FOK! Jaarlijsten 2006




F i l m - 2 0 0 6


Reviewer: Jelle
Vakgebied: Muziek

1. Babel

De Mexicaanse regisseur Iñárritu bewijst met Babel maar weer eens één van de beste regisseurs van de nieuwe eeuw te zijn. De kritiek dat hij elke keer van het zelfde concept uitgaat, verschillende verhalen die door toeval bij elkaar komen, is logisch, maar het heeft tot nu toe elke keer een klein meesterwerk opgeleverd. Esthetisch gezien haast perfect, vooral geluidtechnisch een hoogtepunt in de filmgeschiedenis. En de verhaallijnen boeien ook nog eens tot het eind, altijd mooi meegenomen.

2. C.R.A.Z.Y.

Dit Canadese pareltje van Jean-Marc Vallée mag op het lijstje van een muziekreviewer niet ontbreken. De soundtrack is niets minder dan geniaal, en begeleidt het verhaal van de jaren '60 naar de 1980. Van Charles Aznavour tot The Cure. C.R.A.Z.Y. is één lange videoclip over opgroeien en ontdekken wie je bent. Je zou het een klassieke coming-to-age film kunnen noemen, maar het is zoveel meer. Het is stukken leuker dat zelf te ontdekken, dus gaat dat zien!

3. Sympathy for Lady Vengeance

De afgelopen jaren prijkt er altijd wel een Koreaanse film op mijn eindlijstje, ditmaal is het de eer aan het laatste deel van Park Chan-wooks wraaktrilogie. Visueel weer fenomenaal, net als de klassieke soundtrack. Een tikkeltje minder dan Oldboy misschien, maar die had dan weer geen Yeong-ae Lee als hoofdrolspeelster. Van het plot tot de kleine montage trucjes, alles bij elkaar zorgt ervoor dat je aan het einde zin krijgt om zelf een groot slagersmes te pakken en wraak te nemen.

4. Forever

Ook een documentaire is elk jaar vaste gast. Vorig jaar was dat Grizzly Man, ditmaal de nieuwste van Heddy Honigmann. Daarmee ook de beste Nederlandse film van 2006 naar mijn mening, alhoewel Ober dichtbij komt. Zoals altijd bij Honigmann gaat het weer om de invloed van kunst in ons leven, maar door de locatie (begraafplaats Père-Lachaise) komt de boodschap directer aan. De verhalen van gewone mensen bij de graven van grootheden als Chopin en Marcel Proust intrigeren stuk voor stuk.

5. Volver

Almodóvar is net als Iñárritu één van de grootste regisseurs van het moment. Volver is dan wel niet zijn beste werk, de twee vorige waren net iets beter en aangrijpender. Je kunt lang discussiëren of de lichtere komische toon de juiste keuze is, het werkt wel. Penélope Cruz blijkt wel degelijk een geweldige actrice te zijn, maar het is vooral weer een geweldig verhaal over liefde en de dood. Net als de andere films in dit lijstje ook weer visueel en muzikaal een genot.



Reviewer: Numbie
Vakgebied: Film

1. Babel
Zelden zo'n knap in elkaar gezet narratief kunstwerkje gezien.

2. Walk The Line
Heerlijke luchtige muzikale film over één van de meest interessante figuren uit de popmuziekgeschiedenis.

3. Munich
Spielberg doet het weer. Film over een interessante gebeurtenis, met een toen al opvallende Daniel Craig in één van de bijrolletjes.

4. Cars
Van alle uitgekomen animatiefilms dit jaar, was dit toch wel de leukste. Gevatte en grappige dialogen, een leuke soundtrack, en een goede stemmencast.

5. Memoirs Of A Geisha
Mooi verhaal en mooie plaatjes, maar verder bar weinig inhoud.


Reviewer: Pink_Floyd
Vakgebied: Muziek

1. Babel

Net op tijd gezien en zeker de nummer 1 van dit jaar! Erg mooie verhaallijnen die wereldwijd met elkaar verbonden worden. De karakters zijn precies genoeg uitgediept en de film blijft je vasthouden. Mede dankzij de prachtige muziek die soms minuten lang alleen de beelden steunt. Gitaren die echt de juiste snaar raken. Filmisch gezien ook een hoogstandje. Onder de indruk en stil de zaal verlaten na bijna 2,5 uur.

2. Munich

Mooie Spielberg weergave van een opmerkelijke gebeurtenis uit de geschiedenis. Goed geacteerd en vooral de sfeer in de film doet zijn werk goed.

3. Walk The Line

Intrigerend overzicht van een deel van het leven van Johnny Cash, die goed neer wordt gezet door Joaquin Phoenix. Ook het acteerwerk van Reese Witherspoon is verrassend goed.

4. Capote

Philip Seymour Hoffman is een groot acteur en ook in deze ietwat vreemde biografie met een twist tilt hij de film naar grote hoogte.

5. Good Night and Good Luck

Terug in de tijden van Joseph McCarthy met deze film. Zelden werd een sfeer en tijdsbeeld zo goed weergegeven als hier. Sterke personages. "We will not walk in fear of one another"


Reviewer: SamuelofSEK
Vakgebied: Film

1. The Descent
Afraid of the dark? You will be.

Zo nu en dan komt er wel eens een horrorfilm uit die mijn vertrouwen in het genre weer volledig herstelt nadat het weer eens veelvuldig is aangetast door mislukkingen. The Descent kwam voor mij als een verrassing en mag zich tot de enige film ooit rekenen die mij bijna een gevoel van claustrofobie heeft gegeven. Na een zorgvuldige opbouw en een claustrofobische tocht door de grotten eindigt de film in een showdown waar het plezier vanaf spat.

