CD: Heaven Shall Burn - Wanderer

dekatophetspek

Zo'n drie jaar na hun vorige plaat Veto ligt er eindelijk weer een nieuw album van Heaven Shall Burn bij de betere platenwinkels. Wanderer is alweer het achtste album van de band uit Thuringen die al sinds 1998 een toonaangevende naam in de metalcore scene is. Heaven Shall Burn begon ooit als een melodieuze death metal band, transformeerde daarna naar een metalcore band, waarna de band in 2013 weer terug ging naar hun oude vertrouwde geluid.

Heaven Shall Burn - Wanderer

Supervision end to end and unprovided.
For events beyond control.
Once committed to progress.
Now impelling the downturn, unable to confess.
Megalomania, fueled by long gone visionaries.
Reign of misguided futurists.
(uit: 'Corium')

Nadat we eerder al een voorproefje hadden gehad in de vorm van de singles 'Bring the War Home' en 'Downshifter' is er nu dus het volledige album en we kunnen gerust stellen dat het de moeite van het wachten waard was. Voor de opnames van Wanderer werd gebruik gemaakt van opnamestudios in Duitsland en Denemarken, waar met Alexander Dietz en Maik Weichert als vertrouwde producers een elftal eigen composities en een zeer imponerende cover van My Dying Bride's 'The Cry Of Mankind', met een fijne gastrol voor Aðalbjörn Tryggvason (Sólfstafir), op de gevoelige band vastgelegd.

Not yet corrupted
Not yet forced into their lined
Adamant and resolute
Under streaming banners they defile
Lulled into a false sense of security
Nevermore the sound of marching boots
Will hall through Cable Street
Those who play with fire shall burn themselves today
(uit: 'They Shall Not Pass')

Heaven Shall Burn
Heaven Shall Burn

Met Wanderer heeft Heaven Shall Burn een brok melomaan geweld afgeleverd die we gerust in één adem durven te noemen met de eerdere topalbums Antigone en Deaf To Our Prayers. Uiteraard zijn de metalcore invloeden nog goed te horen maar het is toch de death metal die zeer dominant aanwezig is op deze broeierige en explosieve plaat.

Naast de reguliere editie van het album is Wanderer van Heaven Shall Burn ook uitgebracht als Deluxe Edition met een tweetal bonustracks, waaronder een spetterende uitvoering van Sodom's 'Agent Orange'. Daarnaast is er ook een 2cd van Wanderer, waarbij we op het bonusalbum Too Good To Steal From Edition een verzameling covers aantreffen van liedjes van onder meer Tiamat, Paradise Lost, Killing Joke en Life Of Agony. Liefhebbers van melodieuze death metal mogen deze fijne plaat zeker niet in hun verzameling laten ontbreken.