FOK!nieuwsoverzicht week 13

Header

 

Binnenlands nieuws
Nederlanders worden steeds ouder en ook steeds meer landgenoten halen de magische grens van 100 jaar . Momenteel leven er nog meer dan 1.600 100-jarigen in ons land.

Afgelopen maandag ontspoorde tussen Utrecht en Vleuten een goederentrein. De machinist heeft de ontsporing pas na vijf kilometer opgemerkt, hetgeen betekent dat het spoor over minstens dezelfde afstand flink beschadigd is. Treinreizigers van en richting Utrecht hebben de hele week last van forse vertragingen. In de loop van komende week, zo is de verwachting, zijn de reparatiewerkzaamheden weer achter de rug.

Het coalitieberaad over de te nemen maatregelen in verband met de recessie lijkt aan het begin van de week nog niet erg op te schieten. Op woensdag sluit de coalitie een akkoord , dat enkele uren later wordt gekraakt door de oppositie. Er is ondermeer besloten om de AOW-leeftijd gefaseerd te verhogen naar 67 jaar, de vliegtaks wordt weer afgeschaft en vanaf 2011 wordt er een pakket bezuinigingen ter waarde van vijf miljard euro doorgevoerd.

De volgende dag, op donderdag, vindt er een spoeddebat plaats in de Kamer over het crisisakkoord. CDA-fractievoorzitter Van Geel laat direct aan het begin blijken dat er aan het akkoord vrijwel niets meer veranderd kan worden. De voltallige PVV-fractie vertrekt daarop uit het debat, hetgeen hen op een hoop kritiek, maar ook begrip, komt te staan. De politieke peiling van Maurice de Hond wijst uit dat de PVV drie zetels wint naar aanleiding van het weglopen.

Energiebedrijf Nuon maakt bekend dat het gastarief vanaf 1 juli aanstaande met 25 procent daalt. Dit als gevolg van de lage olieprijs. Een dag later maken ook Eneco en Essent bekend met forse tariefverlagingen te komen per 1 juli. De bedrijven geven ook aan de energieprijs te laten zakken. De gemiddelde besparing voor een gezin is bij alle bedrijven rond 300 euro op jaarbasis.

Internationaal nieuws
Aan het begin van de week werd de wereld opgeschrikt door een tweetal vliegtuigongelukken. Zondag stortte een éénmotorig toestel neer in de Amerikaanse staat Montana. Bij dit ongeval kwamen zeventien personen om het leven, voornamelijk kinderen. Maandag crashte een vrachtvliegtuig van de firma FedEx op de luchthaven Narita bij Tokio. Na de crash ontstond een grote vuurzee. Zowel de piloot als de copiloot kwamen bij het ongeluk om het leven.

Bij Jakarta is vrijdag een dam gebroken. Om twee uur 's nachts (plaatselijke tijd) werden de bewoners van de buitenwijk Tangerang verrast door het wassende water. Meer dan 400 huizen staan blank. Vandaag meldde een officiële Indonesische bron dat er inmiddels 93 doden te betreuren waren en er nog meer dan honderd mensen worden vermist. Vele reddingswerkers zijn nog altijd op zoek naar de vermisten.

Nadat het nieuws vorige week beheerst werd door Josef Fritzl, was het deze week de beurt aan mensen die hier een voorbeeld aan hadden genomen. Vrijdag werd bekend gemaakt dat in Turijn een man gearresteerd is, die zijn dochter gedurende 25 jaar opgesloten en misbruikt zou hebben. Ook zijn zoon is gearresteerd, hij zou een voorbeeld aan zijn vader genomen hebben en zijn eigen dochters in de leeftijd van zes tot twintig jaar verkracht hebben. Ook in Colombia heeft een man zijn dochter gedurende zo'n 25 jaar misbruikt. Het misbruik begon toen zijn vrouw was overleden. De man ontkent dat hij iets verkeerd heeft gedaan, naar eigen zeggen stemde het meisje er zelf mee in om seks met hem te hebben.

