FOK!nieuwsoverzicht week 14

 

 

Binnenlands nieuws
Minister Wouter Bos van Financiën heeft maandag een herenakkoord over matiging van de bonussen gesloten met de top van de Nederlandse financiële sector. Doel van het herenakkoord is het herstel van het vertrouwen van het publiek in de financiële sector. Die belooft nu zich te houden aan een "duurzaam en gematigd beloningsbeleid."

Afgelopen dinsdag stond Den Haag op z'n kop voor de Afghanistantop. Leiders uit de hele wereld, waaronder de Afghaanse president Karzai, kwamen naar Den Haag om over Afghanistan te praten. Keiharde toezeggingen voor grootschalige extra financiële hulp aan Afghanistan werden niet gedaan tijdens de top, maar de wereld laat Afghanistan niet zakken.

 

Woensdag was het 1 april. Traditioneel worden er vele grappen uitgehaald. Zelfs minister Donner haalde een grapje uit. Hij deed de Kamerleden een voorstel over de werktijden. Een aantal kabinetsleden ging direct op het voorstel in, maar Donner had hen dus bij de neus genomen.

Buurtcafé De Balk in Groningen mag gewoon biertjes blijven tappen in het opberghok, terwijl de klanten in het café een sigaret opsteken. Volgens minister Ab Klink (Volksgezondheid) kan deze creatieve oplossing om aan het rookverbod te voldoen door de beugel. De rechtbank in Breda bepaalde een dag later dat het rookverbod in kroegen zonder personeel niet gehandhaafd kan worden.

Internationaal nieuws
Internationaal waren de Arabische top in Doha, de NAVO-top in Straatsburg, de G20-top in Londen en de raketlancering in Noord-Korea in het nieuws.

De leiders van de Arabische landen waren bijeen in Doha, Qatar. Onder hen bevond zich ook de president van Sudan, Bashir. Bashir staat op de arrestatielijst van het Internationaal Strafhof. De leiders uit de Arabische wereld spraken echter unaniem hun steun uit voor Bashir. De Libische leider Moammar Gaddafi nam koning Abdullah van Saoedi Arabië flink op de korrel. Hij noemde de koning onder andere een "bondgenoot van de VS en een Brits product." Vervolgens liep hij boos weg.

De G20-top in Londen was volgens de Amerikaanse president Barack Obama "een keerpunt in de jacht op economisch herstel. De top in Londen was hoe dan ook historisch. Vanwege de enorme problemen waarmee we worden geconfronteerd en vanwege de tijdigheid en de omvang van ons antwoord", aldus Obama. "We hebben overeenstemming bereikt over ongekende stappen om de economische groei te herstellen en te voorkomen dat een crisis als deze ooit nog voorkomt. Daarnaast hebben we protectionisme, dat de crisis zou kunnen verdiepen, verworpen", stelde Obama. 

Tijdens de NAVO-top in Straatsburg vierden de NAVO-landen de terugkeer van Frankrijk in de internationale organisatie. Verder werd de nieuwe secretaris-generaal gekozen. De huidige premier van Denemarken, Anders Fogh Rasmussen, volgt Jaap de Hoop Scheffer op als hoogste baas van de NAVO.

Noord-Korea heeft vandaag een communicatiesatelliet gelanceerd. Landen als Zuid-Korea, Japan en de VS waren bang dat het communistische land een langeafstandsraket wilde testen.

Opmerkelijk en showbizznieuws
'Lolbroeken' hadden in de buurt van Winterswijk een Abrahampop op het spoor gezet. De machinist vreesde dat hij iemand had aangereden. Snel gearriveerde hulpdiensten stelden vast dat het om een pop ging. De politie kon de grap niet waarderen en zoekt de daders.
Een Chinees die zijn gebit reinigde met een schaar, slikte het scherpe voorwerp in toen hij in de lach schoot. Artsen hadden gelukkig voor de man niet lang nodig om de schaar weer te verwijderen.
In de Verenigde Staten zaagde een begrafenisondernemer de benen af van een lijk dat niet in de kist paste. Een ex-medewerker bracht deze beschuldiging naar buiten. De politie groef het lichaam op en deed een afschuwelijke ontdekking.

Vorige week was er nog blijdschap in huize Schuurman, deze week niets dan droevenis. Katja kreeg namelijk een miskraam.
Verder bereikte ons het nieuws dat Ex-K3'er Kathleen een carrière als schlagerzangeres begint. Madonna mag niet nog een weeskind uit Malawi adopteren. Dit bepaalde een rechtbank in het Afrikaanse land.

Economisch nieuws
De Amerikaanse minister van Financiën Timothy Geithner waarschuwde voor meer onheil. Volgens Geithner hebben 'sommige financiële instituten nog substantiële additionele overheidssteun nodig'. Gezien zijn uitlatingen lijkt het erop dat Geithner de belastingbetaler voorbereidt op meer offers.

De Nederlandse overheid heeft 81,4 miljard euro uitgegeven aan het redden van financiële instellingen. Bijna 44 miljard euro ging hiervan naar Fortis, het bedrijf dat 28 miljard euro verlies draaide in 2008.

Op donderdag verlaagt de Europese Centrale Bank de basisrente naar 1,25 procent. De ECB begon oktober vorig jaar, op het hoogtepunt van de financiële crisis, aan een serie renteverlagingen. In zes stappen is de rente met 2,5 procentpunt naar beneden gekomen.
Naast de renteverlaging van de ECB, dalen ook de spaarrentes steeds verder. Bijna alle banken hebben in de eerste drie maanden van dit jaar de rente op spaarrekeningen verlaagd. Vooral de rentes op spaardeposito's gingen omlaag. 

Overig nieuws
Deze week in het overige nieuws aandacht voor Media & Cultuur.

Omroepen Llink en BNN hadden voor 1 april genoeg betalende leden. Llink had minimaal 150.000 leden nodig om te kunnen blijven bestaan. BNN had 300.000 leden nodig om verzekerd te zijn van meer zendtijd.

Sony Pictures heeft bekendgemaakt dat er een derde Men in Black-film in de maak is. De eerste twee delen werden een groot succes en leverden 1 miljard dollar op. De schurk in de nieuwe Batman-film zal naar alle waarschijnlijkheid The Riddler zijn.

Deze week lekte een workprint uit van X-Men Origins: Wolverine. Filmmaatschappij Fox laat de FBI uitzoeken hoe de film kon uitlekken. Een columnist van Fox News werd ontslagen vanwege een recensie over deze film. Hij gaf toe de film op zijn computer te hebben bekeken en daarmee toont hij zich volgens Fox een voorstander van illegaal downloaden. 

Submitter:  Bron: FOK!