iPhone 14 Pro Max

Pheno

Het nieuwe vlaggenschip van Apple is al een maand of wat uit, het is dus tijd om onze ervaringen met de iPhone 14 Pro Max te delen. De prijs is in ieder geval een duidelijk minpunt, 2000 euro voor de allerduurste variant is natuurlijk erg duur, ook als we niet in een energiecrisis zouden hebben gezeten.

Met Dynamic Island wil Apple de notch ombuigen van een lelijk nutteloos ding naar een functioneel deel van de iPhone. De notch is op de iPhone 14 Pro Max nu een plek geworden waar waarschuwingen, meldingen en activiteiten verschijnen. Waarschuwingen en systeemmeldingen onderbreken de app die je op dat moment gebruikt niet, en het is gemakkelijk om meer informatie te krijgen over wat er op de achtergrond gebeurt. Dynamic Island zorgt er ook voor dat live-activiteiten zoals muziek luisteren altijd te bedienen zijn, want de bedieningsknoppen verschijnen dan in de notch.

iPhone 14 Pro Max (Foto: Apple Inc.)

Superhandig, hoor ik je denken, maar in de praktijk gebruik ik het nog (te) weinig. Het komt vooral door Siri, die me bijvoorbeeld dezelfde muziek ook kan laten besturen zonder dat ik überhaupt naar het scherm hoef te kijken. Het helpt ook niet dat de software niet klaar is voor andere ontwikkelaars. Later dit jaar komt de Live Activities API beschikbaar en dan verwacht ik heel wat meer integratie met Dynamic Island. Apple geeft zelf als voorbeelden live sportstanden, timers voor Uber of besteld eten of fitness workouts. Voor nu is het vooral systeem applicaties en muziek waar je de feature in actie ziet.

Voor Android-gebruikers al een en hele tijd niet nieuw, maar ik als Apple-gebruiker moet nog erg wennen aan het Always On van de iPhone 14 Pro Max. Ik heb het voor twee weken eens aangekeken, maar ik blijf denken dat er een notificatie of ander berichtje op me wacht als ik iets op mijn scherm zie. Op oude iPhones was het scherm uit en lichtte het op bij een bericht, vandaar. Ik moest ook wel even opzoeken hoe het gedimde scherm uit te zetten voor ik ging slapen, maar Sleep Focus of domweg met het scherm naar beneden op je nachtkastje leggen is voldoende. Het fijne van deze Always On is dat er veel aanpassingen mogelijk zijn. Naast de tijd kun je er widgets bijzetten om toch meer te zien. Het is wel zo dat die widgets alleen in een bepaald gebied gezet mogen worden, dus helemaal vrij ben je niet.

iPhone 14 Pro Max (Foto: Apple Inc.)

De main camera van de iPhone 14 Pro Max heeft een upgrade gekregen: het is nu 48MP. De ultra wide en telephoto zijn 12MP. Voor de wat meer veeleisende fotograaf is het ook fijn dat je kunt kiezen om in RAW te schieten. Standaard zal de main camera terugschalen naar een kleiner 12MP-formaat, maar dan met veel informatie over wat te doen met de te schalen pixels, want het heeft informatie van 4 pixels om te verwerken naar 1 pixel. Een irritant gegeven is dat de camera’s op de achterkant een nog groter vlak gebruiken, want ze zijn iets groter. Je mag dus een nieuw hoesje halen, want het ‘camera’-gat in je bestaande hoesje is niet groot genoeg.

Wil je bijvoorbeeld je foto’s of een serie bekijken op je iPhone 14 Pro Max dan is het goed om te weten dat het Super Retina XDR-scherm erg helder is. Met een helderheid tot 1,600 nits met HDR content en 2,000 nits met gewone content kun je ook buiten een stuk fijner naar je scherm kijken. Net zoals vorig jaar kan het scherm tot 120hz refreshen. Om batterij te sparen zal het wel kijken of het nodig is, bij statische content zal het een stuk minder snel verversen. De batterijduur is dan ook erg goed, ondanks de releaseproblemen die duidelijk met de net uitgebrachte iOS16 te maken hebben gehad.

Apple heeft misschien de snelste telefoon gemaakt met zijn A16 Bionic-chip, maar ik geil niet zo op theoretische benchmarks. Wat kun je er mee als eindgebruiker? Het Always On, het aansturen van de 48MP-camera en het vloeiende scherm is waar ik merk dat dit een supersnelle smartphone is. De batterij is zelf kleiner dan vorig jaar, maar door softwarematig allerlei trucjes heb je een extra lange batterijduur. Deze was zeker in het begin niet zo heel denderend, maar iOS16 wordt al een stuk beter door de updates.

iPhone 14 Pro Max (Foto: Apple Inc.)

Voor de veiligheid van mensen zijn er nog snufjes als crash-detection toegevoegd. Deze heb ik niet getest: mijn auto in de prak rijden ging me wat te ver. Dedication -1 voor mij. Al kun je ook in een achtbaan zitten, sommige rides triggerden ook crash detection. Apple heeft de mogelijkheid om specifieke locaties uit te zetten, dus ook dit 'probleem' is ondertussen getackeld. Een functie waarvan je hoopt dat je die niet nodig hebt, maar die wel levensreddend kan zijn.

Voor wie is de iPhone 14 Pro Max? Niet voor de mensen die nog werken met de iPhone 13-variant. Daar zijn de verschillen echt te klein voor en de prijs veel te hoog. Loop je nog wat generaties achter dan ga je een flinke sprong zien. Hoe dan ook, de iPhone 14 Pro Max is een mooi apparaat waar je vele jaren plezier van gaat hebben. Het heeft wel een flinke prijskaart, de vanafprijs is 1479 euro. Voor een apparaat waarop voor sommige mensen hun hele leven afspeelt is dat waarschijnlijk geen probleem.