FOK!ker van de week: Richardfun

Sinds vorige week heeft hij FOK!games verruild voor het eindredacteursschap van de Frontpage (FP). Maar wie is deze relatieve newbie op de FP en wat zijn zijn plannen? Tijd om kennis te maken met Richardfun


FOK!

# Hoe zou je jezelf willen omschrijven?
Dit vind ik altijd zo’n moeilijke vraag. Als je te veel negatieve punten opnoemt vraag je om medelijden en als je te veel positiefs noemt ben je een eigengeiler. Toch maar even proberen dan: chaotisch en sarcastisch, vrij lui af en toe. Maar volgens mij ook wel vriendelijk en vrijgevig...

# Hoe ben je ooit op FOK! gekomen?
Mijn broertje is al een stuk langer op FOK! geregistreerd dan ik. Ik zag hem ooit op een druilerige zondag op zijn computer op FOK! zitten, ik verveelde me, en registreerde me daarom maar. Niet het meest inspirerende verhaal, I know...

# Wat is je favoriete stukje van FOK! en waarom?
Dit is een strikvraag. Als ik de FP zeg worden de mensen van FOK!games, waar ik tot vorige week bij hoorde, boos en vice versa. Ik denk dat ik toch de FP moet zeggen. Het is sinds ik geregistreerd ben toch de eerste plek waar ik ‘s ochtends of ‘s middags, wanneer ik wakker ben, kijk. Daarnaast zie ik het persoonlijk als een soort ‘roeping’ om mensen die alleen maar ongefundeerd tegen dingen aanschoppen wat bij te brengen over het onderwerp. Een goed voorbeeld is de EU: ik studeer European Studies en weet er derhalve wel wat van. Als mensen dan als reactie onder een EU bericht posten “direct uit de EU stappen want Zwitserland doet het zonder de EU ook prima”, dan gaat het bij mij jeuken en reageer ik daarop.

# Je bent sinds een week Eindredacteur van het nieuws op de frontpage. Waarom heb je besloten om te solliciteren en wat wil je veranderen?
Ik heb in totaal twee jaar bij FOK!games geschreven als redacteur, en ondanks het feit dat ik dit met veel plezier gedaan heb was het toch tijd voor iets nieuws, een nieuwe uitdaging. Ik vind FOK! echter veel te leuk om weg te gaan uit de crew. Daarnaast ben ik gewoon gek op nieuws (het showbiz nieuws op de FP is toch een ‘guilty pleasure’), en ben ik van plan na m’n Bachelor European Studies (die als het goed is in oktober binnen is) een Master journalistiek te volgen. Daar sluit dit natuurlijk perfect op aan.
Wat wil ik veranderen aan de FP? De laatste tijd zie je toch steeds vaker mensen op de luchtige berichten op de FP reageren met kotssmileys, “komkommertijd” en andere afkeurende reacties.

Ik moet zeggen dat ik dit niet zo goed snap, want FOK! is toch altijd wel een site geweest waar er een gezonde balans is tussen het belangrijke en serieuze nieuws, en de onzin die we leuk vinden om te lezen. Mensen zijn denk ik toch vaak jaloers op celebrities, en als je dan leest dat zij de bak indraaien, coke van een pleebril snuiven of voor de zoveelste keer valse bescheidenheid tonen door zichzelf niet mooi te noemen (ja, ik bedoel jou, Jessica Alba), dan tovert dat in ieder geval bij mij een glimlach op het gezicht. As I said, guilty pleasure. Een van de dingen die ik wil bewerkstelligen is dan ook dat dit imago weer duidelijker naar buiten treedt, want dat is gewoon FOK! Als mensen echt alleen de serieuze nieuwtjes willen horen/lezen zijn er namelijk zat andere plekken waar je dit kunt vinden.

Ook wil ik in de toekomst graag bij belangrijke gebeurtenissen dieper op de materie ingaan. Als er bijvoorbeeld een verkiezing is in de VS staat er natuurlijk nieuws daarover in de tracker, maar dat is toch vaak vrij oppervlakkig. Het lijkt mij leuk voor users, en een toffe uitdaging voor mezelf en de crew, om bijvoorbeeld dossiers aan te leggen van de belangrijke kandidaten voor de ‘primaries’. Dit kan natuurlijk ook gelden voor andere grote gebeurtenissen, meer de diepte ingaan bij het nieuws.

# Welke FOK!ker zou je een schop onder zijn/haar kont willen geven?
Eigenlijk elke FOK!ker die, niet gehinderd door enige kennis van zaken, het hardste schreeuwt onder nieuwsberichten die over toch vrij belangrijke materie gaan. Ik gaf eerder al EU berichten als voorbeeld maar zo kun je natuurlijk nog meer voorbeelden noemen. Oh, en tevens mogen alle linkse mensen die roepen dat iedereen rechts van de PvdA fascisten zijn en de rechtse mensen die vinden dat alles links van Ome Geert het land wil vernietigen door de grenzen open te gooien een schop onder hun hol krijgen. Het is allebei totaal absurd en er zijn zat mensen die het woord nuance misschien in hun woordenschat willen opnemen.

# Stel: morgen word je gevraagd om admin te worden. Wat zou je dan als eerste veranderen?
Ik ben net een weekje ER-Nieuws en ben nog steeds nieuwe dingen aan het ontdekken. Ik zou denk ik dus passen als het gevraagd werd. De ‘rule of thumb’ op FOK! lijkt namelijk wel te zijn dat hoe hoger je komt, hoe meer gezeik je aan je kop hebt. Daarom vind ik het ook zo tof om ER-Nieuws te zijn omdat je je ťn met het beleid mag bemoeien maar ook gewoon middenin het ‘nieuws’ zit. Admin zou me te ver verwijderd zijn van het reilen en zeilen van de site.

