Help FOK!schaap met ziektebestrijding

Jeroen (steenz)
Icoon Sitenews Altijd al mee willen helpen aan de bestrijding van kanker, malaria, Alzheimer of HIV? Dan is dit je kans. Vanaf 1 april doet een groep FOK!kers namelijk weer mee met de zogenaamde 'stampede', waarbij een heleboel mensen hun thuiscomputers beschikbaar stellen om berekeningen op uit te voeren. Vorig jaar was het een groot succes, en ook dit jaar is jouw hulp weer nodig!

FOK!schaap en het principe
FOK!schaap werd vorig jaar opgericht als onderdeel van de Dutch Power Cows (DPC, een team van Tweakers), en houdt zich bezig met het zogenaamde 'distributed computing'. Dit houdt in dat berekeningen die eigenlijk uitgevoerd moeten worden op een dure supercomputer verdeeld worden in stukjes, zodat een groep mensen met gewone huis-, tuin- en keukencomputers ze uit kan voeren. De programma's die dit doen gebruiken de capaciteit van je computer die overblijft als je niets doet; je merkt er dus zo goed als niets van.

Het leuke van FOK!schaap is dat je voor iedere berekening die jouw computer uitvoert ook punten krijgt. Van die punten wordt een ranglijst gemaakt, zodat je jezelf kunt vergelijken met andere FOK!kers. Maar leuker nog, je helpt FOK!schaap en DPC ook om te winnen van allerlei internationale teams!

Ongeveer één keer per jaar wordt er een zogenaamde 'stampede' georganiseerd. Dit houdt in dat alle leden van DPC zich gaan richten op één rekenproject, om zo de 'concurrentie' te verslaan. Tegelijkertijd worden wetenschappers geholpen met hun onderzoek; een win-win situatie dus.

Het project van deze stampede
Dit jaar is er gekozen voor het project Rosetta@home. Dit project richt zich op het uitrekenen van de drie-dimensionale structuren van complexe biologische moleculen (eiwitten). Met behulp van deze berekeningen kunnen wetenschappers interessante doelwitten voor nieuwe medicijnen vinden, bijvoorbeeld tegen HIV, malaria of Alzheimer.

Klinkt ingewikkeld, en dat is het ook. Gelukkig hoef je hier als gebruiker niet over na te denken, en is meedoen zo simpel als een programma installeren.

Hoe doe ik mee?
Uitgebreide instructies over hoe je mee kunt doen kun je op de FOK!wiki vinden. Daar staat alles netjes uitgelegd. In het kort komt het op het volgende neer:

1. Meld je aan bij Rosetta@home door op de link te klikken.
2. Download de zogenaamde 'Boinc' client; het programma dat de berekeningen gaat uitvoeren.
3. Installeer het Boinc-programma, en zorg voor de goede instellingen.
4. Meld je aan voor de stampede.

Als je van makkelijk houdt en Windows draait, kun je ook de alles-in-één installatie downloaden. Dan ben je met een paar klikken helemaal klaar. Download hem hier of hier voor een Pentium 4 of een AMD 64 processor, en hier of hier voor een AMD Athlon of een andere Pentium.

Meedoen is overigens vrijblijvend; je kunt er op ieder moment mee stoppen, en je zit nergens aan vast. Mocht je er niet uitkomen, dan kun je altijd om hulp vragen. Meer informatie over hoe je in contact kunt komen met de mensen van FOK!schaap staat ook in de FOK!wiki. Bovendien kun je natuurlijk terecht op het FOK!forum, of kun je je vragen hier stellen.