Audiojokken over Máxima's pa?

In samenwerking met Leugens.nl een selectie uit de strooptocht naar onwaarheden. Vandaag voor de vierde keer!

Door Peter Olsthoorn

De beroemde Iraakse mediaminister al-SahafVorige week al geciteerd op FOK!: de beschuldiging van actievoerders dat RTL achtergrondgeluid had gefilterd van een demonstatie tegen Jorge Zorreguieta. Hij was bij de doop van zijn kleindochter in Den Haag.

'Audiojokken', dachten we gelijk, en na het Fotojokken geen originele gedachte meer. Journalistiek heeft nog wel zin, want die probeert uit te zoeken hoe het zit. Dus voor leugens gebeld met RTL. Die had, zei een chef, niks weggeknipt. Er was gewoon niets te horen.

De NOS heeft een veel langere tijd over de doop uitgezonden dan RTL. Maar niets gezien of gehoord op tv van een demonstratie. De NOS had toch ruim de tijd om de ook even de demonstranten te tonen, behalve al die hoogwaardigheidsbekleders? We hebben ze pas ruim na de uitzending gezien, zei de chef van NOS Actueel stellig tegen Leugens.nl.

Hebben de actievoerders de zaak dan overdreven en uit het verband gerukt? Eigenlijk, bedacht ik me, zou er een online leugendetector moeten zijn. Je neemt geluid op, laat dit langs de detector lopen en krijgt een uitslag: met hoeveel procent waarschijnlijkheid is een bewering waar of onwaar?

Ik ben nu wel heel benieuwd naar de mening van de FOK!kers over deze kwestie. Heeft het Koninklijk Huis de media in de greep, direct of indirect, zoals Leugens eerder aankaartte met een merkwaardige knieval van de Volkskrant.

Actievoerders beweren dat er al van alles in gang wordt gezet voor de troonsoverdracht van Beatrix aan Willem-Alexander in 2008, wanneer Beatrix 70 jaar wordt. Een slag in de lucht, en daarvoor is geen plaats op Leugens.nl.

Ik kan alleen maar zeggen tegen de teleurgestelde demonstranten nu: neem de volgende keer meer mensen mee. Want na alle commotie bij het huwelijk van Máxima kraaide nu geen haan meer naar papa Zorreguieta. Maar ja, er is ook wat voor te zeggen om die mensen met rust te laten. Of niet?