Liever geen borsten

In samenwerking met Leugens.nl een selectie uit de strooptocht naar onwaarheden. Vandaag voor de derde keer!

Door Peter Olsthoorn

De beroemde Iraakse mediaminister al-SahafVorige week verzuchtte ik dat Leugens.nl liever niet de kant van de 'tieten' op gaat om aantrekkelijker te worden. En prompt deze week hadden we dan het bericht dat De Telegraaf en NU.nl over een naakte Janet Jackson berichtten terwijl dit 'nieuws' al een half jaar oud was. Beiden haalden het bericht weg, want zagen dat toch als misleiding c.q. leugen aan hun volk. NU.nl had het nog overgeschreven zonder zelf even te checken.

Prompt kreeg ik ook reacties op het plaatsen van deze actie van Telegraaf en NU.nl op Leugens.nl. Lezers vonden het beneden ons niveau en verwachtten wat beters. Dat soort reacties is leerzaam.

Het leukste onderwerp voor mij deze week de kwestie van de beroemdste oorlogsfoto. Is hij echt of in scène gezet? Het gaat om 'De Vallende Soldaat' van Robert Capa, die de wand van m'n werkruimte siert. Photoshop was er nog niet, dus zie het maar als een vorm van 'analoog fotojokken'.

Ik hoop dat jullie even aan de poll meedoen bij dit artikel, met de vraag of die foto waarheidsgetrouw is. Maar ook dat je jezelf even afvraagt: doet het er eigenlijk toe?

Moet je je anno 2007 nog druk maken over de vraag of iets reëel of virtueel is? Wel met nieuwsfoto's, toch? En met nieuwsverslagen zelf? NRC stuurt Arnon Grunberg als verslaggever naar het 'front' in Afghanistan. Hij is de literaire kampioen van het spelen met waarheid en leugen. Zowel in zijn werk als met bijvoorbeeld zijn pseudoniem 'Marek van der Jagt', wellicht ook met interviews. Dat zal ik de komende week eens aansnijden op Leugens.nl.

We lazen al dat een journalist van de Volkskrant zich deerlijk vergiste in een interview met een andere kunstenaar die waarheid en leugen graag door elkaar laat lopen: Ger Beukenkamp. Hij maakte de film De Prins en het Meisje, over Prins Friso en Mabel Wisse Smit. Beukenkamp laat zijn fantasie graag de vrije loop, ook met beschuldigingen, en de journalist raakt de weg kwijt. Hij ging checken bij Mabel Wisse Smit of ze echt een drugskoerier was geweest. Wat zou het antwoord van haar zijn, denk je?

En ook deze week en afgelopen weekend nog meer in de media vanuit De Telegraaf, op Leugens.nl: het aansmeren van overtrokken, vaak veel te dure verzekeringen met hypotheken. Het lijkt me dat je voor dit soort onderwerpen eigenlijk geen diepgaand onderzoek nodig zou moeten hebben, maar dat je alleen al met het verzamelen van ervaringen van bezoekers van FOK! nieuws moet kunnen maken. Want wie van jullie zit er toevallig jarenlang aan premies en storingen vast?

Ook iets voor de toekomst...