Concert: PAUW + Tamarin Desert, Leeuwarden, De Neushoorn

dekatophetspek

Het was donderdagavond weer ouderwets genieten van psychedelische klanken in poppodium De Neushoorn in Leeuwarden. Het uit Haaksbergen afkomstige kwartet PAUW bezocht de Friese hoofdstad en hadden als voorprogramma de mannen van Tamarin Desert meegenomen, al had het maar weinig gescheeld of deze band had niet kunnen komen. Onderweg naar Leeuwarden was namelijk de Surf Lounge, het trouwe tourbusje van de uit Eindhoven afkomstige band Tamarin Desert, in de fik gevlogen. Gelukkig mankeerden de bandleden niks en kon ook de apparatuur op tijd uit het fikkende busje worden gehaald. De mannen konden een bus lenen van stadsgenoten van Lookapony om zodoende alsnog naar Leeuwarden af te reizen, want 'the show must go on'.

Tamarin Desert
Tamarin Desert

Het leek de mannen van Tamarin Desert donderdag niet echt mee te zitten. Zo was het optreden nog maar net begonnen toen de PA-installatie een door merg een been gaand gekraak liet horen om vervolgens de geest te geven. Nu stonden de bands in de kleine zaal van De Neushoorn waar ook prima alleen over een backline kan worden gespeeld en gingen de mannen, na een korte onderbreking, onvertogen door met de rest van hun prima set, waarbij vooral veel nummers werden gespeeld van hun Surf Lounge-EP, een plaat die vernoemd werd naar de eergisteren gesneuvelde tourbus. Tamarin Desert is een kwartet dat in relatief korte tijd toch al behoorlijk naam heeft weten te maken in de internationale psychedelica-scene en die wat hun muziek betreft wel wat doet denken aan soortgelijke bands als Tame Impala en Temples. Heerlijke beatmuziek met daarover een stevige laag progressieve psychedelica.

PAUW
PAUW

Nadat Tamarin Desert het podium hadden verlaten en de bazen van de technische crew van De Neushoorn de hardnekkige storing van de PA hadden verholpen was het tijd voor het optreden van PAUW. De band zou eigenlijk al in mei een optreden verzorgen in Leeuwarden maar dat concert kon toen niet doorgaan omdat de mannen niet uit Amerika terug konden komen na de terroristische aanslagen in België. Ook PAUW is een band die in betrekkelijk korte tijd al flink naam heeft weten te maken met hun dromerige en trippy composities die regelmatig doen denken aan de klanken van Pink Floyd toen Syd de scepter nog zwaaide. Zo stonden de mannen al op elk toonaangevend festival in Nederland en heeft het viertal ook buiten onze landsgrenzen al een stevige reputatie opgebouwd van een band met een werkelijk retestrakke en solide liveset.

PAUW 1
PAUW

Bij het optreden in de Friese hoofdstad speelt PAUW vooral liedjes van hun debuutalbum Macrocosm Microcosm, wat aan één kant wel een beetje jammer is aangezien we ook graag nog wat van het oudere werk van de band terug hadden gehoord. Desnietaltemin kunnen we, ondanks de aan het begin van de avond zo enorm tegenwerkende, krakende en piepende PA-installatie, terugkijken op een zeer geslaagde avond waarbij we bijna twee uur van een tweetal toppers uit de Nederlandse muziekwereld konden genieten. Mocht je de magie van PAUW ook eens willen beleven dan kan dat op 9 juli op Dijkpop in Medemblik, 16 juli op Fields of Joy in Oldenzaal en op 22 juli bij onze Vlaamse zuiderburen in Borgerhout.