Saints Row

Pheno

Remasters, reboots, meestal is het een cash-grab. Bij Saints Row snap ik de nood om een reboot prima. Van superheld naar president, naar de hel en in de ruimte, de serie was al overal geweest, het ene deel nog gekker dan het andere. Alleen een multiversum zou nog hebben gekund, maar of de serie daar beter van was geworden? Saints Row krijgt dus een reboot. Nieuw verhaal met nieuwe personages in een nieuwe omgeving.

Saints Row speelt zich af in het fictieve Santo Ileso, een gebied dat nog het meest lijkt op het Amerikaanse zuidwesten. Santo Ileso bestaat uit negen districten die elk een eigen uitstraling, thema’s en bewoners hebben. Zo is er Rancho Providencia: een ruigere, verweerde omgeving waar de Panteros-bende zich thuis voelt. De wijk El Dorado is de uitgaanswijk met kleurrijke en verlichte nachtelijke displays die strijden om aandacht. Het rijke Monte Vista biedt dan weer grote huizen, zwembaden en feesten. Elke omgeving biedt weer andere soort klusjes om geld te verdienen. In het financiële district zijn er hoge gebouwen, waar je van af kunt met je wingsuit om zo ergens binnen te komen of gewoon om files te mijden. Zoals we gewend zijn van de franchise: de stad is een grote sandbox waar je als Saint los in kunt gaan.

Saints Row - City Skyline (Foto: Deep Silver)

Er is alleen wel een probleem met deze reboot, omdat alles weer terug bij af is, mis je toch wat echt over-the-top momenten zoals je die hebt meegemaakt in een eerder deel. De superkrachten zijn de deur uit, en dit keer is mijn favoriete wapen uit vorige delen, de dildo, ook nergens te bekennen. Natuurlijk kun je genoeg andere dingen doen, maak je niet al te veel zorgen. Chaos is zo gemaakt, maar niet meer zo over-the-top als in de laatste delen. En dat is wel jammer, mijn favoriete deel blijft toch Saints Row 3 als het gaat om epische over-the-top momenten.

Over het verhaal kunnen we kort zijn: je begint een misdaadsyndicaat en je zult allerlei klusjes kunnen aanpakken om geld te verdienen. En dat gaat natuurlijk niet met huis-aan-huis collectes, maar met misdaad. Naarmate je verder komt in het verhaal van Saints Row en je bende in Santo Ileso steeds groter wordt, komen er steeds meer criminele ondernemingen beschikbaar om te kopen. Het kopen van een van deze bedrijven en het voltooien van de bijbehorende reeks missies levert nog meer cashflow op. En met cash koop je of andere louche bedrijven, wapens, auto’s of natuurlijk kleding.

Want waar Saints Row nog meer in uitblinkt dan ooit te voren is customization. Je kunt je personage van alles aanmeten, niet alleen qua kleding maar ook qua lichaam. Wil je een bionische linkerarm? Kan. Je kunt ook aangeven hoe je personage naakt eruit zou zien, met heel wat verschillende censuurstickers. Er zijn maar weinig games waar je zo uitgebreid bezig kunt zijn. Ik kan alleen De Sims 4 bedenken. Er zullen vast mensen al met gemak een uur aan het aanpassen zijn om hun personage te maken.

Saints Row - Tank Battle (Foto: Deep Silver)

Je hoeft niet alle ondernemingen te kopen om het verhaal uit te spelen, maar zo ongeveer de helft heb je wel nodig. Sommige van die bedrijven zijn leuk, zoals de voor de serie bekende Insurance Fraud, waarbij je als een debiel tegen alles aan moet rennen om je te verwonden om zo je zorgverzekering op te lichten. Andere zijn dan weer gewoon saai, zoals het bedrijf dat chemisch afval illegaal vervoert. Daar moet je meer dan tien ritten met een uiterst langzame truck uitvoeren. Gaap. En bij weer andere begrijp ik gewoon niet waarom de ontwikkelaars een bepaalde keuze hebben gemaakt. Zo kun je uiteindelijk berovingen vrijspelen. Dan zou je denken dat je die zelf uitvoert. Maar nee, je moet de beveiliging in kaart brengen en je zit in de vluchtauto te wachten tot je bendeleden het gebouw weer uitrennen. Waarom mag ik die bank zelf niet beroven?

Saints Row bevat op de current-gen en pc meer verkeer, meer voetgangers, kortom de stad is drukker. En dat betekent meer mogelijkheden tot chaos. Maar daar blijft het helaas bij. Ga je inzoomen op de NPC’s dan zie je dat ze daar trucjes hebben uitgehaald. Soms zie je ze bijna robot-achtig bewegen door een lagere framerate voor alleen die mensen. Zo ook bij de special moves die je doet, soms lijkt het alsof je in de lucht slaat, maar gaat de tegenstander wel in de raak animatie en dat ziet er erg matig uit. Ik had toch wat meer verwacht van een game die nu op een twee jaar nieuwe generatie  consoles draait. Er zullen vast patches verschijnen, maar waarom ze vaak voorkomende glitches niet bij hun eigen testafdeling hebben gezien ontgaat me.

De reboot van Saints Row zorgt er weer voor dat je niet al te overpowered chaos kunt creëren in een nieuwe omgeving. De customization van je personage die je door de hele game kunt blijven aanpassen is enorm uitgebreid. Helaas is dat voor de missies juist minder. Bepaalde missiekeuzes snap ik gewoonweg niet, sommige misdaadmissies zijn leuk, andere zijn weer tenenkrommend. Waarom zou ik als chauffeur in de vluchtauto moeten blijven zitten terwijl ik een roofoverval zou kunnen plegen? Technische problemen zijn er ook, vooral grafische glitches door praktijken zoals andere npc’s met tragere framerates laten bewegen. Saints Row gaat terug naar de realistischere roots, maar laat daar wel wat steken vallen. Saints Row 3 blijft mijn favoriet, daar gaat deze reboot niets aan veranderen.

Gespeeld op Xbox Series X, ook vekrijgbaar voor Xbox One, PlayStation 5, PlayStation 4 en pc.