Jongeren: Pechtold beste politicus 2009

Alexander Pechtold is door jongeren uitgeroepen tot beste Politicus van het Jaar. Na een spannende race kreeg hij net iets meer stemmen dan Geert Wilders. Femke Halsema eindigt als derde. Dit blijkt uit onderzoek van Top-X , het jongerenpanel van EenVandaag, in samenwerking met Coolpolitics en FOK!. Er deden 2400 jongeren tussen 12 en 24 jaar mee. Geert Wilders werd gekozen tot slechtste politicus.

Pechtold populair
De deelnemers noemen de D66-leider omdat hij goed kan debatteren en ‘als enige politicus tegen Wilders ingaat’. Pechtold is vooral populair onder jongeren boven de 18 en universiteitsstudenten. Pechtold reageert enthousiast: ‘Wat leuk dat ik ben gekozen! Er wordt wel gezegd dat er een kloof is tussen jongeren en politiek, maar ze zijn volgens mij wél bezig met nieuws en politiek.”

Jongens kiezen Wilders
Bij jongeren onder de 18 jaar is Wilders favoriet. De politicus uit Venlo doet het ’t beste bij jongens en MBO’ers. De PVV-leider moet echter nodig zijn charmes inzetten: de helft van de meisjes verkiest Wilders als slechtste politicus. “Boe-roeper zonder concrete voorstellen”, aldus een deelneemster.

Sexy Thieme
Marianne Thieme heeft volgens zowel jongens als meisjes het meeste sex appeal. Maar gaat het om een avondje doorzakken in de kroeg, dan wordt Wilders bestempeld als beste ‘partner in crime’.  
Welk nieuws dit jaar is de respondenten het best bijgebleven? De inauguratie van Obama wordt het meest genoemd, daarna volgt de aanslag op de Koningin en het overlijden van popicoon Michael Jackson.  

De uitslag van het onderzoek is woensdag 9 december te zien bij het tv-programma EenVandaag. (Nederland 1, 18:15 uur)