CD: Impavidus - Impavidus EP

dekatophetspek

De kans is groot dat je tot nu toe nog nooit had gehoord van de uit Manchester afkomstige band Impavidus en dat is jammer. Vooral als je wel een liefhebber van melodieuze en beukende death metal bent, zou je het titelloze debuut van dit Britse kwartet eigenlijk niet aan je verzameling mogen laten ontbreken. Impavidus is een band die halverwege 2015 werd opgericht door voormalige bandleden van My Wooden Pillow, Driven Apart en Shadowplay. In relatief korte tijd wist de band al behoorlijk naam te maken in het Britse metalcircuit met hun zeer eigenzinnige geluid, dat vooral wordt gekenmerkt door de combinatie van technisch hoogstaande death metal met een fijne dosis thrash metal en de veelzijdige stem van zangeres Michelle Adamson.

Impavidus - Impavidus EP
Impavidus - Impavidus EP

Voor de opnames van hun indrukwekkende debuut-EP dook de band de Skyhammer Studio in om aldaar met de ervaren producer Chris Fielding een viertal explosieve brokken muziek op de gevoelige band vast te leggen. Fielding werkte eerder al met bands als Electric Wizard, Conan, Mammoth Weed Wizard Bastard en Hooded Menace en levert met de titelloze EP van Impavidus wederom een sterk staaltje vakwerk af. Al vanaf de eerste noten van 'Heaven's Gate' wordt meteen de toon gezet voor een brute bak melomaan geweld. Dit is een band die bestaat uit muzikanten die opgegroeid zijn met de betere Gothenburg metal, maar die ook zeker niet schromen om daar met oorstrelende cleane zangpartijen een geheel eigen ding van te maken. 'Heaven's Gate' ademt dan ook wel een beetje de sfeer van het betere werk van bands als Arch Enemy en Machine Head.

De invloed van laatstgenoemde band is ook zeker terug te horen in 'Exculpate', een nummer dat iets trager op gang komt maar waarin vooral het strakke baswerk van bassist en achtergrondbruller Patrick McBride en het tegendraadse drumwerk van Chris O'Rourke domineren. Ook bij het daaropvolgende 'Black Mirror' wordt het gaspedaal weer stevig ingetrapt, met als resultaat een fijn stuk death metal waarop weer fijn kan worden geheadbanged. Met 'Scourge' zijn we vervolgens alweer toegekomen met het laatste nummer op deze EP, die door de band in een gelimiteerde oplage in eigen beheer op cd is uitgebracht. Naast de vele onvoorspelbare tempowisselingen kent ook dit nummer weer messcherpe riffs van gitarist Gav Smith en laat vocaliste Michelle Adamson nogmaals horen dat ze naast clean zingen ook beschikt over een strot waarmee behoorlijke grunts kunnen worden geproduceerd.

Impavidus
Impavidus

Ben je dus wel een liefhebber van technische death metal met een snufje thrash, dan kunnen we je zeker aanraden om deze band eens te gaan beluisteren op hun Bandcamp-pagina. Het zou ons dan ook helemaal niks verbazen als deze band binnen niet al te lange tijd een contract heeft bij een (grote) platenmaatschappij. Impavidus is een naam om te onthouden!