Opmerkelijk en showbizznieuws
Niet alleen domme dieven komen vaak voor in het opmerkelijke nieuws, ook jongeren kunnen er wat van. Zo was er een jongen in Engeland die besloot een penis van 18 meter op het dak van zijn ouderlijk huis te schilderen. Een jongen van dertien uit Bulgarije dacht dat hij het tv-programma Fear Factor na kon spelen. Helaas verhing hij zich hierbij aan een klimrek. Verder bleek dat scholieren van het Berlijnse John Lennon-gymnasium niet van uitslapen houden. De oudste leerlingen wilden daar zelfs een uur eerder met de lessen beginnen. Maar er was meer opmerkelijk nieuws.

Een Amerikaanse hoer had geen zin in een rustig avondje. Ze besloot zelf op zoek te gaan naar klanten en trapte de deur in van een appartement, om de daar aanwezige mannen haar diensten aan te bieden. In Duitsland was er dan nog een man die bang was dat er gerotzooid was met de pinautomaat. Hij trok de kaartlezer, waar niets mis mee was, van de muur en overhandigde deze aan een bankmedewerker.

In Showbizzland was er deze week een boel babynieuws. Katja Schuurman is zwanger, evenals haar zus Birgit en Sophie Hilbrand. Zangeres Jacqueline Govaert van Krezip is bevallen van zoon Billie. Verder was er nog de pijnlijke aanvaring met een kamerplant van de toetsenist van Bløf. Hierdoor kan de Zeeuwse band een tijdje niet optreden.

Economisch nieuws
De economische recessie blijft onverminderd toeslaan. De Duitse economie kan dit jaar met maar liefst zeven procent krimpen. Met dit negatieve nieuws komt de op een na grootste bank van het land, de Commerzbank. Cijfers over de Amerikaanse economie in het vierde kwartaal van 2008 liegen er ook niet om: 6,3 procent krimp. Het is de sterkste daling sinds 1982 en wordt voor een belangrijk deel veroorzaakt door de consumentenuitgaven. Ook het Verenigd Koninkrijk heeft het moeilijk en doet mogelijk een beroep op het Internationaal Monetair Fonds. De economie laat de sterkste krimp zien sinds 1980.

Rusland en China willen van de dollar af als internationale reservemunt. Rusland stelt voor om de eigen munt, de Russische Roebel, de Chinese yuan en goud toe te voegen aan de Special Drawing Right. De SDR kan dan de dollar vervangen als reservemunt. China stelt voor om de fictieve munt de bancor als reservemunt te nemen. Leiders van de G20 hebben echter besloten dat de dollar voorlopig de internationale reservemunt blijft.

Overig nieuws
Deze week onder het kopje 'overig nieuws' aandacht voor het sportnieuws van afgelopen week.

We beginnen dit overzicht met eigen nieuws. Vandaag is de eerste Grand Prix in de Formule 1 weer gereden. FOK!sport heeft komt dit jaar met de F1-voorspeller. Uiterlijk op donderdag 23.59 uur voor een Grand Prix-weekend kunnen er een aantal voorspellingen worden gedaan. Hoe het precies werkt, lees je hier. De eerste GP van het seizoen werd traditiegetrouw verreden op het circuit in Melbourne, Australië. Jenson Button wist de race namens het nieuwe team Brawn GP te winnen.

De Belgische tennisster Kim Clijsters maakt binnenkort haar rentree. Clijsters stopte twee jaar geleden met tennissen en beviel in de tussentijd van haar eerste kind. Het bloed kruipt waar het niet gaan kan en dus begint Clijsters weer te tennissen.

De KVNB mag van de rechter tickets blokkeren die zijn doorverkocht door bijvoorbeeld ticketbureau's. Zo'n 850 mensen konden daardoor gisterenavond de WK-kwalificatiewedstrijd tussen Nederland en Schotland niet bijwonen. Nederland won de wedstrijd gisteren met 3-0 en doet daarmee goede zaken in aanloop naar het WK volgend jaar in Zuid-Afrika.

Tot slot maakten Foppe de Haan en Evert ten Napel deze week bekend te stoppen als trainer en commentator.