FOK!: Aankondiging database-onderhoud

Icoon SitenewsMorgenavond, zaterdag 23 september tussen 19.00 uur en 20.00 uur wordt begonnen met database-onderhoud aan de database-server van FOK!. Dit betekent dat alle subsites offline gaan, waaronder de FOK!frontpage.

Het database-onderhoud is een langdurig proces dat uren gaat duren. Je kunt er dus op rekenen dat als we beginnen met de downtime, je een DVD-marathon mag beginnen, het uitgaansleven in kunt duiken of gewoon kunt gaan slapen, want er wordt die dag niet meer geFOK!t.

Onderhoud
Naast diverse softwarematige wijzigingen, updates en upgrades houden we ook de hardware waar FOK! op draait scherp in de gaten. Zo groeit de site, inclusief useraantallen en pageviews, steeds verder, en wordt het uiteindelijk nodig deze groei te ondersteunen met een betere samenstelling van servers.

Qua webservers zitten we voorlopig wel even goed. We hebben een klein legertje dat geen moeite lijkt te hebben met het serveren van de diverse pagina's, en dat de komende tijd de groei zeker nog aan kan. De databases draaien nu echter op een server die het niet altijd even goed trekt. Dit houdt in dat we de komende tijd een aantal wijzigingen in de database-opzet gaan doorvoeren, en morgenavond begint daarvan de eerste stap.

We hebben de bedoeling de diverse databases waar FOK! op draait uiteindelijk over een aantal servers te gaan verdelen. Een eerste stap hierin is de ingebruikname van een tweede database-server. Niet als aanvulling, maar in eerste instantie als vervanging van de huidige, Dane. Omdat de configuratie van deze nieuwe server, die de naam Anduril draagt, beter is dan de huidige, gaat de huidige uiteindelijk de nieuwe ondersteunen, in plaats van andersom.

Morgenavond zullen we dan ook de sites offline halen, om de data van Dane over te zetten naar Anduril. Dit houdt in: het maken van backups, het opnieuw inlezen hiervan, het configureren van de juiste accounts en het stuk voor stuk weer up brengen van de websites.