The Defenders: Marvels Netflixhelden bundelen hun superkrachten

Peter Breuls

Marvelfans hebben het maar druk dit jaar. Niet alleen brengt 2017 ons drie films uit het Marvel Cinematic Universe en was Logan een behoorlijk sterke prestatie van 20th Century Fox, ook op televisie zijn vele Marvel-uren te vullen. FOX komt naast Legion dit jaar met The Gifted, eveneens uit het X-Men-universum, en streamingdiensten Netflix en Hulu voegen samen met tv-zender ABC ook nog eens vijf nieuwe tv-series toe. En die spelen zich allemaal af in het MCU.

De eerste van die vijf was Iron Fist, toevallig ook de laatste van een set van vier, namelijk de vier tv-series over de helden die samen de Defenders vormen. De Defenders, de titelfiguren van de volgende MCU-serie van het jaar, zijn in veel opzichten de Avengers van de televisie: een Marvel-heldenteam waarvan de leden eerst zijn geïntroduceerd in eigen titels alvorens als team te verschijnen. Maar waar het samenkomen van de Avengers, na dat vier jaar geteased te zijn in diverse films, moest plaatsvinden in 2,5 uur, kan The Defenders profiteren van de langere speelduur van een tv-serie. Daardoor hoeven Daredevil-schrijvers en producers Douglas Petrie en Marco Ramirez dus minder haast te maken om Daredevil, Jessica Jones, Luke Cage en Iron Fist bij elkaar te brengen.

The Defenders: Mike Colter, Scott Glenn, Finn Jones, Krysten Ritter, Charlie Cox

Die rust is een pluspunt in de eerste helft van de achtdelige miniserie. Waar het tempo in Iron Fist eigenlijk te laag was, wordt er in The Defenders juist voldoende tijd genomen om de verhaallijnen van Matt, Jessica, Carl/Luke en Danny nog even door te trekken. Ze leiden hun eigen leven, met hun eigen doelen en wensen, en stukje bij beetje wordt duidelijk wat in die vijf gezamenlijke seizoenen is opgebouwd: hun problemen zijn met elkaar verbonden. En dus komen de vier met elkaar in aanraking. Eerst toevallig, later wat meer bewust en uiteindelijk als groep. Maar dat de kijker eerst weer even kan acclimatiseren in scènes tussen Jessica en Trish, Matt en Karen of Luke en Claire is eigenlijk heel fijn. Bij de collega's van DC Comics is jaarlijks te zien hoe een crossover, tussen Arrow, The Flash en dergelijke, ook heel snel en haastig gedaan kan worden: superleuk om helden bijeen te zien, maar het gaat ook allemaal supersnel.

Tegelijk is het ook wel zo dat de inleidende scènes duidelijk maken dat het eigenlijk wel de bedoeling is dat iemand die The Defenders gaat kijken, ook eerst even vijf keer dertien afleveringen van de andere series tot zich neemt. Er is namelijk nauwelijks een herintroductie, wat prettig is voor bestaande kijkers, maar mogelijk een lastige instap voor newbies.

The Defenders: Sigourney Weaver

In The Defenders moet het viertal, gesteund door enkele van hun bondgenoten, het hoofd bieden aan elementen die in de eerdere seizoenen al geteased zijn. Voornamelijk de drie seizoenen van Daredevil en Iron Fist dienen als voorwerk voor de rode draad in deze miniserie, waarin Sigourney Weaver als hoofd-slechterik een oude bekende als handlanger inzet om haar tegenstanders op afstand te houden. Weaver is gelukkig niet zomaar alleen de slechterik; terwijl de kijker de levens van het viertal volgt, tonen Petrie en Ramirez ons langzaam wie zij is en wat haar beweegt, en wordt er gehint naar een mogelijk meer bovennatuurlijke achtergrond. Deze setup belooft dat er in de tweede helft van de serie niet louter gevochten wordt, maar dat er ook wat verdieping te verwachten valt van het criminele element waar de Defenders mee te maken krijgen. En dat werd hoog tijd, na ruim twee jaar alleen hints en halve informatie geven.

The Defenders lijkt daarom een mooi vervolg op de losse Marvel/Netflix-series die we sinds 2015 hebben kunnen kijken. Een wereld is opgebouwd, personages zijn bekend en nu is het tijd dat ze hun (super-)krachten bundelen. Dat gebeurt door een niet overhaast verhaal waarin de diverse personages zichzelf kunnen blijven zonder te lijden aan crossover-itis, dat symptoom van tv-series waarin personages ineens al hun bestaande problemen op een laag pitje zetten als ze in een crossover moeten verschijnen. Het is leuk om nog even een stukje Daredevil, een stukje Jessica Jones, Luke Cage en Iron Fist te kunnen kijken voordat ze elkaar tegenkomen en de serie ineens het beste van vier werelden wordt.

The Defenders is vanaf vandaag te zien bij Netflix.