De grote games canon - deel 9

We trappen deze week af met DirectX 8. Deze nieuwe programmatuur van Microsoft maakt het veel gemakkelijker om games te maken en te spelen. Natuurlijk zijn hier al zeven eerdere versies van geweest, maar pas bij versie acht werd het een echt succes. Daarna wat een wat droeviger item. SEGA verliet in januari 2001 namelijk de hardware-industrie. Hun vooruitstrevende Dreamcast verloor de strijd tegen Nintendo en Sony en dus werd SEGA een software-producent. De vraag is echter hoe lang SEGA zijn games nog op schijfjes kan laten persen, want de markt is volop in beweging. Blu-ray heeft de strijd gewonnen, maar het downloaden van content is in opmars. Daarna gaan we verder met de 1 april-grap die geen grap bleek te zijn; de fusie van Square en Enix. Square Enix is vooral bekend vanwege hun talloze RPG\'s. Tot slot eindigen we bij de massa. Een bekend gezegde onder winkeliers is \"massa is kassa\" en ook voor de gamesmarkt gaat dat op. Casual games voor de massa zijn in opkomst en dat begon eigenlijk allemaal in 2003 met Eyetoy Play voor Sony\'s PlayStation 2.

Eerdere delen:
deel 1 - deel 2 - deel 3 - deel 4 - deel 5 - deel 6 - deel 7 - deel 8

Een paar jaar geleden werd met veel bombarie de canon van de Nederlandse geschiedenis gepresenteerd. Een groep oude wijze mensen heeft erg lang gediscussieerd over welke gebeurtenissen belangrijk genoeg waren om tot de vijftig belangrijkste punten te behoren en welke bekende personen iedereen zou moeten kennen. Deze vijftig belangrijkste punten zijn vervolgens op chronologische volgorde gezet en gepresenteerd aan het Nederlandse volk en opgenomen in het lespakket voor de basisschool. Geïnteresseerden kunnen hier de canon over de Nederlandse geschiedenis terugvinden.

Hoewel de Nederlandse geschiedenis natuurlijk erg belangrijk is, gaat de interesse van de gemiddelde bezoeker hier waarschijnlijk meer uit naar games. Maar het kennen van je roots is altijd belangrijk en daarom brengen de oude wijze mensen van FOK!games je nu de Nederlandse canon van de gamesgeschiedenis. De canon bestaat uit vijftig gebeurtenissen die het gamen gemaakt hebben tot wat het nu is, beginnend bij de eerste computergame tot aan de hedendaagse consoles. De canon is, net als de originele canon, verdeeld in vijftig punten. Deze vijftig punten zijn verdeeld in een tiental specials die elk vijf punten zullen behandelen.

De lijst van de vijftig punten in de canon is tot stand gekomen na uitvoerig overleg binnen de gehele crew (om je een idee te geven, aan deze specialreeks is in maart 2007 begonnen). Helaas zijn er maar vijftig punten en kan het dus zo zijn dat het punt dat jij het allerbelangrijkste vond niet terug komt in de canon. Voor deze punten, en andere discussies over de canon, zal er aan het eind een topic geopend worden op het forum. De vijf punten die daar het meest genoemd worden zullen later nog in een aanvullende special besproken worden.

Verder wil ik alvast iedereen bedanken die aan deze special heeft meegewerkt. De artikelen zijn geschreven door Notorious_Roy, Dikkedorus, Rossdale, Bril_Idioot, SpankMasterC, SocialDisorder, Kepler, Koei en Diablos79. Het fotoshopwerk is gedaan door Shrien, met hulp van TThijs en A_Vee.