FOK!ker van de week: Xebrozius

Hij is rationeel, een levensgenieter, een lolbroek, vriendelijk en soms een klootzak. Hij weet vaak te lekken uit de crewfora en at ooit een sok op. Tijd dus om wat vragen te stellen aan Xebrozius, FOK!ker van de week.

Xebrozius
"De grootste mafkezen maken FOK! leuk."

FOK!
 • Hoe ben je ooit op FOK! gekomen?
  Via een collega van me. Toen was ik een jaar of 19 gok ik zo, het forum heb ik pas later ontdekt. Ik las eigenlijk eerst alleen maar het nieuws. Toen ik weer ging studeren had ik opeens veel meer vrije tijd en heb ik me geregistreerd voor het forum.

 • Je hebt ooit in de crew gezeten als weblogger. Waarom ben je daar weg gegaan?
  Webloggen vind ik leuk; een beetje op zoek gaan naar obscure plaatjes en filmpjes die veel mensen nog niet gezien hebben. Probleem is alleen dat als je eenmaal crewlid bent, je op het forum afgerekend wordt op uitspraken. Zo mocht ik toen niet ingaan op een moderator op het forum. Ik werd achter de schermen tot de orde geroepen. Zodra ik verantwoording moet gaan afleggen voor iets wat ik al jaren doe, kun je begrijpen dat dat soort dingen niet echt aan mij besteed zijn.

 • Zou je niet weer een keer bij de crew willen?
  Nee, daar heb ik meerdere redenen voor. Tegenwoordig ben ik veel minder op FOK! dan eerst, dus ik zou een moderator zijn die je praktisch nooit zou zien op het forum. Daarbij komt ook nog eens dat ik waarschijnlijk zelden topics op slot zou gooien, want zelfs de grootste bagger kan soms pareltjes opleveren.

  Maar wat me vooral niet trekt is toch het lichtelijk incestueuze sfeertje wat er heerst in de crew, het geroddel, de continue discussies over het te voeren beleid, het samenspannen van kliekjes in de crew. Mijns inziens komt het er op neer dat 90 procent van de mod-crew overheerst wordt door tien procent van de rest van de crew. De schreeuwerige, naar hysterie neigende crew die eigenlijk alles bepaald voor de rest. Daar zou ik nooit bij kunnen en willen passen.

 • Waar kunnen mensen op FOK! je van kennen?
  Moeilijk, ik kan dat zelf niet echt inschatten. Ik kan gewoon slecht tegen dingen die zo voor de hand liggen, terwijl niemand ze uitspreekt. Altijd weer dat onnodig positieve, nooit eens zonder nuance iemand vertellen wat je denkt. En wat dat betreft ben ik wel vrij bot...

  Dus ik gok dat mensen me daar vooral van kennen

 • Je bent eigenlijk altijd extreem nuchter over alles. Zijn er dingen die je wťl raken?
  Tuurlijk wel, het is niet zo dat ik van steen ben. Maar je moet je wel realiseren dat ik op een forum juist reageer in topics waar de nuchterheid meestal ver te zoeken is. En dat is meestal ook wel zo hoe ik als persoon ben, als mensen onnodig negatief / dramatisch zijn over zichzelf dan kunnen ze van mij wel een geestelijke schop onder hun kont verwachten.

  De grote dingen in het leven doen me inderdaad niet zoveel; oorlogen, honger, leed etc. Het is te groot, staat teveel van me af en ik kan me onmogelijk identificeren met een oorlogsslachtoffer. En dat is net zo op het forum. Ondanks de realisatie dat achter die nickname ook een persoon schuil gaat, sta ik er dermate ver vanaf dat ik me echt niet ga bezig hoe ik op zo'n persoon overkom.

  Maar de mensen direct om me heen, daarvoor ga ik door het vuur als het moet. Ik kijk liever naar de directe omgeving omdat ik daar wel iets kan betekenen voor mensen als het nodig is.

 • Je hebt ooit een sok naar binnen gewerkt vanwege de nieuwe policy op het forum. Is het een aanrader om een sok te eten?
  Om eerlijk te zijn was het een hoax, hehe. Het was een heerlijk stuk zigeunerschnitzel met een klein stukje steriel verband dat ik in m'n wang had verstopt. Dat kleine stukje verband was echter al zo moeilijk weg te krijgen dat ik iedereen afraad een sok te gaan eten...

 • Is die lossere policy nu wat je ervan verwacht had?
  Volgens mij wordt er wel iets losser gemod, maar het scherpe is er voor mij al geruime tijd af. Dus m'n oordeel is al snel geveld natuurlijk.