2. The New World
Once discovered, it was changed forever.

Serieuze en respectvolle aanpak van de Pocahontas legende. Malick laat het geheel weer zien zoals we van hem gewend zijn. Prachtige natuurvolle en poëtische beelden, veelvuldig begeleidt door Wagner�s meeslepende opening van Das Rheingold, uitgevoerd door ons eigen Radio Filharmonisch Orkest. Een feest voor de zintuigen en één van de films waar ik dit jaar het meest van heb genoten!

3. V For Vendetta
Remember, remember the 5th of November.

Voilà! In view, a humble vaudevillian veteran, cast vicariously as both victim and villain by the vicissitudes of fate. This visage, no mere veneer of vanity, is a vestige of the vox populi, now vacant, vanished. However, this valorous visitation of a bygone vexation stands vivified, and has vowed to vanquish these venal and virulent vermin vanguarding vice and vouchsafing the violently vicious and voracious violation of volition. The only verdict is vengeance; a vendetta held as a votive, not in vain, for the value and veracity of such shall one day vindicate the vigilant and the virtuous. Verily, this vichyssoise of verbiage veers most verbose, so let me simply add that it's my very good honour to meet you and you may call me V.

4. The Three Burials of Melquiades Estrada
Nobody is beyond redemption.

De western is dit jaar bezig aan een terugkeer. Het regisseursdebuut van Tommy Lee Jones is de eerste western die ik dit jaar zag en ook een van de beste van het jaar. De film over de ongelukkige Melquiades die meerdere begrafenissen krijgt, is een zeer vermakelijke en ingetogen film geworden die, mede met de andere westerns die ik dit jaar heb gezien, mijn interesse in de western een enorme boost heeft gegeven.

5. Syriana
Everything is connected.

Opnieuw een film die meerdere verhaallijnen tot één verweeft. Dit keer de invloeden en macht van de olie-industrie die voor vele grootschalige en persoonlijke problemen zorgt. De politiek geladen thriller is mede door het script en de regie van Stephen Gaghan (screenwriter van Traffic), en het acteerwerk een uitstekende film geworden.


Reviewer: Toffe_Ellende
Vakgebied: Muziek

1. An Inconvenient Truth

Wat er nou precies van waar is, daar zijn de meningen nog over verdeeld, invloed heeft hij zeker gehad op regeringsleiders en anderen die de inhoud van de film serieus namen. Hij heeft mijn ogen geopend en ik heb Balkenende en Blair achter me!

2. Good Night and Good Luck

Beste historisch drama van het jaar. Zelden werd de sfeer van de jaren vijftig zo goed weergeven in een moderne film als hier. Bovendien kun je om David Strathairn als de top-tv-journalist Edward R. Murrow, niet heen.

3. V For Vendetta

Zeer onderhoudende actiefilm over een terrorist met het hart op de juiste plaats. De vele verwijzingen naar het huidige politieke klimaar in de VS en in het Verenigd Koninkrijk maken de film tijdloos en relevant.

4. Capote

Philip Seymour Hoffman grootste succes behaalde hij terecht met Capote. Hij kreeg een Oscar voor zijn rol als de excentrieke schrijver Truman Capote. Verdiend wat mij betreft.

5. Borat: Cultural Learnings of America for Make Benefit Glorious Nation of Kazakhstan

Veel meer dan een gemiddelde puberale lachfilm. De film laat de onderhuidse meningen van de gemiddelde Amerikaan naar boven komen. Zeer confronterend.


Reviewer: detulp050
Vakgebied: Film

Top 5 TV-series (op dvd) van 2006:

1. Alias 4

Onbetwist voor mij de beste serie ooit. Drie S: Spanning, sensatie en spionage! JJ Abrams weet een briljante serie neer te zetten met onverwachte aspecten en heeft me werkelijk verslaafd gemaakt aan de avonturen van Sidney. Jammer genoeg is de release van het vijfde (en laatste) seizoen uitgesteld tot februari 2007, maar ik kijk er nu al naar uit.

2. Seinfeld 7

Klassiekertje. Briljante serie over vrij weinig en boordevol absurditeiten. Heeft verder weinig toelichting nodig. Goede wijn behoeft geen krans.

3. Prison Break

Nooit op tv gezien wegens ongelukkig uitzendschema, maar op dvd alsnog vreselijk geboeid (woordgrapje). Het tweede seizoen weer niet meegekregen op tv, maar ook hier komt in 2007 vast weer een dvd van uit.

4. Curb Your Enthousiasm 5

Van de maker van Seinfeld. Minder absurd, maar desalniettemin erg vermakelijk. Lekker droog, lekker grappig.

5. Desperate Housewives 2
Vrouwenserie die wonderbaarlijk genoeg ook erg geschikt is voor mannen.
Heerlijk televisiefeuilleton met een groot budget.


Top 5 Films (op dvd) van 2006:

1. Kiss Kiss, Bang Bang
Bijzondere film. Soms een beetje moeilijk, soms een beetje grappig, maar vooral spannend, meeslepend, origineel.

2. MI III

De derde in de reeks, maar ook de beste. JJ Abrams, bedenker van Alias, heeft zijn stempel op de film gedrukt en dat leidt tot een lekkere actiefilm.

3. Wallace & Gromit

Krachtig in de eenvoud en bijzonder door zijn charme. Een aardig verhaal, erg mooi gemaakt. Wachten op een vervolg!

4. Chronicles of Narnia
Wat brave verfilming die zeer de moeite waard is. Prachtige beelden en lekker fantasievol.

5. Hoodwinked

Erg bijzondere verfilming van het klassieke verhaal van roodkapje. Soms iets te kort door de bocht, maar bovenal gewoon erg leuk.