[Trailer & Prijsvraag] Gran Torino

Vanaf komende donderdag zal in de bioscopen de nieuwe film van Clint Eastwood gaan draaien, Gran Torino! FOK! geeft je de mogelijkheid om deze film in de bioscoop te bekijken!

Het leven van de gepensioneerde monteur Walt Kowalski bestaat uit doe-het-zelven, bier drinken en de maandelijkse knipbeurt bij de kapper. Hij is een verbitterde veteraan van de Koreaanse oorlog die zijn M-1-geweer nog altijd schoonmaakt en in de aanslag houdt. En behalve zijn hond Daisy vertrouwt hij niemand genoeg om zijn zonden tegen op te biechten.

Zijn buren zijn allemaal verhuisd of overleden. De nieuwe buren zijn immigranten uit Hmong waar hij een gruwelijke hekel aan heeft. Hij haat zo'n beetje alles wat hij ziet – de overhangende dakranden, het te lange gras in de tuintjes en de buitenlandse gezichten die hem omringen: de doelloze bendes van Hmong, Latijns-Amerikaanse en zwarte tieners die allemaal denken dat de buurt van hen is, plus zijn kinderen die van hem vervreemd zijn. Walt zit eigenlijk te wachten op het einde van zijn leven.

Totdat iemand 's nachts probeert zijn Gran Torino te stelen. De auto glimt nog even mooi als op de dag dat Walt hem decennia geleden zelf van de montagelijn haalde. De poging tot diefstal brengt de verlegen tiener Thao (Bee Vang) in zijn leven. Deze buurjongen wordt onder druk gezet door Hmong-bendeleden om de auto te jatten.

 

Maar omdat Walt zowel de roof als de bende tegenhoudt, wordt hij tegen zijn zin de held van de buurt – vooral voor Thao’s moeder en oudere zus Sue (Ahney Her), die erop aandringen dat Thao voor Walt gaat werken om het goed te maken. Hoewel hij aanvankelijk niets met deze mensen te maken wil hebben, stemt Walt uiteindelijk toe en laat hij de jongen de buurt opknappen. Dankzij de onstuitbare vriendelijkheid van Thao en zijn familie leert Walt uiteindelijk meer over zijn buren. En over zichzelf. Deze mensen – provinciale vluchtelingen van een wreed verleden – hebben meer gemeen met Walt dan hij met zijn eigen familie heeft. Een onwaarschijnlijke vriendschap vormt zich, die hun leven zal veranderen.

En jij kan kaarten winnen voor de film! Kijk hier voor de prijsvraag.