 • Je zei ooit alle crewfora als mirror te hebben. Je zou ze online gooien, maar we hebben nooit wat gezien. Waarom niet?
  Het was in de tijd dat er grote paniek was ontstaan over het gelek uit de crewfora. En juist als die angst er is moet je er natuurlijk op inspringen.
  Ik heb toen voor m'n eigen vermaak een mailtje gestuurd met daarin de opmerking dat ik alles had en zou gaan openbaren (totale onzin natuurlijk).
  Vrij snel hoorde ik toen via diverse kanalen dat men nog panischer werd. Ja dat zijn leuke momenten

  Kopje koffie erbij, muziekje op, beetje met school bezig en af en toe nog nagrinnikend over het feit dat er op dat moment mensen in de stress zijn vanwege wat loze woorden van mijn kant.

 • Maar je lekt wel af en toe uit crewfora. Hoe kom je daar dan toch aan?
  Mensen komen naar mij toe en geven me die informatie. Waarschijnlijk vanwege het feit dat ik dat soort meuk toch wel op het forum plemp. Die info heeft volgens mij altijd te maken met bepaalde crewleden die andere crewleden publiekelijk onderuit willen halen.

 • Heb je enig idee hoeveel forum-notes je hebt en wat er in staat?
  Volgens mij 221, en meestal is het wat gehuil in de trant van:
  "hij deed onvriendelijk"
  "maakte ongepaste opmerking"
  "misplaatste grap"

  Totaal onzinnig die notes, geef me of een ban of doe niets.

 • Wie mogen er wat jou betreft onmiddellijk een ban krijgen, en waarom?
  Niemand, omdat juist de grootste mafkezen FOK! leuk maken. En de grootste baggeraars altijd weer mensen weten te irriteren. De meest labielen de anderen prima weten te vermaken, de grootste racisten altijd zorgen voor enorme discussies en de meest dommen altijd goed zijn voor een schaterlach. Het zorgt voor diversiteit.

 • Nikky, Danny, Yvonne, Jump, NJ, Duderinnetje, Lucille of Shmoopy?
  Yvonne, zonder twijfel. Houd me vaak een hand boven het hoofd en zorg af en toe voor vroegtijdige unbans. Sowieso een aardig mens, weet veel van de Eerste Wereldoorlog en heeft er goed aan gedaan wat te minderen met FOK!.

 • Stel: morgen wordt je gevraagd om admin te worden. Wat zou je dan als eerste veranderen?
  Je bedoelt admin en eigenaar zoals Danny? Want dan wist ik het wel. Ik zou nieuwsposters op de Frontpage belonen met materiaal dat verkregen wordt door middel van reviews. Of als daar de ruimte voor is er een financiŽle
  beloning tegen aan gooien. Dat houdt dan in dat er een x aantal nieuwsposters zijn die dit dan echt als bijbaantje hebben en dus ook een stuk vlotter nieuws vinden, herschrijven en plaatsen.

  Ten tweede zou ik stageplaatsen aanbieden voor studenten communicatie, informatica, journalistiek en grafische vormgeving. Zodoende kun je er voor zorgen dat er duidelijke beleidsplannen opgesteld kunnen worden, technisch alles goed afgestemd wordt en het er allemaal gelikt uitziet.

  Ten derde: crewleden die meer dan een jaar in de crew zitten moeten na dat jaar automatisch vervangen worden door nieuwe personen. Dit zorgt voor nieuwe input, voorkomt tunnelvisie en geeft meer dynamiek. Mensen die crew geweest zijn en het weer willen worden zullen dan gewoon een jaar moeten wachten en als user moeten posten. Levert je meteen een ander beeld op over hoe en wat als crewlid.

  Ten vierde zou ik de frontpage grondig vernieuwen. Beter overzicht, minder pop-up's en grote reclame. Dat laatste heeft er bij voor gezorgd dat ik nu nrc.nl als startpagina heb.

 • Als FOK! ermee zou stoppen, hoe groot is het gat dan waarin je valt?
  Niet, genoeg andere dingen waar ik me mee bezig houd.

 • Wat heeft FOK! je opgeleverd?
  Veel, maar dan ook echt veel geschaterlach...

  Buiten FOK!
 • Leeftijd, opleiding, beroep?
  Ik ben 25 jaar, eindejaars grafische vormgeving en werk parttime in een callcenter. Ik houd me voor de rest bezig met fotografie, sport zo nu en dan en ik reis graag en veel als het kan. Ik ben een echte boekenworm en heb een hekel aan afwassen.

 • Heb je een relatie?
  Ja. Met een meisje (ter verduidelijking voor de mensen die nog steeds denken dat ik een homo ben )

 • De vraag van veldmuis: Vond jij het ook best veel vragen toen je de vragenlijst onder ogen kreeg?


 • Wat zou je willen vragen aan de volgende FOK!ker van de week?
  Stel dat FOK! zich zou vertalen in muziek. Welke muziekstroming of muzieknummer zou FOK! dan zijn? en waarom?

 • Met wie zou jij nog wel eens in Boe's lijstje willen staan?
  Dakota
  Xennia
  Muus

 • Op welke vraag zou je nooit antwoord geven?
  Stel me een eerlijke open vraag en je krijgt ALTIJD antwoord.