Launch-event Lord of the Rings Online

Lord of the Rings (LotR) is in. De boeken verkopen beter dan ze ooit hebben gedaan, er komen jaarlijks nieuwe games uit en de merchandise ligt in elke winkel. Dit alles werd bereikt door een zekere Peter Jackson die de boeken zo nodig moest verfilmen. Door dit alles is het dan ook niet verrassend dat er, naast de vele hack&slash en RTS-games van LotR nu ook een MMORPG verschijnt. Wie wil er na het lezen van boek tenslotte niet weten hoe het zou zijn om te reizen samen met de fellowship? Dus kwam Turbine met Lord of the Rings Online: Shadows of Angmar en op de Elf Fantasy Fair, de grootste fantasy beurs in Europa, werd de definitieve versie van de game gepresenteerd aan de pers.

De Elf Fantasy Fair was de perfecte setting. Overal om je heen lopen mensen verkleed als crc, goblin, elf of iets in die trant en de beurs wordt georganiseerd op het landgoed van kasteel de Haar. De presentatie was in de kapel van het kasteel. Hoewel de aanwezige beamer en notebook een beetje afstaken tegen al dat middeleeuwse, was ik toch wel een beetje in de LotR-stemming. Ik had de game voor het eerste gespeeld in augustus en dat was slechts een pre-bèta, ik was kortom erg benieuwd wat Codemasters en Turbine zouden laten zien.

Speciaal voor de presentatie was Jeffrey Anderson, CEO van Turbine, overgevlogen uit de States. In het kort liet hij de aanwezige pers zien wat er allemaal in de game zat en hoe dit was uitgewerkt. In een dik half uur liet hij alle statistiekjes van de game zien, kreeg ik te horen waarom LotRO zo\'n fantastische game is en hoe populair de game al was. Gelukkig was het niet allemaal PR-praat, maar wist de man ook wat interessante feitjes te noemen.

Lord of the Rings Online speelt zich af ten tijde van het eerste boek, The Fellowship of the Ring. Als setting is gekozen voor de noordelijke streken van Middle Earth, denk hierbij aan het gehele landschap van de westelijke kusten tot de Misty Mountains en van Orthanc in het zuiden tot de bergen van Angmar in het noorden. Hoewel dit alles slechts een kwart is van de totale wereld van Middle Earth is het toch vijftig miljoen vierkante meter opgedeeld in honderd unieke regio\'s met vierhonderd bekende landmarks. Kortom, meer dan genoeg voor de fans om te verkennen.

Om je ook een tijdje zoet te houden kun je communiceren met niet minder dan tweeduizend NPC\'s die je op maar liefst vijftienhonderd quests sturen. Onder deze NPC\'s zit ook de Fellowship of the Ring, ook zij zullen je op quests sturen in de strijd tegen Sauron en zijn noordelijke legers. Het verhaal is namelijk dat in Eriador de Witchking opnieuw begonnen is met het opbouwen van zijn \"evil fortress\", de stad Angmar waar hij ooit koning was. Het doel is simpelweg het beschermen van de noordelijke landen en de fellowship in hun tocht naar het zuiden.