Football Manager 2010 persevenement

Yeah, het is vakantie. Voor mij dan, althans. Genoeg tijd om allerlei dingen te gaan doen. En laat het nou net zo zijn dat de Football Manager 2010-presentatie van SEGA afgelopen woensdag werd gehouden. Miles Jacobson, de studio director van Sports Interactive (de ontwikkelaar van de Football Manager-franchise), was aanwezig en kwam natuurlijk zijn zegje doen over de Football Manager 2010. Het persevenement vond plaats in de Amsterdam ArenA, zeker een geschikte plaats voor een voetbal getint evenement als dit.

Als je naar de Amsterdam ArenA wil, dan moet je veel geduld en doorzettingsvermogen hebben. De ArenA is namelijk best moeilijk bereikbaar met de auto. Gelukkig kregen alle genodigden een routebeschrijving mee zodat je al snel het transferium van de Amsterdam ArenA kon bereiken. Eenmaal aangekomen ga je vervolgens door de hoofdingang en hoor je het clublied van Ajax:

Hup Ajax Hup, Rood - Witte schare
Dapp`re strijders fier en koen
Geen club die ons kan evenaren..
Rood en wit wordt kampioen!

Ja, als Ajax-fan vind je dit mooi, het spijt me. Maar goed, een aardige dame van het Ajax Museum liet mij weten dat ik twee roltrappen naar boven moest nemen om de Grolsch-zaal te bereiken; waar de perspresentatie werd gehouden. Al gauw raakte ik aan de praat met een redacteur van de nieuwe KNVB-website voetbal.nl. We kregen thee (keuze uit dertig smaken, wauw) en vervolgens moesten we gaan wachten op de andere journalisten. Toen iedereen er was, gaf Roel Peeters van SEGA een korte introductie en vervolgens gaf hij Miles Jacobson het woord. Wat een geniale gozer is dat zeg. Heerlijk Engels accentje, de nodige Engelse grappen werden gemaakt en hij was zo spontaan als ik weet niet wat. Miles Jacobson liet weten dat hij en zijn bedrijf een meer casual kant op wil gaan met Football Manager 2010. Een geheel nieuw toegankelijk interface voor beginnende managers en je krijgt als beginnende manager bijzonder veel hulp bij het spel. Met name de toevoeging van de Tactics Creator zal heel veel casual gamers blij maken. Zo kun je aangeven wat voor voetbal je wilt spelen en op hand daarvan maakt het spel een tactiek voor je. Mocht je als hardcore-FM\'er dat niet willen, dan kun je nog altijd overschakelen naar het oude vertrouwde systeem. Ook geeft de technische staf in deze versie je veel meer tips en hulp, zodat je qua people management, financiën en andere dingen niet snel fouten zult maken. De genoemde voorbeelden zijn voornamelijk de features die Football Manager 2010 een stuk vermakelijker maakt voor de beginnende managers. Natuurlijk is de 3D-matchengine weer verbeterd (stadions met toeschouwers, eindelijk!) en het spel telt wat minder bugs.

Miles Jacobson had tijdens de presentatie zijn allereerste wedstrijd met Arsenal verloren. Ach, kan gebeuren, denk je. Maar nee, het was voor hem de allereerste keer dat hij tijdens een perspresentatie een wedstrijd verloor. Ik voelde me vereerd om daar bij te mogen zijn. Zijn allereerste verliespartij tijdens een presentatie, wauw. Enfin, Miles Jacobson was klaar met zijn presentatie en het was tijd voor een lunchbuffet van Maison van den Boer. Schijnt erg chic te zijn. Dat was het ook: tsjonge! Vruchten en fruit in een glas, heerlijke broodjes, heerlijk saucijzenbroodje, heerlijke jus d\'orange en een heerlijk bolletje. Wat wil je nog meer? Na mijn buik te hebben volgepropt met appetijtelijk voedsel, maakten we ons klaar voor de ArenaTour. Eindelijk kreeg ik de kans om de Amsterdam ArenA te zien zonder gevulde stoelen.

We volgden de begeleider en toen de deuren open gingen, dacht je: \"wat een klein veld eigenlijk\". Vervolgens kijk je iets omhoog en zie je dat het een best immens stadion is. We bevonden ons bij de business-seats, de begeleider vond de naam \'saaie seats\' beter passen bij de business-seats. Alleen tijdens de écht sfeervolle wedstrijden (denk aan Ajax – Fiorentina begin dit jaar) doen de rijkelui mee met klappen en zingen, in andere gevallen niet. Boven ons hingen heaters, om de sponsors (je betaalt 10.000 euro om een business-seat te kopen, vervolgens betaal je 3.000 euro per seizoen voor een seizoenkaart) geen kou te laten vatten. Natuurlijk kregen we even de F-side en vak 410 van een afstand te zien, om vervolgens naar de persconferentie kamer te gaan. Daar poseerde onze Miles Jacobson met zijn typische Engelse glimlach. Helaas kregen we niet elke scheet van de ArenA te zien, maar zo erg was dat ook weer niet. Toen kwam er een einde aan de rondleiding, als bedankje voor je aanwezigheid kreeg je een reviewexemplaar van Football Manager 2010. Dat betekent dus dat je binnenkort de review van Football Manager 2010 op onze site kunt lezen.