CD: Wall of Death - Loveland

dekatophetspek

Zo'n vier jaar na hun indrukwekkende debuut met het album Main Obsession ligt sinds afgelopen week het nieuwe album Loveland van de Franse band Wall of Death in de schappen. Het trio, bestaande uit gitarist, cellist en zanger Gabriel Auguste, toetsenist en zanger Brice Borredon en drummer Adam Ghoubali, bestaat al sinds 2010 en maakt heerlijk authentiek klinkende progressieve rock met daarover een stevige laag neo-psychedelica. Nu zullen mensen wellicht bij deze omschrijving moeten denken aan bands zoals Tame Impala en Temples, maar in die hoek hoort Wall of Death eigenlijk niet thuis, al zullen fans van deze bands de groep Wall of Death ook zeker weten te waarderen.

Wall of Death - Loveland

Loveland is de eerste plaat van het Parijse trio, dat is uitgebracht op Innovative Leisure Records, een label dat we ook kennen van eigenzinnige artiesten zoals Allah-Las, Bass Drum of Death, Nick Waterhouse, Tijuana Panthers en Hanni El Khatib. Met laatstgenoemde muzikale duizendpoot als producer en gastmuzikant werd een tiental fraaie composities op de gevoelige band vastgelegd, die zich laten beluisteren als een trancedentale reis door de tijd. Loveland is een plaat die door de band zelf wordt aangeraden aan fans van bands zoals King Crimson en Pink Floyd. Bij laatstgenoemde band moeten we dan vooral denken aan de periode toen Syd Barrett nog de zanger was van de Britse band, die zeker van invloed was bij het schrijven van tracks als 'Mother Tongue' en 'Blow The Clouds'.

Al vanaf de openingstrack 'Loveland' wordt meteen de toon gezet voor een heerlijk dromerig album, waarbij we muzikaal gezien regelmatig aan Jacco Gardner, The Moody Blues, Velvet Underground en The Pink Floyd moeten denken. Zo blijft, met uitzondering van een heerlijk chaotische solo in het Beatlesque 'Little Joe', het tempo aangenaam laag. Hoogtepunt is het dik tien minuten durende 'Memory Pt. 1 & Pt. 2', een melomane trip die uitgroeit van een zacht kabbelend stroompje in een woest stromende rivier van psychedelische klanken. Ben je wel een liefhebber van de hierboven al genoemde artiesten en ben je wel in voor een muzikale verrassing dan kunnen we je zeker aanraden om de lokale platenwinkel een bezoekje te brengen om deze muzikale groeidiamant eens te gaan beluisteren. Er zal dit jaar minstens een eindejaarslijstje zijn waarin dit album te vinden zal zijn.