FOK!ker: Qwea, vrouw achter de kutpuber

De achttienjarige Denise uit Drenthe heeft inmiddels een roemrucht verleden op FOK! Onder de naam Qwea, en later ook Zwaffel, leerden de FOK!kers haar kennen als een kutpuber met een grote bek. Maar klopt dat beeld wel helemaal? En hoe is haar relatie met MikeyMo ontstaan? Tijd dus voor een openhartig gesprek met Denise, oftewel Qwea.

Qwea
"Ik blijf graag anoniem"

Ik ontdekte FOK! toen ik dertien was, maar registreerde me pas zes maanden later. Ene Knuffeldees had een eigen site en daar stond een bericht dat de FOK!kers haar wel een lekker wijf vonden. Ze had foto’s op FOK! staan en daar wilde ik wel meer van weten. In die tijd was FOK! ook nog een redelijk jongerenforum, wat ideaal was omdat je als veertienjarige kutpuber er heel wat bagger kwijt kon, zeker in Onzin. Maar ook topics als ‘Help mijn vriendin heeft zaad geslikt, is ze nu zwanger’ waren geweldig.

Maar je profileerde je meteen als Puber Met grote Bek. Was dat de leeftijd dan, of een pose?
Nee, ik doe me op FOK! niet echt anders voor dan in het echte leven. Ik ben gewoon iemand met een grote bek. Ik weet dat ik bitchy kan zijn, en rellerig en ik ben zeker eigenwijs. Rellen is mijn vermaak, ik verveel me namelijk de tyfus naast mijn opleiding en wat is er leuker dan iemand op de kast jagen. Dan lig ik echt de hele middag dubbel.

Het heeft je wel aardig wat bans gekost
Inmiddels heb ik die al een tijdje niet meer gehad hoor. Het is trouwens geen geheim dat ik al die tijd gewoon heb gepost onder de naam Zwaffel. Nu ik er zo over nadenk heb ik niet echt veel bans gehad. Wel een hele lange van een jaar.

Waarvoor krijgt iemand in hemelsnaam een ban van een jaar?
Even denken. Voor al die pizza's, 3 kuub zand, loodgieters, bomen, taarten, chinees, spareribs en hoeren die ik naar mijn ex heb gestuurd. Onze relatie was op een nogal lullige manier uitgegaan en ik was behoorlijk wraakzuchtig. Dus heb ik een klassieke wraaktocht gehouden door allemaal rotzooi te bestellen op zijn adres en ook op het adres van FOK!radio waar hij vaak kwam. Ik heb het vier maanden volgehouden en toen had ik er genoeg van. Sommigen denken dat ik stopte omdat ik was aangeklaagd, maar dat is dus niet zo. Op een gegeven moment ga je gewoon verder met je leven.

En dat leven kreeg vorm door je relatie met een andere uitgesproken user: MikeyMo, die vooral bekend stond om zijn reltopics.
Ik sprak hem aan op MSN vanwege een naaktfoto van Yvonne. Iemand had zich er op afgetrokken en over de foto gespoten en hij had een kopie. En het klikte meteen. Dat hij ouder was deed niet echt ter zake, behalve dat ik op oudere mannen val. Wij hadden gewoon veel raakvlakken. Ik ben net zo als MM ook een ontzettende computer gek. Mike meer op het gebied van internet en design, ik meer op het gebied van hardware. Filmpjes downloaden ben ik pas echt gaan waarderen sinds ik bij Mike ben. Voorheen keek ik vrijwel nooit film. Nu elke avond wel een. Verder is hij niet te beroerd om me af en toe een schop onder mijn hol te geven. Dat heb ik gewoon nodig.

Toch heb je behoorlijk moeten vechten voor je relatie, zowel van de kant van Mike als die van je ouders. Bij Mike pakte je gewoon de trein naar Den Helder en stond je voor zijn deur met: hoi, hier ben ik. Maar ik kan me in denken dat je ouders niet blij waren toen hun zestienjarige dochter met een vriend van 27 thuiskwam.
Ach, mijn ouders zijn wel met meer dingen niet blij. Inmiddels wel met Mike hoor. En achteraf zagen ze wel in dat ik toch doe wat ik wil. Het was: hoi, ik doe dit en dat en als het je niet aanstaat is dat jullie probleem.

Sommigen noemen dat de puberteit.
Ik noem het mijn eigen leven leiden.

Heb je de puberteit soms overgeslagen? De meeste meiden van 16 weten nog helemaal niet wat ze willen, bij jou lijkt het alsof je toen al behoorlijk zelfstandig was. Of had jij je puberteit al toen je tien was?
Geen idee. Zou kunnen. Het is namelijk zo dat ik van voor mijn dertiende geen herinneringen meer heb.

Je hebt dus slechts vijf jaar aan herinneringen? Hoe komt dat denk je?
Ja, ik heb dus geen flauw idee. Heel stom is het in ieder geval wel. Ik hoor mijn zussen wel eens zeggen dat ik dit en dat deed op mijn twaalfde en dan sta ik zo te kijken van: ‘Waar HEB je het over?’

Ben je er wel eens mee naar een psycholoog geweest?
Dahaag. Het is goed met je.

Even terug naar jouw grote bek. Komt dat mede door jouw zussen?
Ja, ik heb er twee en ze zijn een stuk ouder dan ik. Dat heeft zeker meegespeeld dat ik heel goed weet wat ik wil en zelfverzekerd ben.

