FOK!games terugblik september


September was de maand dat FOK!games vier jaar werd en het was de maand van DRM-perikelen rondom Spore, de prijsverlaging van de Xbox 360 in Japan en de beta keys voor LittleBigPlanet. September 2008 was verder de maand van de launchparty van Star Wars: The Force Unleashed en de maand waarin de Games Canon van start ging (deel 1 en deel 2), vijftig gebeurtenissen die het gamen gemaakt hebben tot wat het nu is, beginnend bij de eerste computergame tot aan de hedendaagse consoles.


Begin september werd bekend dat Sony met een LittleBigPlanet-PS3-bundel gaat komen: voor 399 euro krijg je medio oktober-november een 80GB PlayStation 3 met DualShock 3 controller en LittleBigPlanet. In Japan laat Microsoft de prijzen van de Xbox 360 zakken met alle gevolgen van dien. Voor ongeveer 125 euro komt de console beschikbaar in het land van de rijzende zon. Gevolg is dat de Xbox 360 in Japan zo’n 6 miljoen keer verkoopt en dat Microsoft’s console daardoor beter verkoopt (zie hier en hier) dan Sony’s PlayStation 3. Japanners mogen zich trouwens gelukkig prijzen: ze zijn de eersten die de PSP-3000 kunnen aanschaffen. De opvolger van Sony’s PSP zal, net als de Xbox 360, omgerekend zo’n 125 euro gaan kosten.
Opmerkelijk is dat begin september bekend werd dat de Smashing Pumpkins hun nieuwe single laten debuteren in Guitar Hero World Tour, een gewaagde stap van de Pumpkins, maar dit levert ook weer de nodige promotie op. Dit opmerkelijke nieuws verbleekte echter bij het aanmoedigen door Sony om geplaatste billboards te stelen en als het even kan te verkopen via eBay en de aankondiging van de Buffy the Vampire Slayer MMO.


Nintendo voelt zich gevleid door Microsofts Avatars in het nieuwe Xbox LIVE dashboard en het bleek dat Microsoft al voor de launch van de Xbox 360 van het RROD-probleem afwist. In de tweede week van september begon ook de ellende rondom de DRM in Spore. Kopers uitten hun frustraties op Amazon.com, aangezien de kopieerbeveiliging van Spore nogal pittig is. Gezien het gebeuren rondom Spore heeft de producent van Red Alert 3, aangezien Red Alert 3 ook via EA gedistribueerd wordt, ook meteen aangegeven hoe de kopieerbeveiliging in deze game in zijn werk zal gaan. In week 2 kwam ook voor enkele Europese gamers de demo van Motorstorm 2 uit. Binnen enkele dagen werd bekend dat de demo waarschijnlijk gemaakt is met een verouderde build van de game. Erg hot was trouwens de demo van Star Wars: The Force Unleashed: de demo werd binnen acht dagen maarliefst 1 miljoen keer gedownload van Xbox LIVE Marketplace. Aan het begin van het nieuwe voetbalseizoen komt er veel beeldmateriaal van Pro Evolution Soccer 09 en FIFA 09 beschikbaar. We zijn ook dit jaar weer benieuwd welk kamp gaat winnen en of de sekssimulator The Velvet Express (link NSFW) hitsige pubers achter hun PC houdt.


In de derde week werd bekend dat de release van LittleBigPlanet met een week vervroegd werd naar 24 oktober in plaats van 31 oktober en ging Electronic Arts in op de DRM-problemen van Spore en geeft aan dat er gewerkt wordt aan een patch zodat een PC geautoriseerd kan worden voor het spelen van de game. Grand Theft Auto 4 krijgt deze herfst nog downloadable content en Life with PlayStation is na lang wachten te downloaden. Criterion komt met een update voor Burnout Paradise, waardoor motoren beschikbaar worden in de game. Een week later komt Criterion met een update voor alleen de PlayStation 3, waardoor trophies behaald kunnen worden. De MMO Warhammer: Age of Reckoning gaat eveneens online en is volgens Electronic Arts de snelst verkopende MMO allertijden. Activision heeft eind augustus bij de rechtbank een klacht ingediend tegen een softwarepiraat en eist $ 150.000 per inbreuk. Spore beheerst sinds half september de verkooplijsten: zowel bij onze westerburen als in Nederland. Spore krijgt eveneens haar eerste patch, waarin overigens niets met het gebeuren rondom de DRM-kwestie gedaan wordt.


Vervelen in World of Warcraft is verleden tijd: verveelde gamers kunnen sinds kort Popcaps Bejeweled spelen in de virtuele wereld. In de laatste week was er erg veel te doen rondom LittleBigPlanet: Eurogamer was de eerste website die keys uitdeelde voor de beta van LittleBigPlanet. Gevolg was dat de website enkele uren niet of nauwelijks bereikbaar was. Electronic Arts dreigt met het verwijderen van accounts bij aanhoudende kritiek op de DRM van de game, ondanks dat ze eerder aangaven het DRM-beleid te versoepelen. Tevens wordt door ontevreden consumenten een rechtszaak aangespannen tegen de uitgever, aangezien het volgens sommigen erop lijkt dat kopers van de Spore de game eigenlijk huren. In de laatste week komt eveneens beeldmateriaal tevoorschijn van Grand Theft Auto voor de Nintendo DS en kun je drugs kopen in één van de minigames. Eind september wordt eveneens bekend dat het goed gaat met de Nederlandse game-industrie: de omzet nam in 2007 met 23,2% toe ten opzichte van een jaar eerder. Tot slot willen wij Jack Thompson erg veel succes wensen in een carrière als weerman, aangezien hij het als advocaat niet veel ontwikkelaars en uitgevers meer moeilijk kan maken.