FOK! Jaarlijsten 2006





B o e k e n - 2 0 0 6


Reviewer: Phedre77
Vakgebied: Boeken

1. Brian Ruckley - Winterbirth
The greatest tales are written in blood
Heerlijk debuut en eerste deel van een trilogie (The Godless World), waarvan eind 2007 en eind 2008 de volgende delen zullen verschijnen. Een epische fantasy-reeks in de sfeer van George Martins Lied van IJs en Vuur. En het boek komt in de zomer van 2007 uit in het Nederlands!

2. Lilith Saintcrow - Working for the Devil
Zo'n foute keuze, want het is slechts een simpel avonturenboekje, maar het is een heerlijke rollercoaster om te lezen. Dit is het tweede boek in de Dante Valentine-reeks, waarin Dante een necromancer is die wel eens een klusje voor de duivel himself moet uitvoeren. Natuurlijk gaat dat vrijwel altijd helemaal mis, krijgt iedereen een boel klopklop, maar wint Dante en haar verzameling aan helpertjes alsnog. Het leuke aan dit boek is, dat de beschreven woede, razernij, verdriet, wanhoop et cetera absoluut voelbaar is. Niet lezen vlak voor een bezoek aan een porseleinwinkel of een andere breekbare activiteit.

3. Guillermo Arriaga - Nachtbuffel
Treurige geschiedenis van een jongen wiens beste vriend zelfmoord heeft gepleegd. Een boek waarvan je de kriebels krijgt tijdens het lezen, omdat je niet weet hoe het in elkaar steekt. Je weet net zo veel of zo weinig als de hoofdpersoon Manuel en die heeft het toch ook niet altijd op een rijtje.

4. Kat Richardson - Greywalker
Spannende debuutroman over een vrouw die na een paar minuten hartstilstand in staat is om "het Grey" te zien, een soort andere dimensie, waar geesten en andere rare dingen zich ophouden. Typisch een avonturenroman waarin de vrouwelijke hoofdpersoon steeds meer krachten ontdekt en/of krijgt, flink veel slaag krijgt te verduren, maar uiteindelijk met een laatste heroïsche daad de wereld redt, waarna ze het heus wel overleeft, misschien alleen even een paar daagjes wat ziekjes is. Klinkt cliché, ik weet het, maar wat een lekker boek om te lezen. Alleen te kort!

5. Kit Whitfield - Benighted
Ook onder de titel 'Bareback' verschenen en vertaald onder de vreemde titel 'De uitzonderlijke belevenissen van Lola Galley'. Wel een titel die de lading dekt, want het boek gaat over deze Lola, die een boel uitzonderlijke dingen beleeft. Lola is een non-lyco in een wereld waar 99% van de bewoners lyco (weerwolf) is. Interessante invalshoek en erg leuk gebracht. Lola blijft menselijk, chagrijnig en af en toe fout. Alweer een debuut!