Opbrengst FOK!asielactie overhandigd!

28 FOK!-ers over de vloer. Het is niet iets waar je nou direct op zit te wachten zou je zeggen. Maar in dit geval was het anders. Laten we bij het begin beginnen...

Zaterdag 12 september 2009. Vandaag is de dag waar we meer dan een maand naar toe hebben geleefd. Gaat het de verwachtingen waar maken?
Vanuit alle windstreken kwamen de FOK!-ers samen bij de McDonalds in Helmond. Behalve een file bij 's-Hertogenbosch verliep alles vlekkeloos. Zelfs degenen die nog niet bijster lang hun rijbewijs hedden kwamen veilig aan, dus na wat milkshakes en vette happen vertrokken we met zijn allen richting Aarle-Rixtel, naar Dierenthuis.

Voor de mensen die nu denken 'Whut? Asielactie??' (dan heb je onder een steen gelegen of ben je veel te lang op vakantie geweest, maar oké...) nog even heel in het kort: Na meer dan een maand actie voeren op FOK! in F&F is er een recordbedrag van meer dan ¤ 7.500,- bijeen gebracht waar we bijzonder trots op zijn. Daarvan hebben we voor bijna ¤ 2.000,-- aan spullen gekocht die daar nodig waren volgens de verlanglijst en de rest zijnde ¤ 5.555,-- is als cheque meegegaan.

Eenmaal aangekomen bij Dierenthuis werden we hartelijk ontvangen door een van de vrijwilligsters, want Alice - beheerder van Dierenthuis - liep nog achterin het grote terrein met de honden. Alle spullen uitgeladen en bij elkaar gezet. Onder andere 1200 (!) keukenrollen, onderleggers, wasmiddel, bleek, allesreiniger, kattenbakken, kattenvoer, vuilniszakken en handschoenen.

Daarna de gezellige binnenplaats op, waar de ohhhhh's en ahhhhhh's niet van de lucht waren aangezien daar al de eerste 'kneusjes' te zien waren. Oude waggelende hondjes, mooie en iets minder mooie katten, allemaal deden ze op hun eigen manier hun best om die grote groep mensen welkom te heten.

Na koffie, thee en koeken - de koeken werden vakkundig voorgeproefd door een van de katten - in het knusse Dierenthuiscafé ontmoetten we Alice en namen we haar mee naar de berg spullen die buiten stonden. Ze was helemaal perplex. Nadat ze alles bekeken had werd haar verteld dat er ook nog 'wat' geld over was na het winkelen en overhandigden we haar de cheque van ¤ 5.555,--. Toen kwamen de tranen, Alice was diep geroerd en de watjes onder ons moesten ook even slikken. Geen twijfel in elk geval of het geld en de spullen in dank werden aangenomen, dat was wel duidelijk.


Tijd voor de uitgebreide rondleiding! In drie groepen werden we rondgeleid door het gehele pand met alle diverse kamers en over de buitenterreinen. Dit is wel wat anders dan een 'gewoon asiel'. De dieren die hier verblijven zijn dieren die geen kans hadden op plaatsing via een asiel en dus anders de rest van hun leven achter de tralies hadden gezeten.

Hartverscheurend, sommige hoopjes ellende die geboren zijn als gezonde en gelukkige hond of kat en die door toedoen van hun niet zo liefhebbende bazen zijn geworden tot wie ze nu zijn. Mishandeld, verwaarloosd, geen vertrouwen meer in de mens. Tot ze uiteindelijk een welverdiende laatste kans krijgen bij Dierenthuis. Dit is de dierenhemel op aarde, zo moet het zijn. Eerst doodsbang en niet te benaderen en na enige tijd bij Dierenthuis helemaal opgebloeid, genietend van hun soms al flink oude dag.

Overal kwispelende honden, sommigen verdienen geen schoonheidsprijs maar maken dat met hun aanhankelijkheid meer dan goed. Katten die kwamen bedelen om een aai, kopjes werden uitgedeeld, binnen tien minuten lagen er overal dieren op de schoten van de FOK!-ers of lieten ze zich tevreden ronddragen. Enkele volledig blinde hondjes waarvan je zou denken dat ze zich kapot zouden schrikken van zo'n groep mensen, maar die inmiddels vol vertrouwen kwamen snuffelen en zich uitgebreid lieten aaien en vrolijk zonder problemen zelfverzekerd rondstapten over het terrein.


Er leven honderden dieren in dit ware honden- en kattenparadijs van maar liefst 30.000 vierkante meter met veel bomen, struiken en vennen, zonder hokken en tralies maar met grote verwarmde kamers. Er zijn verschillende compartimenten gecreëerd. Zo leven de aids- en leucosekatten bijvoorbeeld gescheiden van de andere katten.

Overal waar je kijkt staan bedden, mandjes, bakjes en zijn overal plekjes waar de katten zich kunnen terugtrekken als ze niet buiten willen zijn.
De honden hebben het hele terrein tot hun beschikking en hebben een eigen slaapvertrek. Bovendien is er continue zorg, omdat de beheerders tussen de dieren in wonen. Vele vrijwilligers komen om de dieren te verzorgen en het terrein en de verblijven schoon te houden.

Tijdens de rondleiding mochten we bijna alle dieren aaien die uit zichzelf naar ons toe kwamen en dat waren er nogal wat. De FOK!-ers lieten zich alle aandacht van de dieren met veel genoegen welgevallen en andersom ook!
De aids- en leukose kattenafdeling klinkt enger dan het is. Er was ook geen gevaar voor onze eigen huisdieren, na het bezoek van die afdeling werden keurig de handen gewassen en er zijn vele vrijwilligers die daar enkele keren per week komen om die katten te verzorgen en hun eigen huisdieren hebben nog nooit iets opgelopen.

Kittens in het aidskattenverblijf.


Daarna kregen we weer wat te drinken en een Magnum en gingen we alle geschonken spullen naar binnen verplaatsen. Vele handen maken licht werk.
Nadat we Alice beloofd hebben een e-mail te sturen met wat namen en een link naar het topic in F&F, zodat zij op de site van Dierenthuis een uitgebreid verhaal over deze actie kan schrijven, namen we afscheid van elkaar en vertrokken we weer naar huis. Voldaan, vol mooie indrukken van het prachtige werk dat Dierenthuis doet en vertrouwen dat het geld van de Asielactie niet beter terecht had kunnen komen. Maar toch ook wel met een wat bitterzoete smaak, omdat de dieren eerst zoveel ellende hebben moeten doorstaan voordat ze in dit paradijs terecht kwamen.

Het is een bijzonder leuke dag geweest waar we allemaal nog lang aan zullen terugdenken. Leuk ook om te zien dat de FOK!-ers met de grootste mond op het forum als eerste met de dieren op schoot zaten, zo leer je ook eens een andere kant kennen.

Bij deze nogmaals veel dank aan alle donateurs, de crew van FOK! die ons op alle vlakken zo goed heeft gesteund en iedereen die aan deze actie heeft meegewerkt. Zonder jullie hadden we dit nooit kunnen realiseren. Diverse FOK!-ers hebben vandaag besloten dat ze vaker naar Dierenthuis zullen gaan om te helpen schoonmaken en/of de dieren de welverdiende aandacht te geven. Een aai kost niets, tenslotte...

Foto's door Re en MissBliss