FOK!games maandoverzicht: januari

2009 begon prettig met een gearresteerde puber die tegenover een medewerker van Blizzard dreigde dat hij zelfmoord wilde plegen. De 17-jarige World of Warcraft-speler werd ongedeerd aangetroffen door de hulpdiensten en werd, nadat hij vertelde dat het een grapje was, in de boeien geslagen. Er lijken roerige tijden aan te komen voor bedrijven die MMO\'s op de markt hebben gebracht. Bedrijf Worlds.com heeft uitgever NCsoft aangeklaagd vanwege het schenden van een patent. Dit patent lijkt op zo\'n beetje alle MMO\'s te slaan, dus er kunnen nog vele rechtszaken volgen. Groot nieuws was natuurlijk dat er een Wii in huize Beckham staat. Om in vorm te blijven speelt Victoria Beckham Wii Fit en is ze helemaal weg van Boogy Superstar. Posh Spice is waarschijnlijk niet zo dom als een moeder die haar kinderen wilde verrassen met een Wii. Om als verrassing wat games op het apparaat te zetten nam ze de tekst in het Wii Shop Channel wat te letterlijk en sloopte ze de Wii door in totaal drie credit cards in de console te stoppen. Japanners krijgen binnenkort een nieuw Wii Kanaal voor de kiezen waarmee ze eten kunnen bestellen. Voor de rest van de wereld zijn dergelijke plannen (helaas) nog niet aangekondigd.

Sony lijkt meebetaald te hebben aan de CPU van de Xbox 360: in 2001 klopte Sony aan bij IBM voor een processor van een nieuwe console en in 2002 deed Microsoft hetzelfde. Het ontwerp was al behoorlijk gevorderd toen Microsoft de plannen zag van een in ontwikkeling zijnde processor. De dames van female-gamers.nl vonden het leuk om een lijst te maken van de tien knapste gamekarakters. Op plaats één eindigde Altaïr uit Assasins Creed. Dierenrechtenorganisatie PETA liet ook deze maand weer van zich horen door ditmaal te verkondigen dat ze blij waren mer Fable 2. In deze game krijg je purity points als je vegetarisch eet in de game en daarom mag Fable 2 zich de trotse houder van de Most Animal-Friendly Video Game Award 2008 noemen. CEO van Harmonix heeft op de CES in Las Vegas aangegeven dat we dit jaar niet hoeven rekenen op een derde deel in de Rock Band-serie. Dit komt deels door de Beatlesgame waar de ontwikkelaar druk mee bezig is en deels door de druk die een jaarlijkse release op een developer legt. De heren van Harmonix willen zich richten op een lange-termijnvisie. We zijn dan ook erg benieuwd wat deze lange-termijnvisie inhoudt.

In Groot-Brittannië zijn er veel peuters met taalproblemen. Eén van de oorzaken van deze achterstand zou een verslaving aan televisie en games zijn. Gelukkig zijn games niet alleen maar slecht voor je, aangezien onderzoekers van de Oxford University geconcludeerd hebben dat het spelen van Tetris kan helpen bij het verwerken van post-traumatische stress. Nintendo lijkt wat nieuws te proberen met de Zelda-serie. Het idee is dat je filmpjes kunt maken en uploaden van jouw acties in de game die andere spelers kunnen bekijken. Een ander uiterste van user generated content dus. Er worden nog steeds videogames in Hollywood verfilmd. Enkele films die voor 2009 op stapel staan zijn Tekken, Metal Gear Solid, WarCraft en The Legend of Spyro. Twee Denen zijn in januari opgepakt voor het ietwat luidruchtig spelen van games. Buren hadden het idee dat er een vuurgevecht plaatsvond en belden de plaatselijke politie. Uiteindelijk vond de politie geen vuurwapens, maar een PlayStation 3, een flatscreen TV en een audiosysteem waarvan het volume op maximaal stond.

Microsoft verwacht dat deze generatie games langer zal duren dan de consument gewend is. Beter en mooier zal volgens Microsoft niet meer genoeg zijn om de consument over te halen om een nieuwe gameconsole aan te schaffen. Jammer voor een 24-jarige man uit Portsmouth is dat hij gearresteerd is wegens het via Xbox Live opvragen van naaktfoto\'s van een 13-jarige jongen. Daarnaast gaf hij de knul advies hoe hij moest masturberen. Als de man veroordeeld wordt dan kijkt hij tegen een gevangenisstraf aan van vijf tot twintig jaar. Iedereen speelt games, zelfs pornosterren. Dit bleek toen in hetzelfde conferentiecentrum in Las Vegas als de Consumer Electronics Expo de Adult Entertainment Expo gehouden werd. Onder andere bleek nogmaals dat Ron Jeremy op Super Mario lijkt. Voor het eerst in veertien jaar maakt Sony verlies. Ditmaal is het niet een verlieslijdende filmstudio, maar een tegenvallende verkoop van elektronica, zoals Bravia TV\'s en PlayStation 3 consoles. Sony Online Entertainment gaat games verkopen via Steam. De MMO-serie Everquest gaat naar Steam met de games Everquest, Everquest: Seeds of Destruction en Everquest 2: The Shadow Odyssey. Ook Vanguard: Saga of Heroes en Pirates of the Burning Sea behoren tot het aanbod van Sony Online Entertainment via Steam.

