Sicario: Day of the Soldado

louser

In 2015 wist de actiethriller Sicario veel indruk te maken, en is misschien wel één van de beste films van dat jaar te noemen. Vooral de sterke regie van Denis Villeneuve (Arrival, Blade Runner 2049), een goed realistisch verhaal en het indrukwekkende acteerwerk van Emily Blunt, Josh Brolin en Benicio del Toro maakten de succesformule compleet. De verwachtingen voor de opvolger, het onlangs verschenen Sicario: Day of the Soldado, waren dan ook hooggespannen. Kan het vervolg de verwachtingen waarmaken, zelfs zonder gevierd regisseur Villeneuve en steractrice Emily Blunt? FOK! zocht het voor je uit.

In Sicario: Day of the Soldado zijn de drugskartels aan de Mexicaans-Amerikaanse grens machtiger dan ooit. De drugsoorlog kent geen regels en de kartels smokkelen nu ook terroristen de grens van de VS over. Agent Matt Graver (Josh Brolin) schakelt de mysterieuze Alejandro (Benicio Del Toro), wiens familie is vermoord door een drugsbaron, in om de strijd op schandalige wijze te laten escaleren. Om het conflict op scherp te zetten kidnapt Alejandro de dochter (Isabela Moner) van deze schurk. Maar wanneer het meisje als ‘collateral damage’ wordt gezien komt haar lot tussen twee mannen in te staan die alles waar ze voor vechten in twijfel trekken.

De film begint ijzersterk. In deze indrukwekkende, haast documentaire-achtige scènes wordt de angst van elke Amerikaan werkelijkheid: islamitische zelfmoord-terroristen die aanslagen plegen binnen de Verenigde Staten. De link met de Mexicaanse drugskartels is snel gelegd, want naar alle waarschijnlijkheid hebben de kartels deze terroristen binnengesmokkeld. Door dit opzwepende begin wordt de grimmige toon al gelijk gezet, wat veel goeds voorspelt voor de rest van de film; want in verloop van de film wordt duidelijk dat dit vervolg veel duisterder is dan het origineel. Niets is wat het lijkt, en de drugshandel wordt met geweld bestreden. Hoewel de thriller prima fungeert als een vermakelijke actiefilm die kijkers zeker niet zal vervelen, weet Sicario: Day of the Soldado jammer genoeg niet uit de schaduw te treden van zijn voorganger.

sicario day of the soldado

Helaas verdwijnt het verhaal waarmee de film zo sterk wordt opgezet al snel naar de achtergrond. Ook de verschillende personages die hun intrede maken – zoals de dochter van de Mexicaanse drugbaron en een tiener die overstag gaat om voor een drugskartel te werken – worden niet verder uitgediept. Aangezien deze personages wel een sleutelrol hebben, is dit zeker een gemiste kans voor de talentvolle scenarist Taylor Sheridan (Sicario, Hell or High Water, Wind River). Het is dan ook erg jammer dat Sheridan niet het niveau weet te behalen van het script dat hij schreef voor Sicario.

Sicario: Day of the Soldado is desondanks nog steeds een erg vermakelijke actiethriller die het zeker waard is om te bekijken. Josh Brolin en Benicio del Toro zijn een genot om naar te kijken in de rollen van CIA-frontman en Colombiaanse huurmoordenaar die hen op het lijf zijn geschreven. Daarbij optellend de prachtige intense muzikale begeleiding van celliste Hildur Guðnadóttir (Mary Magdalene) zorgt ervoor dat we nog lang niet uitgekeken zijn op de Sicario-franchise. En gelukkig maar, want scenarist Taylor Sheridan is al bezig met het schrijven van derde deel, waar naar verluidt Emily Blunt ook weer in zal schitteren.