CD: Agoraphobic Nosebleed - Arc

dekatophetspek

Agoraphobic Nosebleed is een band die in 1994 in Massachusetts werd opgericht en die sedert die tijd behoorlijk naam hebben weten te maken als toonaangevende grindcore band met een drumcomputer, die van grote invloed was op andere bands binnen het genre. Sinds 1995 bracht de groep al een groot aantal singles en split-EP's uit. Ook verscheen er al een handvol langspelers van de band, waaronder de 10" Altered States Of America, waarop de band er in zo'n 22 minuten zo'n 100 tracks doorheen jast. Sinds vorige maand ligt Arc, het vijfde studioalbum van Agoraphobic Nosebleed, bij de betere platenwinkels in de schappen.

Agoraphobic Nosebleed - Arc

Waar Agoraphobic Nosebleed voorheen een pure grindcore band was was er op het vorige album Agorapocalypse al een duidelijke muzikale koerswijziging te horen. Zo werden de nummers langer en vooral ook een stuk langzamer dan voorheen. Geheel in deze lijn klinkt ook de nieuwe plaat Arc, waarop de grindcore totaal is verdwenen en we 'slechts' een drietal lompe en brute stukken doom en sludge van de bovenste plank aantreffen. De band, bestaande uit bandleden uit onder meer Pig Destroyer, Anal Cunt, Japanese Torture Comedy Hour, Salome en Enemy Soil, laat zich op deze schijf namelijk van een zeer verrassende onbekende kant beluisteren, met een bak loodzware doom metal.

Voor de opnames van Arc ging de band naar de Visceral Sound Studio in Bethesda, Maryland, een studio waar ook bands als Brutal Truth, Magrudergrind, Nile, Baroness en Circle Of Dead Children veel van hun beste werk vereeuwigden. Arc is het eerste deel van een vierdelige reeks platen, waarop bij elk deel een ander bandlid de hoofdrol speelt. Zo mocht zangeres Katherine Katz op deze plaat haar melomane oordeel geven over het begrip doom en is daar wat ons betreft ook geheel in geslaagd. Het is geen katje om zonder dikke handschoenen aan te pakken!

Agoraphobic Nosebleed (Foto: Josh Sisk)
Agoraphobic Nosebleed (Foto: Josh Sisk)

Ben je dus wel een liefhebber van lompe en oertrage doom metal met een woeste vrouw met een ongelovelijk heftige strot op zang dan kunnen we je zeker aanraden om dit pareltje eens te gaan beluisteren. Voor de vinyljunkies onder ons is de plaat Arc ook uitgebracht in uiteraard gelimiteerde oplage op goudkleurig, grijs, wit en transparant vinyl.