Nintendo is half januari bescheiden door te claimen dat ze verantwoordelijk zijn voor 99% van de groei van de gamesindustrie. Nintendo maakte deze bewering in een reactie op de verkoopgegevens die NPD deze week naar buiten bracht. Hieruit bleek dat Nintendo ruim 20 miljoen consoles en handhelds heeft verkocht het afgelopen jaar. In totaal werden er daarnaast ook nog eens 132 miljoen softwaretitels verkocht. In 2007 werden er \'slechts\' 15 miljoen apparaten door Nintendo verkocht. Goed nieuws voor gamers in het Verenigd Koninkrijk: Madworld is niet verbannen. Mediawaakhond Mediawatch-UK had geëist bij de BBFC dat de game verboden zou worden, maar de BBFC heeft de game gewoon een 18+ rating gegeven. Microsoft heeft last van de mondiale economische crisis. De softwarefabrikant gaat waarschijnlijk bij meerdere businessunits banen schrappen. Of de Xbox-divisie daar één van is, is niet bekend. Half januari verscheen een perskit van Killzone 2 op Ebay voor 400 dollar. Omdat het volgens de regels van Ebay verboden is om bèta\'s of preview-software te verkopen werd dit artikel snel verwijderd. Toch verscheen het artikel later onder een andere verkoper weer op Ebay en werd deze voordat hij verwijderd kon worden verkocht voor 586 dollar. De verkoper zou in het verleden al eerder perskits verkocht hebben van onder andere Resistance 2.

Sinds tijden weer eens een huwelijk in gamesstijl. Een koppel uit Florida is in de echt getreden in Halo thema. Alles, van muziek tot omgeving stond in het teken van Halo. Uit een onderzoek van TNO is gebleken dat het illegaal downloaden van muziek, films en games goed is voor de maatschappij. Na het downloaden blijken mensen over te gaan tot de koop van dvd\'s, games of muziek. Er zijn namelijk veel downloaders die anders nooit tot aanschaf zouden zijn overgegaan. Dit economische effect is groter dan de daling van de omzet uit de verkoop van cd\'s, dvd\'s en games, concluderen de onderzoekers. Het lijkt erop dat de Wii bestverkochte console ooit gaat worden. Momenteel is de Playstation 2 met 50 miljoen verkochte eenheden in Amerika en zo\'n 140 miljoen verkochte eenheden wereldwijd de bestverkochte console ooit. Als we naar de eerste 26 maanden kijken van beide consoles, dan heeft de Wii een voorsprong; 17,4 miljoen Wii\'s tegenover 15,9 Playstations in Amerika. Gelukkig maar, want de Wii schijnt ook helend te werken. Een Iers meisje dat vier jaar geleden verlamd raakte heeft dankzij goede doktersadviezen en middels Wii Fit haar eerste stapjes gezet. De Academy of Interactive Arts and Sciences heeft LittleBigPlanet maarliefst tien keer genomineerd voor een jaarlijkse AIAS-award. Naast LittleBigPlanet zijn ook Metal Gear Solid 4, Fable 2, Gears of War 2 en Fallout 3 genomineerd voor de awards die op 19 februari in Las Vegas uitgereikt worden.

Filmregisseur Uwe Boll is in vijf categoriën genomineerd voor de Golden Raspberry awards. Op 21 februari weten we of Uwe Boll de awards voor Worst Picture, Worst Director, Worst Screenplay, Worst Supporting Actor en Worst Supporting Actress in de wacht sleept. De Europese Commissie heeft aangegeven dat ze aan zullen dringen op het gebruik van PEGI bij de Europese lidstaten. Het leeftijdsclassificatiesysteem is de juiste weg ingeslagen voor zowel online als offline content aldus Toine Manders, lid van de commissie Interne Markt & Consumentenbescherming. De Games Convention gaat niet door in haar bekende vorm. In Keulen wordt in dezelfde week de GamesCom georganiseerd. Door grotere belangstelling voor de GamesCom, kan de Games Convention niet veel bezoekers en bedrijven trekken. Daarom heeft het bestuur van de Leipziger Messe besloten om het evenement te schrappen. In plaats daarvan komt er een Games Convention Online, die van 31 juli tot en met 2 augustus loopt. Deze beurs schenkt de aandacht aan GSM-games en de dynamische markt van browsers. De organisatie Mijn Kind Online stelt dat naar aanleiding van een onderzoek spelletjessites games aanbieden die zeer gewelddadig of schadelijk kunnen zijn voor jonge kinderen. Mijn Kind Online vindt dat de websites een leeftijdsclassificatie in moeten voeren. Scheelt dat PEGI inmiddels door de Europese Commissie aangeprezen wordt. De Need for Speed serie gaat op de schop. De afgelopen paar jaar gaat het niet goed met de serie. Uitgever Electronic Arts heeft daarom besloten dat de serie opnieuw uitgevonden moet worden. Hiervoor komen ze met drie verschillende Need for Speed-games: een core-, een casual- en een \"Play 4 Free\"-game.