# Als FOK! ermee zou stoppen, hoe groot is het gat dan waarin je valt?
Ach, ik denk dat ik het heus wel zou overleven maar het zou zonder meer klote zijn als Danny besloot de stekker er uit te trekken. Als ik wakker word check ik toch altijd eventjes de FP, FOK!games en My Active Topics op het forum. Ontbijt en douchen komen meestal daarna.

# Wat heeft FOK! je opgeleverd?
Naast het feit dat ik een erg toffe groep mensen heb leren kennen bij FOK!games (en dat nu weer aan het doen ben bij de FP) heeft FOK! mijn ‘liefde’ voor journalistiek aangewakkerd. Ik vond het altijd al leuk om dingen te schrijven (bij European Studies heb ik bijvoorbeeld erg veel papers geschreven) maar FOK! heeft me eigenlijk doen besluiten om na m’n bachelor een Master journalistiek te volgen. Het is het enige beroep waarvan ik me kan voorstellen dat ik het over 10 of 20 jaar nog doe. Dat kan dan in de functie van een schrijvende redacteur zijn, of in een meer ‘management’ functie zoals ER.

Buiten FOK!

# Wat doe je in het dagelijkse leven?
Zoals ik al meerdere keren gezegd heb studeer ik European Studies in Maastricht. Na iets meer dan vier jaar zal ik m’n Bachelor in ontvangst mogen nemen, wat ik een prima prestatie vind, sommigen denken hier anders over. Tijdens mijn studie hoor je de eerste helft van het derde jaar naar het buitenland te gaan, maar helaas werd ik twee keer uitgeloot, de eerste keer voor een plek in Vancouver en de tweede keer voor een plek in Dublin. Na die twee gefaalde pogingen waren er alleen nog maar plaatsen vrij aan universiteiten vlak over de grens in Duitsland (geen toffe plekken zoals Berlijn maar snurkplekken zoals Aachen) en mensen die hier in Maastricht studeren kunnen bevestigen dat als je omringd wilt zijn door Duitsers in een stad die meer lijkt op een groot dorp, je net zo goed in Maastricht kunt blijven.

Volgend jaar wil ik dan ook me oriŽnteren op de Master die ik wil volgen, je hebt een paar keuzes binnen de richting journalistiek. Daarnaast werken, en dan aan het eind van het acedemisch jaar (april/mei) een paar maanden gaan reizen. AustraliŽ en Nieuw-Zeeland zijn de meest waarschijnlijke kandidaten tot nu toe.

# Hobby's?
Naast FOK!? Ik mag natuurlijk graag met vrienden wat gaan drinken in de stad maar ik merk toch helaas op m’n 23e al dat een kater een stuk langzamer mijn systeem verlaat dan toen ik begon met studeren. Ik probeer ook tenminste twee keer per week te squashen, en aangezien ik in dezelfde straat als het squashcentrum woon lukt me dat aardig. Dan is de drempel toch een stuk lager dan als je eerst een kwartier moet fietsen/lopen. Daarnaast blijven games toch ook een hobby, alhoewel ik daar wel steeds minder tijd voor heb. Is het een teken dat je oud begint te worden als je lekker een avondje hangen voor de TV leuk vindt?

# De vraag van Nuongirl: Stel, je hebt FOK! gekocht. Welke subsite flikker je er als eerste uit en waarom? Wat voor subsite komt ervoor in de plaats?
Leuke vraag, hier trap ik dus sowieso iemand mee op zijn of haar spreekwoordelijke pik. Ik zou, als ik somehow eigenaar van FOK! werd, de boel doorverkopen en rentenieren op m’n eigen tropische eiland trouwens. Maar serieus, persoonlijk heb ik het minste binding met de weblog, dus dan zou die eruit gaan. Dat is niet zo zeer een aanval op de FOK!weblog persoonlijk, maar ik heb zelf gewoon niet zo veel met blogs. Ik vind de grappen en geestige plaatjes/filmpjes op weblogs vaak zo geforceerd komisch. Wat voor soort subsite hier voor in de plaats zou moeten komen?

# Wat zou je willen vragen aan de volgende FOK!ker van de week?
Een existentiŽle vraag dan: je hebt nog ťťn dag te leven. Wat zijn de drie dingen die je absoluut nog wilt doen/zien voordat het zover is?

# Welke vijf FOK!kers wil je ook wel eens deze vragen zien invullen?
Mijn nominatie voor het volgende userinterview van de week moet toch Fliepke (HR van FOK!games) zijn. Fliepke heeft namelijk altijd een grote mond binnen FOK!, altijd sterke verhalen. Leg hem hier maar eens flink over de knie. De belangrijkste reden om voor een userinterview met Fliepke is echter dat hij onlangs de meest verschrikkelijke blauwe Fred Flintstone badjas heeft gekocht, inclusief nepbont gedeelte. Ik daag hem bij deze uit die foto in te sturen voor bij zijn userinterview. Ik wil sowieso wel even een lans breken voor de FOK!games crew, daar zitten zat figuren tussen die een userinterview waard zijn zoals Retuobak, Koei en Notorious_Roy.

# Op welke vraag zou je nooit antwoord geven?
Als die vraag me nooit gesteld wordt, hoef ik er ook geen antwoord op te geven...

# Wil je nog wat kwijt?
Ja, m’n studieschuld.