CD: Radiohead - A Moon Shaped Pool

dekatophetspek

Nadat we vorige week al kennis mochten maken met de liedjes 'Burn The Witch' en 'Daydreaming' ligt er sinds dit weekend het langverwachte nieuwe album van de band Radiohead in de digitale platenwinkels op het wereldwijde web. Dat werd ook wel eens tijd aangezien het alweer 5 jaar geleden was dat hun vorige plaat The King Of Limbs verscheen. Met A Moon Shaped Pool levert de band een uitermate verrassend werkstuk af waarin we invloeden uit een kleine kwart eeuw Radiohead terug kunnen horen.

Radiohead - A Moon Shaped Pool

A Moon Shaped Pool is het negende studioalbum van de band die in 1992 doorbrak met hun debuutalbum Pablo Honey en de daarbij behorende hitsingle 'Creep'. Sinds die tijd maakten de mannen prachtige platen met eigenzinnige popliedjes zoals The Bends en OK Computer, maar schroomden ook zeker niet om waanzinnig experimenteel uit de hoek te komen met eigenzinnige werken als Kid A, Amnesiac en In Rainbows. Op A Moon Shaped Pool neemt Radiohead ons dan ook mee op een avontuurlijke reis door de muzikale geschiedenis van de band.

Begin deze maand kwam Radiohead opeens in het nieuws toen de band opeens al hun berichten van zowel Facebook als Twitter had verwijderd. Ook kregen sommige fans een bericht in hun mailbox met de tekst 'Sing the Song of Sixpence That Goes. Burn the Witch. We Know Where You Live' waarmee de band leek te verwijzen naar het liedje 'Burn The Witch', een track die al in 2005 door Radiohead werd genoemd op hun website en waarnaar ook werd verwezen in het boekje bij het album Hail To The Thief. Ook verscheen er een fraaie videoclip bij het liedje dat we nog het beste kunnen omschrijven als een geanimeerd eerbetoon aan de cultklassieker The Wicker Man.

'Burn The Witch' is de openingstrack van A Moon Shaped Pool en zet meteen de toon voor een melancholisch duister album, waarop de luisteraar zo nu en dan wel even op een verkeerd been lijkt te worden gezet. Zo begint ook 'Daydreaming' als een regulier en kenmerkend Radioheadiaans popliedje maar loopt uiteindelijk uit op een duister stuk electronica van de hoogste plank. Toch durven we A Moon Shaped Pool wel een stuk toegankelijker en poppier te noemen dan de voorgaande albums.

Er werd een behoorlijke tijd gewerkt aan de totstandkoming van deze sterke plaat. Zo komen we naast het nodige nieuwe werk ook oudere composities tegen als 'Ful Stop' en 'Identikit', een tweetal liedjes dat al tijdens de tour in 2012 werden gespeeld en ook de track 'True Love Waits', die al sinds 1995 door Radiohead werd gespeeld tijdens de The Bends-tour, werd in 2001 ook al eens door Thom Yorke in een akoestische versie uitgebracht op de I Might Be Wrong-EP.

A Moon Shaped Pool werd wederom geproduceerd door Nigel Godrich en laat de groep in haar meest veelzijdige vorm horen in een elftal overweldigende composities. Mocht je deze fijne schijf in fysieke vorm aan willen schaffen dan zul je nog wel tot halverwege juni moeten wachten. Zwaar verplichte kost voor liefhebbers van de betere tegendraadse en melancholische popmuziek met een duister randje.