En je was op je vijftiende al zo zelfverzekerd dat je je bemoeide met een relatie die je zus had.
Je bedoelt die mishandelaar? Zou jij je niet bemoeien als je weet dat het niet helemaal pluis is tussen je zus en haar vriend. En ik druk me dan nog zacht uit. Zij waren er altijd voor mij en ik voor hen. Bovendien hou ik absoluut niet van vaagheden. Duidelijkheid heerst. Wat heb je eraan om om de hete brei heen te draaien?

Je bent ook altijd duidelijk geweest naar je vriend. Vreemdgaan is exit. Is er geen plaats voor nuance of een goed excuus?
Wat voor goed verhaal? Ik struikelde en landde met mijn pik op die ander? Nee, ik eis loyaliteit, geen dom verhaal of wat dan ook.


Over verhalen gesproken. Wat is er waar van het verhaal dat toen je nog zestien was en Mike bij je op bezoek je hem hebt geketend op bed, terwijl je ouders dachten dat het slechts een goede vriend was. Je ouders liepen toen steeds langs om de was te doen.
Hahaha, wat een bulshitverhaal? Verzin je dat nu ter plekke? Niet? Oh wacht, je bedoelt die keer dat Mike vervelend was en ik heb voor straf handboeien om had gedaan. Maar dat was aan een stoel, niet aan het bed. Ach, op FOK! verdraaien ze alles. Dat is niet mijn probleem.

Maar vertel eens over die handboeien? Ben je zo in SM genteresseerd?
Is dat SM? Man, dan doet 95 procent van de Nederlandse bevolking aan SM. Handboeien zijn geweldig, maar dat heeft voor mij weinig met SM te maken. Dat zijn trouwens zaken waarvoor ik nooit een topic op FOK! zou openen. Niet iedereen hoeft te weten hoe ik het doe en hoe vaak. Je komt van mij geen topics in SEX tegen in ieder geval.

Maar wel in R&P. twee jaar geleden vroeg je je af of je moeder borderline had, of zwaar overspannen was. Ze werd kwaad om het minste of geringste en ging dan schreeuwen en spullen stukgooien.
Dat was een heftige periode ja. Gelukkig heeft ze die houding laten varen.

Ben je bang om net als je moeder te worden?
Ik ben niet zo, dus nee, bang ben ik er niet voor. Het is fijn dat ze bezorgd is, maar zo overbezorgd als mijn moeder was, dat was niet fijn.

Waarin lijk je wl op je moeder?
Voor de mensen om wie ik geef ben ik heel erg zorgzaam. Ik lijk op mijn moeder qua karakter hoor ik wel eens van Mike. We zijn beide pittig van karakter.

Ik moet ineens denken aan een lied van Britney Spears. ‘Not a Girl, Not Yet a Woman.’ Gaat dat voor jou op?
Nee, niet echt. Ik voel me toch wel een vrouw, in het echt dan, buiten FOK! Iedereen schat mij ook ouder. Ik voel me soms ook serieus oud. En ik ben toch echt pas 18, geen 25.

Zou je liever nog dartel en onbezonnen zijn?
Ik ben vrolijk. Maar niet onbezonnen. Negen van de tien keer denk ik heel goed na over wat ik doe. Ik word ook vrolijk van de basic dingen in het leven. Mijn vriend, muziek, mijn ouders, de hond, mooi weer.

Qwea
De hond van Qwea

Wat dat laatste betreft tref je het niet deze zomer
Nee vreselijk. Als ik naar buiten kijk ben ik meteen chagrijnig. Van slecht weer word ik knorrig. Ik las laatst in Lifestyle dat meer mensen er last van hebben. We gaan als alles meezit de zon opzoeken deze zomer.

Je bent nu 18. Hoe zie jij je over 10 jaar? Dan ben je ook nog maar 28.
Dan werk ik in de Randstad, woon ik in Den Helder met mijn hond en Mike, verdien ik goed en heb ik het prima naar mn zin.

Kids?
Daar wil ik nu nog niet aan denken. Heb momenteel genoeg aan mijn hond.

Als je dochter dan maar niet teveel op jou gaat lijken?
Och, ik ben ook niet precies als mijn moeder. En wie weet krijg ik wel een zoon.

Tot slot: het lijkt wel een trend dat er van iedereen naaktfoto’s van vroeger opduiken. Je weet uit ervaring dat exen rare dingen doen als ze wraak willen. Hoe bang ben jij dat dit ooit jou overkomt?
Niet. Want er zijn nooit naaktfoto’s van me gemaakt. Ik weet dat er ergens een topic over rondzweeft, maar dat was onzin. Je kunt je vriendje nog zo vertrouwen, maar inderdaad, wat als het uitgaat. De enige remedie is geen nudepics te laten maken, dan kunnen ze immers ook niet opduiken. Uiteraard is een betrouwbare partner zoeken ook essentieel. Of ik betrouwbaar ben? Zeker, ik zal dingen niet snel doorvertellen. Of ze moeten een grote grens overschrijden. Ik heb ook geen behoefte om mezelf zo in de picture te zetten, met userfoto’s, al of niet gewaagd. Dat ik graag op FOK! rondhang betekent niet dat ik ook mijn hele identiteit weggeef. Ik blijf graag een beetje anoniem, daar hecht ik veel waarde aan.