval van Argentinië werd afgeslagen ging Frank de Boer met de bal lopen. Hij zag Bergkamp weglopen en gaf een pass over 50 meter richting de spits. Die nam de bal geweldig aan, kapte Robert Ayala uit en schoot de bal met buitenkant rechts achter Carlos Roa.

Deze goal staat bij vele Nederlanders in het geheugen gegrift en wordt steevast de mooiste goal van Nederland ooit op het WK genoemd. Het bleek, vanzelfsprekend, het beslissende doelpunt van de wedstrijd waardoor Nederland zich plaatste voor de halve finale.

De halve finale liep uit op een penaltydeceptie. In de reguliere speeltijd werd het 1-1 tegen Brazilië, waarna missers van Ronald de Boer en Philip Cocu in de penaltyserie zorgden voor een terugwijzing naar de strijd om de 3e en 4e plaats tegen Kroatië. Ook deze wedstrijd werd verloren en Oranje eindigde op plaats vier. Het toernooi ging als een nachtkaars uit...