Gamen in het buitenland - deel 3: Maleisië, Cambodja en Laos

De komende maanden is ex-Eindredacteur Kepler op wereldreis. Tijdens het reizen beoefent hij, uiteraard, een van zijn grootste hobby\'s: gamen. Sporadisch zullen jullie de bevindingen van Kepler kunnen lezen op FOK!games. Gamen in het buitenland dus.

In deze special komen drie verschillende landen aan bod: Maleisië, Cambodja en Laos. Als je van te voren zou moeten zeggen in welk land gamen het populairste is dan zal zeer waarschijnlijk iedereen Maleisië zeggen. In mijn ervaring is dit juist niet het geval en in Cambodja en Laos lijkt gamen erg populair te zijn.

In Maleisië zijn er in de grote winkelcentra veel kleine gameshops te vinden, maar echt grote gameshops die je in Nederland of Engeland ziet ben ik niet tegengekomen. In deze kleinere gameshops wordt van alles verkocht: van de GBA SP tot de nieuwste PSP. Uiteraard zijn bijna alle games illegaal en je moet echt veel moeite doen om een legaal exemplaar te vinden. Het gevolg hiervan is dat je overal Wii-, PSP-, PS2- en Xbox 360-games kunt kopen, maar nergens PS3-games. De PS3 zie je dan ook niet superveel in de winkels liggen en voornamelijk in één van de vele Sony-winkels in Maleisië (ze hebben zelfs een eigen TV-kanaal in Azië).


In Cambodja spelen ze ook real life Tomb Raider

Na Maleisië is het de beurt aan Cambodja. Hier ben ik maar heel kort geweest, maar toch heb ik een aantal dingen gezien die mij verrast hebben. Er zijn superveel GSM/PC-shops (veel N-gage) en relatief weinig game-shops. Er zijn echter wel heel veel gamende mensen in Cambodja; zo heb ik op verschillende markten kooplui zien gamen als tijdverdrijf. Het zijn dan wel hele oude consoles of zo nu en dan een PS2, maar het blijft wel gamen. Op één markt heb ik een aantal game-shops gevonden waar ze de huidige consoles verkopen. Het is alleen wel heel erg duur: 570 dollar (US) voor een PS3, 350 voor de Wii en 350 voor de Xbox 360 (Core). Zelfs een PS2 kost 160 dollar! Hier geldt wederom dat je kunt onderhandelen natuurlijk, maar het blijven hoge prijzen.


Ook analoog gamen wordt gedaan in Laos

In Laos is het ook gelukt om een aantal game-shops te vinden en ook hier zijn de prijzen erg hoog en alle games illegaal. Wat echter het meeste opviel was dat er heel erg veel \'arcade-hallen\' zijn te vinden in zowel Laos als Cambodja. Dit zijn niet de arcade-hallen zoals in Japan of Engeland, maar gewoon een hele rits PS2-consoles aangesloten op een TV. Alle hangjongeren verzamelen zich in deze ruimtes om voor een laag bedrag een uurtje PES, GTA3, RE4 of FIFA te spelen. Deze games worden het meeste gespeeld en dan voornamelijk door jongetjes van een jaar of tien. Van een leeftijdsrating hebben ze blijkbaar nog niet gehoord in deze landen! Naast deze arcade-hallen is het ook mogelijk om in de meeste internet-café\'s te gamen; een Aziatische online game (waarvan ik de naam niet kon onthouden) is super populair in deze game-café\'s. Voor zover ik heb kunnen zien zijn er meer game-shops in Maleisië, maar zijn er veel meer gamende kinderen in Laos en Cambodja.

Verder nog een korte persoonlijke noot: In Singapore heb ik een GBA gekocht, voornamelijk om uiteindelijk Advance Wars ergens te kopen. Het probleem is alleen dat ik nergens, maar dan ook nergens deze game kan vinden. Ik zit nu voorlopig \'opgescheept\' met Castlevania en Yoshi\'s Island.