2008: US elections special

John Edwards
De derde grote kanshebber voor de partijnominatie bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen is John Reid Edwards, Senator voor North Carolina. Grote bekendheid verwierf hij gedurende de vorige presidentsverkiezingen. Net zoals bij deze verkiezingen, was hij in de race voor de nominatie maar eindigde hij tweede achter John Kerry. Vervolgens werd hij door Kerry meegenomen als running mate tijdens de presidentsverkiezingen in 2004. Kerry en Edwards moesten het afleggen tegen Bush en Cheney, en nu gaat Edwards wederom proberen de partijnominatie binnen te slepen. Menigeen werd verrast doordat Edwards bij de caucus in Iowa voor zijn grote rivale Hillary Clinton eindigde, en hij is dan ook weer snel gestegen in de polls.

Edwards heeft net zoals zijn twee voornaamste concurrenten een juridische achtergrond. Hij studeerde dan wel niet af in de Ivy League, maar toch heeft hij een succesvolle juridische carrière achter de rug. Hij zette zich als advocaat voornamelijk in voor de minder bedeelden in hun strijd tegen het bedrijfsleven. In 1998 won hij onverwachts de Senaatsverkiezingen in North Carolina, en bleef tot 2005 in de Senaat. Hierna bleef hij politiek actief, hij zette zich vooral in voor de sociale onderklasse. Het leven was niet altijd even rooskleurig voor Edwards: in 1996 kwam zijn oudste zoon Wade om het leven. Bij zijn vrouw Elizabeth keerde in 2007 haar borstkanker weer terug.

Gedurende de Irak oorlog was John Edwards voorstander voor de Amerikaanse interventie, nu heeft hij echter spijt betuigd van die positie. Hij is dan ook voor terugtrekking uit Irak. John Edwards kan gezien worden als de meest idealistische van de drie, en wil hij vooral wat doen aan de grote armoede en de sociale ongelijkheid in de Verenigde Staten. Ook spreek hij zich het duidelijkst uit wat betreft global warming en milieubehoud. Hoewel hij niet zozeer voor het homohuwelijk is, is hij tegen het verbod hierop. Hij wil dan ook de Defense of Marriage Act, die bepaalt dat de statelijke en federale overheden een same-sex marriage niet hoeven erkennen, herroepen.

Dat John Edwards voor Hillary Clinton eindigde was misschien nog wel het meest verrassende aan de eerste caucus in Iowa. Financieel moet Edwards het ruimschoots afleggen tegen Obama en Clinton, die rond de 90 miljoen in de partijkas hebben zitten. Hij moet het "maar" met 30 miljoen doen. Ook is John Edwards voor veel Amerikanen iets te links. Hij ligt te ver af van het midden om een goed evenwicht tegen een Republikeinse tegenstander te kunnen bieden. Dat hij in 2000 nog door People’s Magazine werd verkozen als meest sexy politicus, kan hem wellicht wel weer helpen.

Wie o wie?
Wie er uiteindelijk de meeste kans maakt om de Democratische presidentskandidaat te worden, valt nog moeilijk te zeggen. Dat het een van deze drie gaat worden, is zo goed als zeker, maar het blijft erg spannend aan de democratische kant. Hillary Clinton heeft haar ongekend populaire man achter zich, en vertegenwoordigt stabiliteit en ervaring. Barack Obama is de frisse wind en de charismatisch bruggenbouwer die de Verenigde Staten nog wel eens nodig kon hebben. John Edwards is de idealist, die gelooft in een betere toekomst voor veel Amerikanen die nu nog beneden de armoedegrens leven. Wat betreft de meeste standpunten zijn de drie het eens: allen zijn voor een universeel Health Care plan, allen willen de Amerikaanse troepen terugtrekken uit Irak, en allen stellen zich liberaal, maar voorzichtig op wat betreft de ethische kwesties. De peilingen verraden nog niets, en zoals de verkiezingen in New Hampshire lieten zien is het nog altijd een onvoorspelbare strijd.