FOK!nieuwsoverzicht week 12

Binnenlands nieuws
De laatste tijd is agressie en geweld tegen buschauffeurs vaak in het nieuws. FNV Bondgenoten heeft een meldpunt voor agressie tegen buschauffeurs ingesteld. Afgelopen week zijn er honderden klachten bij de bond binnengekomen. Het meldpunt maakt deel uit van een actie om de veiligheid op bussen te verbeteren. 

Deze week was er ook veel te doen rondom de 'terroristen' die waren opgepakt na de bommelding vorige week in Amsterdam. De weer vrijgelaten personen, die allen tot één familie behoren, vragen om excuses van politie en justitie. Cohen laat weten dat de gemeente Amsterdam de nazorg op zich neemt. Hij wil zo snel mogelijk in contact komen met de familie, maar hij zal niet zijn excuses aanbieden, omdat hij van mening is dat er niets verkeerds is gedaan.

Sinds twee weken onderhandelen de coalitiepartijen CDA, PvdA en ChristenUnie over de te nemen maatregelen vanwege de economische recessie. De partijen zijn het niet geheel eens over de hoogte van de bezuinigingen en ook wanneer deze moeten plaatsvinden is onderdeel van de discussie. CDA en ChristenUnie willen vanaf 2011 bezuinigingen doorvoeren, maar de PvdA wil dit niet eerder doen dan in 2012. Na het weekend gaan de onderhandelingen, die vanaf donderdag al stilliggen, verder. Er is tot nu toe overeenstemming bereikt over een pakket van investeringsmaatregelen ter waarde van vijf miljard euro. Ook zijn de partijen het eens over het verhogen van de AOW-leeftijd naar 67 jaar.

Internationaal nieuws
Het buitenlandse nieuws werd deze week beheerst door Josef Fritzl. De Oostenrijker heeft na het bekijken van de getuigenis van zijn dochter een volledige bekentenis afgelegd en alle aanklachten bekend. Eerder bekende hij alleen verkrachting en incest, daar komt nu onder meer moord bij. Een dag later volgt het vonnis; Fritzl krijgt levenslang en tbs met dwangverpleging.

Verder werd de wereld opgeschrikt door een aantal familiedrama's. In Duitsland schiet een man zijn vrouw en zoon dood en verwondt drie anderen. Daarna pleegt hij zelfmoord. Een dag later vindt er nog een familiedrama plaats in Duitsland. Een moeder berooft haar twee kinderen van het leven.

Opmerkelijk en showbizznieuws
Domme dieven duiken geregeld op in het opmerkelijke nieuws, zo ook deze week. Zo brak een man in de Amerikaanse staat Wisconsin in bij een taekwondoleraar en liet een andere inbreker aan de bewoners weten dat hij er was. Ook bekende een man op zijn sterfbed een moord, om daarna niet te overlijden.

In showbizzland gebeurde ook weer een en ander. Madonna wil nog een kind uit Malawi adopteren, Joop Braakhekke klaagt vinden.nl aan, Brad Pitt belazert Angelina met de nanny en actrice Natasha Richardson overlijdt na een ongeluk.

Economisch nieuws
Het economisch nieuws staat de laatste maanden centraal in alle media. De kredietcrisis heeft inmiddels overal toegeslagen, maar Ben Bernanke, de voorzitter van de Fed, zegt dat de eerste tekenen van herstel alweer zichtbaar zijn. Het IMF zegt een paar dagen later dat de wereldeconomie voor het eerst in zestig jaar zal krimpen.
De VS pompt opnieuw honderden miljarden in de economie en wil dat Europa hetzelfde doet. Voorlopig doet Europa dat niet. Het Centraal Bureau voor de Statistiek meldt afgelopen vrijdag de de prijzen van koopwoningen met een half procent zijn gedaald in februari ten opzichte van een jaar eerder.

Overig nieuws
Wetenschappers hebben een crème ontwikkeld die lijkt op het vettige laagje dat baby's bij de geboorte op hun huid hebben. Di-Rect kondigt aan te stoppen en hun laatste concert is binnen de korste keren uitverkocht. Het medische nieuws bestaat onder meer uit Britse wetenschappers die waarschuwen voor de gevaren van spaarlampen en minister Klink geeft het startsein voor het maken van digitale borstfoto's die kanker eerder moeten opsporen. Tot slot bestaat het World Wide Web deze week twintig jaar en wordt het duidelijk dat de registratie van spijbelaars faalt.