Final Fantasy XV: Royal Pack

Pheno

Twee jaar na de oorspronkelijke release komt uitgever Square Enix met de Royal Edition van Final Fantasy XV. In deze review gaan we ons vooral focussen op de nieuwe content. Voor onze mening over de basisgame verwijs ik graag door naar de review van twee jaar geleden.

Final Fantasy XV: Royal Edition bevat alle DLC die er ondertussen is uitgekomen en nog wat meer. Een klein nadeel: de makers hebben al aangegeven door te gaan met DLC tot in ieder geval 2019, dus we verwachten nog wel een completere editie rond die tijd. Mocht je de game en alle eerder DLC al hebben: niet getreurd, alle nieuwe content is ook los verkrijgbaar door middel van het Royal Pack.

Het Royal Pack bevat de volgende content:

  • Insomnia City Ruins
  • First-Person View
  • Armiger Unleashed
  • Royal Vessel
  • Regalia Type-D uitbreidingen
  • Meer achievements/trophies

Wat te verwachten viel is er dan eindelijk. De Insomnia City Ruins is er nu als volwaardige map in plaats van een lineair pad naar het einde van het verhaal toe. Nu krijg je de mogelijkheid te vechten tegen bazen als Cerberus, Omega en The Rulers of Yore. Deze bazen laten je tenminste werken voor de overwinning. Denk aan moeilijkheidsgraad aan en gevecht als die tegen Yojimbo in de oorspronkelijke game. Deze gasten zijn nog eens moelijker, dus tof als je de game nog eens wil opstarten en voor een uitdaging wil staan. De kaart is dit keer groter, dus er zijn ook zijmissies en allerlei verwijzingen naar andere gedeeltes van het spel of eerder DLC te vinden. Eerlijk gezegd: zoals het had moeten zijn in de basisgame.

Final Fantasy XV: Royal Edition - Rulers of Yore (Foto: Square Enix)

De first-person-view in Final Fantasy XV: Royal Edition is een leuke extra, maar niet voor uren achter elkaar. Het is heel tof om alles eens van dichtbij te kunnen bekijken, maar het vechten wordt nogal snel chaotisch, zeker met al dat warpen. Dat houd ik in ieder geval niet al te lang vol. Ik zie het meer als een nice-to-have, dan een modus waarin je het complete spel zal spelen. En sommige bazen zijn gewoon bizar groot waardoor het niet eens handig is. Ik ben terug naar een bepaalde schildpad gegaan, maar het werd in die modus geen succes.

De Armiger Unleashed levert je een extra krachtige aanval op. Mocht je gevoelig zijn voor lichtflitsen dan levert het ook een epileptische aanval op. Leuk om te hebben, maar zeker geen reden om de game-editie of pack te moeten kopen. Dat kan ook gezegd worden van de twee andere transport-toevoegingen. De Royal Vessel is voor een middagje leuk of je moet heel graag dagen achter elkaar in een spel op een bootje willen blijven dobberen en vissen. Je krijgt de zee tussen het vaste land en Altissia erbij om over te varen en zo nieuwe visplekken te vinden. Met nieuwe soorten vis krijg je ook nieuwe recepten. Wel tof is dat Bismarck nog langskomt, een stuk vriendelijker dan zijn optreden in Final Fantasy XIV waar hij een trial is. Voor je auto, de Regelia Type-D, krijg je nog meer missies om het voertuig te pimpen. En natuurlijk zijn er voor enkele bazen en zijmissies achievements te winnen, voor de 100% geilaards onder ons.

Final Fantasy XV: Royal Edition - Insomnia City Ruins (Foto: Square Enix)

Tja, wat kan ik zeggen. Final Fantasy XV is gaming-as-a-service. Aan de game en het verhaal wordt na deze twee jaar nog steeds geschaafd om het en meer diepgang te geven, losse eindjes in het verhaal van het origineel aan elkaar te knopen of de wereld uitgebreider te maken. Als je twee jaar geleden het einde al gezien hebt, dan is het lastig om de wereld nog eens te bezoeken om die stukken verhaal toch nog te zien. De betaalde episodes van de personages lieten nieuwe gedeeltes zien, "wat gebeurde er met persoon x toen hij er even niet was in het verhaal". Dat de personages extra verhaallijn krijgen in hun eigen betaalde episode-DLC is te verdedigen. Een map die eerst lineair als een liniaal was uitbreiden en er 15 euro voor vragen is dan wel een klap in het gezicht van de fans van het eerste uur.

Voor mensen die gewacht hebben met kopen van de basisgame is Final Fantasy XV: Royal Edition de meest complete editie. Tot nu toe. Square Enix heeft al laten weten dat er nog meer DLC aankomt tot aan 2019. Dus wij zijn er ook vrij zeker van dat er een nog completere editie van het spel zal komen na die tijd. Het is zeker geen slechte content, vandaar het cijfer, maar eigenlijk vraag ik me af of dit er gewoon niet in had moeten zitten of gratis als patch had moeten worden aangeboden. Als nieuwkomer doe je geen miskoop, Final Fantasy XV blijft er tof uit zien, speelt nog steeds lekker weg en dit keer heb je een completer verhaal. Weet alleen dat het zeker niet de ultieme complete versie gaat zijn, er komt nog meer content aan.