Blu-ray: Bridget Jones's Baby

Daan de Witte (daan1601)

Bridget Jones. Het was in het begin van het nieuwe millenium dé figuur om naar terug te verwijzen als het allemaal niet zo lekker ging in de liefde. Na een hele lange periode van stilte is Bridget echter weer terug en ze blijkt net zo'n lieflijke kluns te zijn als die ze 15 jaar geleden ook al was. Weet Helen Fielding toch weer de magie die dit personage in haar boeken had via een scenario van haar eigen hand op het scherm bij de kijker thuis te laten schitteren? FOK! zocht het uit.

Wanneer alles lekker gaat in het leven, behalve op het gebied van relaties, is er nogal eens de mogelijkheid om juist dat punt uit het oog te verliezen. Zo ook bij Bridget Jones. Haar carrière heeft zich nog nooit op zo'n hoogtepunt bevonden en dat is dan ook vooral waar ze zich druk mee bezig houdt. Wanneer echter de plotselinge mededeling volgt dat ze zwanger is, blijken er twee mannen op de kandidatenlijst te staan voor het vaderschap. Eerst moet alleen wel duidelijk wie nou echt de vader van het ongeboren kind is. En dat blijkt lastiger dan gedacht. Een strijd tussen de twee heren barst los. 

Renée Zellweger werd door veel vrouwen en ook mannen in het hart gesloten als hun favoriete Brit (en dat terwijl ze verre van Brits is). De eerste twee films zijn inmiddels klassiekers geworden en door een groot publiek soms letterlijk verslonden. Het leek dan ook zeer lastig om dit succes te overtreffen met een derde film. Er wordt echter wel weer vastgehouden aan de kracht van de twee films. Alhoewel Hugh Grant er ditmaal niet bij is, speelt Colin Firth nog steeds een fantastische rol als Mr. Darcy. De aanvulling door Patrick Dempsey is er misschien een die voor het verhaal noodzakelijk was, maar had voor de kracht van het script nog geen eens gehoeven. De scènes tussen Firth en Zellweger brengen de magie die er aan het begin van dat millenium al was op het witte doek met deze blu-ray uitgave weer helemaal terug op het scherm in de huiskamer. 

De humor die ditmaal ook weer de toon zet is soms een herhaling van zetten, maar weet toch elke keer weer de mondhoeken om te krullen. De situaties die zich voordoen zijn dan ook misschien inwisselbaar in elk van de drie films, maar toch weet Fielding ook dit keer weer de magie van de pagina's van haar boeken tot leven te wekken. Het is niet voor niets dat de boeken nog steeds na al die jaren nog steeds bovenaan de bestsellerlijsten pronken. Er blijkt dus nog steeds genoten te worden van de grappen en de grollen van het dagboekschrijvende klunsje Bridget Jones.

In deze derde film draait het uiteindelijk misschien niet om wie de vader van het kind is dat Bridget draagt, maar hoe je je eigen leven wil weergeven en met wie. De clichés worden daarvoor een aantal momenten flink aan de kant geschoven, maar dat leidt er wel toe dat er nagedacht kan worden. Overigens is het nog steeds een comedy, dus er wordt genoeg gelachen. Echter, in die vraagstelling en de manier waarop de vraag op de kijker wordt afgevuurd is deze film wellicht een zeldzaamheid. Het is dan ook meer dan aan te raden om van deze film te genieten met iemand samen waar je veel om geeft, of gewoon een middag lekker zwijmelen op de bank. Die balans is, zelfs voor FOK!kers, misschien wel eens goed.