FOK!development is niets zonder jou

Dagelijks is achter de schermen een handjevol developers bezig FOK! steeds een stukje beter te maken. Je ziet er niet altijd evenveel van, maar dagelijks wordt er gebouwd, gerepareerd en onderling gedicussieerd over coole nieuwe dingen om in FOK! in te bouwen. Da's leuk om te weten, maar als FOK!ker merk je er eigenlijk niet zoveel van.

Om die reden zijn we onlangs begonnen een plek in te richten waar de geïnteresseerde FOK!ker een beetje mee kan spieken met de developers. Developer Central is een verzamelplek voor development nieuws, tips voor gebruikers en de weblogs van developers. Je kunt er lezen wat er achter de achterste schermen gebeurt en, als je wilt, een reactie achterlaten. De site is momenteel nog relatief leeg, maar de komende tijd willen we deze gaan vullen met informatie voor de wat meer in FOK!development geïnteresseerde gebruiker. Zo zullen de developers op hun weblogs regelmatig meldingen maken van aanpassingen aan de site, inclusief een stukje uitleg.

RFD verandert van naam
Tegelijk met de opening van deze site gaat het subforum 'Replique en Frontpage Development' van naam en karakter veranderen. Met de ingebruikname van Replique en de nieuwe frontpage, in maart vorig jaar, hebben we dit forum geopend om snel de bugs te kunnen inventariseren. Besloten is toen om het forum ook na de eerste aanloopperiode open te houden, zodat ideeën en fouten eenvoudig bij elkaar verzameld konden worden.

De frontpage en het forum zijn echter niet de enige onderdelen die aan vernieuwing doen. Daarnaast geeft de naam van het forum niet duidelijk genoeg aan dat dat het forum bedoeld is voor bugs en feature requests. Tenslotte is het forum eigenlijk een soort tweede Feedback forum geworden, maar dan gericht op een specifiek onderwerp.

Om wat meer duidelijkheid te scheppen in het forum, voor zowel users als developers, veranderen we daarom de naam van RFD in 'FOK!features, bugs en development'. Het forum wordt daarmee een veredelde bugtracker in forumvorm (wat het in principe al leek te zijn), waar we op een overzichtelijke manier een archief van bugs en feature requests willen gaan vormen. Het posten in het forum gaat daarmee ook lichtelijk veranderen. Topics worden bugreports of feature requests. We zullen strenger gaan letten op het aanwezig zijn van tags in de titel, en topics zullen worden gesloten als de melding in een voor developers toegankelijk intern systeem is genoteerd. Daarnaast zijn discussies over development natuurlijk nog steeds meer dan welkom, maar de nadruk zal op de bugreports en feature requests liggen. Het forum wordt daarmee wat zakelijker, wellicht saaier, maar we gaan er van uit dat het prettiger werkt voor het doel van het forum.

Het bijhouden van bugs zal in de nabije toekomst gaan gebeuren door middel van een 'echte' bugtracker, die toegankelijk wordt voor iedereen. Hierin zal door development de inhoud worden bijgehouden, en kun je je eigen meldingen opzoeken en de status ervan bekijken.

Al met al hopen we met deze veranderingen de communicatie tussen de developers en gebruikers in de goede richting te schoppen, waardoor FOK!, met jouw hulp, alleen maar beter wordt.