Grote serverupgrade zondag 13 maart 2005

FOK! is een dynamische site met veel bezoekers en veel actieve gebruikers. Met ruim 110.000 gebruikers die een account op FOK! hebben betekent dat dat we veel van onze servers mogen eisen. Helaas hebben vooral de die-hards kunnen merken dat het forum niet optimaal loopt. Het is vaker traag dan lekker snel, en zelfs als het snel is zijn we nog niet tevreden.

Hiervoor zijn geen directe oorzaken aan te wijzen. Het probleem ligt feitelijk ergens in de zone tussen de configuratie van de hardware en de programmastructuur van de forumsoftware. Op stabiele hardware zal het echter een stuk beter lukken de problemen te localiseren en eraan te werken. Om deze problematiek beter aan te kunnen pakken is enige tijd geleden besloten de webserver waar het forum nu op draait op termijn te gaan vervangen. Dat zal deze week gebeuren.

We zullen, naast het forum, ook de frontpage van nieuwe hardware voorzien. Voor beide sites geldt dat ze hun huidige server gedag gaan zeggen en gaan draaien op gloednieuwe Dell PowerEdge 1425 webservers. Voor FP en forum worden 4 van deze bakken ingezet, wat betekent dat ze beiden twee snelwerkende machines onder hun kont krijgen. Dit is niet direct noodzakelijk, maar verzekert ons van een stabielere toekomst, bijvoorbeeld voor situaties waarin 'hot news' zoals rampen en belangrijke gebeurtenissen de frontpage en het nieuwsforum tot grote drukte doet stijgen.

Aanstaande zondag, dan is het 13 maart, zullen we de vier genoemde servers in de serverruimte van TrueServer te Amsterdam gaan plaatsen. We verhuizen die dag ook van fysieke locatie, omdat de groei van ons serverpark ervoor zorgt dat we uit ons huidige serverrack gegroeid zijn. TrueServer heeft voor ons een rack klaarstaan met tweemaal de capaciteit die we nu tot onze beschikking hebben.

In dat rack komen, naast de servers voor frontpage en forum, nog twee nieuwe servers te hangen. Eťn ervan is een webserver, exact gelijk aan de eerdere vier. De laatste, zesde server, is een Dell PowerEdge 2850, die we in gaan zetten als database server.

Update
Tijdstip van beginnen
Als alles goed gaat beginnen we tussen half elf en elf uur met de werkzaamheden, dus rond die tijd of kort erna gaat FOK! plat. De verwachting is dat we in de loop van de middag weer online zijn.

FOK!radio downtime special
Zoals bij elke grote downtime, is ook FOK!radio aanstaande zondag aanwezig voor een downtime special. Via de stream op ActionRadio.nl houden we je op de hoogte van de ontwikkelingen in de serverruimte. Tijdens die uitzending dient de radio natuurlijk als afkickplek van verslaafde FOK!kers. Wil je zondag iets op de radio doen? Even babbelen over je FOK!verslaving, of vragen stellen over de serverplaatsing, mail dan even naar radio@fok.nl of gooi je Skype aan tijdens de uitzending. Zet je wekker, want de uitzending begint om 10.00 's ochtends. Meer over FOK!radio vind je op ActionRadio.nl